Close
Még két hét van a júniusból – Ezt az öt helyet addig egyszerűen látni kell!

Még két hét van a júniusból – Ezt az öt helyet addig egyszerűen látni kell!

Hosszúak a nappalok, rövidek az éjszakák, az idő már meleg, de még nem egyáltalán nem forró, a strandok és városok sincsenek teletömve, szóval, tökéletes hónapnak tűnik a június, ha világot akarunk látni. Ezzel az öt hellyel nem nagyon lőhetünk mellé.

Loire-völgy

A tökéletes loire-völgyi élményt ősszel kaphatjuk meg, mert Franciaország egyik legzöldebb régiója akkor öltözik a legszebb színekbe, de persze ez nem jelenti azt, hogy egy kellemes nyári eleji vakációt ne élveznénk a világhírű borvidéken.

Elbűvölő falvak és kisvárosok, történelmi emlékekről mesélő több száz éves kastélyok (összesen háromszáz van belőlük, a 16. században épült későgótikus és reneszánsz stílusú Chateau de Chenonceaut mindenképp látni kell!), bortúrák, borkóstolók (ízlelgessünk Sancerre-t, Pouilly-Fume-ot, Chenin Blanc-t, vagy Cabernet franc-t), kanyargó Loire-folyó, fejedelmi sajtok… Reggelig lehetne sorolni a völgy ajándékait.

Az autósporthíveknek remek hír, hogy június 15–16-án tartják a híres 24 órás versenyt Le Mans-ban, melyhez egy kiállítás is kapcsolódik a város múzeumában.

Bázel

Svájc harmadik legnagyobb városát két részre osztja a Rajna-folyó. Főbb látnivalóit gyalog is könnyedén bejárhatjuk, mivel a Genfhez vagy Zürichhez képest visszafogottabb és barátságosabb Bázel hozzávetőlegesen egy budapesti kerület méretével vetekszik.

Hangulatos, rendezett és csendes utcák váltják egymást a dimbes-dombos óvárosban, ahol több száz éves, színes spalettás házak festik meg élettel a környéket.

A kultúrát tekintve nem lesz hiányérzetünk arrafelé, mert a relatíve pici Bázelben negyven múzeumból lehet válogatni (a Játékmúzeumot nem érdemes kihagyni). A kozmopolita város nyüzsgését pedig Kleinbaselben érezhetjük át igazán, ahol az üzletek, szállodák, éttermek és szórakozóhelyek tódulnak.

Mivel három ország találkozásánál fekszik, néhány perc alatt máris Franciaországban vagy Németországban találhatjuk magunkat, ha felfedeznénk a szomszédságot is.

Andamán- és Nikobár-szigetek

Mindent megad nagyjából, amit a joggal felkapott Maldív-szigetek tud nyújtani, azzal a csöppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy nincs agyonjáratva a turisták által. Igaz, jóval nehézkesebb eljutni az Indiához tartozó trópusi szigetekre, ráadásul nem mindegyik területe látogatható a messziről jött ember számára.

Andamán három-négy száz méter hosszan húzódó, érintetlennek tűnő fehérhomokos strandjai kiemelkedőek, ezt leginkább Havelock városának környékén élvezhetjük, amit egyébként egy egynapos motorostúrán a legjobb felfedezni.

Fővárosa, a tipikusan indiainak tűnő Port Blair kellemes csalódás lesz, mert egészen nyugodtnak mondható.

Korzika

A változatosság szigete. Korzikán alapból a hegyek dominálnak, de ha kristálytiszta vízű tengerparton szeretnénk pocolni, azt is megtehetjük a pálmafákkal és mediterrán fenyőkkel teli zöld szigeten, amely inkább a nyarat aktív pihenéssel töltőknek kedvez.

A természeti adottságoknak köszönhetően ezernyi programból lehet arrafelé választani: vitorlázás, búvárkodás, szörfözés, horgászat, hegymászás, hegyi kerékpározás, rafting, kajakozás… Csak győzzük majd energiával.

Ami a látnivalókat illeti, Napóleon szülőháza Ajaccióban, az UNESCO Világörökségének védelme alatt álló, kizárólag hajóval megközelíthető Scandola Nemzeti Park és a fallal körbeölelt Bonifacio városa tartozik a kötelezők közé.

Quebec

Meglepő módon a nyár a főszezon a kelet-kanadai városban, de értelemszerűen más okból, mint egy turistaparadicsomban: június-júliusban a legkellemesebb az időjárás, mert tavasszal és ősszel meglehetősen hűvös, télen pedig fogvacogtatóan hideg tud lenni.

Észak-Amerika egyetlen várfalas városában gyakran visszaköszön az európaiság, néha olyan érzése támad a látogatónak, mintha egy francia kisvárosban lenne.

Ebből kitalálható, hogy a gall és az amerikai stílusjegyek keverednek Quebecben, ahol rengeteg étterem közül válogathatunk esténként, miután bejártuk a macskaköves utcákkal borított óvárost és a pazar panorámával csalogató promenádot, lenéztünk a kikötőbe a piacra, kompoztunk a Szent Lőrinc-folyón, és elvegyültünk St. Joseph modernebb épületei között.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

kötelező | Andamán- és Nikobár-szigetek | kanada | utazás | célpont

FOLYTASD EZZEL

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Ha Olaszországban dolgoznál, ezekben a munkakörökben érdemes próbálkoznod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram