Close
Csak vastag pénztárcával a zsebben érdemes megcélozni ezeket a nagyvárosokat

Csak vastag pénztárcával a zsebben érdemes megcélozni ezeket a nagyvárosokat

Akinek a munkája megköveteli a sok-sok utazást, nyilván tisztában van vele, milyen költségekre számíthat egy üzleti út során. Most azokat a városokat soroljuk fel, ahol a legnagyobb kiadásokkal kell számolni.

Egyes városok ugyanis jóval drágábbak az átlagnál. Akár ebédelni állunk meg az út során valahol, akár egy üveg vizet veszünk a boltban, a különbségek megdöbbentőek lehetnek. Nem árt tehát előre számolgatnia annak, aki a következő üzleti útját külföldre tervezi.

Ebben lehet segítségünkre az ECA International által felállított lista, amelyen a legköltségesebb városok szerepelnek. Figyelembe veszik például az átlagos szállásköltségeket, a várható közlekedési kiadásokat, taxiárakat és persze az étkezési költségeket is. Ezt a rangsort minden évben elkészítik, ezért azt is érdekes megfigyelni, miképpen alakult a sorrend tavalyhoz képest.

New York az élen jár

Trónfosztás nem történt, az első helyen 2018-ban és idén is New York végzett, ott számíthatunk tehát a legtöbb kiadásra egy üzleti út folyamán. Ennek elsődleges oka az, hogy rendkívül drágák a hotelszobák.

Ami a többi amerikai várost illeti, tavaly New York mellett csupán Washington fért fel a tízes listára, idén azonban Los Angeles és San Francisco is feliratkozott. Ez tehát azt jelenti, hogy – az ECA rangsora alapján – a világ tíz legdrágább városa közül négy az Egyesült Államokban található.

A feltörekvő Izland

Az egyik legérdekesebb fejlemény tavalyhoz képest az izlandi főváros, Reykjavík megjelenése a listán.

Úgy tűnik tehát, hogy a világ legészakibb fővárosa nem csak a turisták számára költséges, hanem az utazó üzletemberek számára is annak számít. A kettő persze összefügg, mivel egyre több turista érkezik oda, a kereslet egyre nagyobb, a hotelek árai pedig emelkednek, ráadásul a megélhetési költségek is magasak.

London épphogy, de lemaradt

Szintén érdekes, hogy London idén nem került fel a listára. Az ECA elemzője szerint nehéz megjósolni, hogy a jelenlegi instabil politikai helyzet miképpen befolyásolja majd az árakat. Az is elképzelhető, hogy London kevésbé lesz vonzó a vállalkozások számára, ezért a hotelárak csökkenhetnek is.

Azok a drága svájci városok

Ami viszont kevésbé meglepő, hogy a svájci nagyvárosok továbbra is igen drágák. Genf az előkelő második helyen szerepel New York mögött, tehát egyértelműen a legköltségesebb európai úti célnak számít, ha üzleti útról van szó.

A dobogó harmadik helyén szintén egy svájci város, Zürich szerepel, de Bázel és Bern is helyet követelt magának a listán, tehát a tíz legdrágább város közül négy svájci, ami azért igencsak figyelemreméltó jelenség.

Összességében a négy svájci település és Reykjavík mellett még Párizs iratkozott fel az európai nagyvárosok közül, plusz az említett négy amerikai metropolisz.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom