Csak vastag pénztárcával a zsebben érdemes megcélozni ezeket a nagyvárosokat

Akinek a munkája megköveteli a sok-sok utazást, nyilván tisztában van vele, milyen költségekre számíthat egy üzleti út során. Most azokat a városokat soroljuk fel, ahol a legnagyobb kiadásokkal kell számolni.

Egyes városok ugyanis jóval drágábbak az átlagnál. Akár ebédelni állunk meg az út során valahol, akár egy üveg vizet veszünk a boltban, a különbségek megdöbbentőek lehetnek. Nem árt tehát előre számolgatnia annak, aki a következő üzleti útját külföldre tervezi.

Ebben lehet segítségünkre az ECA International által felállított lista, amelyen a legköltségesebb városok szerepelnek. Figyelembe veszik például az átlagos szállásköltségeket, a várható közlekedési kiadásokat, taxiárakat és persze az étkezési költségeket is. Ezt a rangsort minden évben elkészítik, ezért azt is érdekes megfigyelni, miképpen alakult a sorrend tavalyhoz képest.

New York az élen jár

Trónfosztás nem történt, az első helyen 2018-ban és idén is New York végzett, ott számíthatunk tehát a legtöbb kiadásra egy üzleti út folyamán. Ennek elsődleges oka az, hogy rendkívül drágák a hotelszobák.

Ami a többi amerikai várost illeti, tavaly New York mellett csupán Washington fért fel a tízes listára, idén azonban Los Angeles és San Francisco is feliratkozott. Ez tehát azt jelenti, hogy – az ECA rangsora alapján – a világ tíz legdrágább városa közül négy az Egyesült Államokban található.

A feltörekvő Izland

Az egyik legérdekesebb fejlemény tavalyhoz képest az izlandi főváros, Reykjavík megjelenése a listán.

Úgy tűnik tehát, hogy a világ legészakibb fővárosa nem csak a turisták számára költséges, hanem az utazó üzletemberek számára is annak számít. A kettő persze összefügg, mivel egyre több turista érkezik oda, a kereslet egyre nagyobb, a hotelek árai pedig emelkednek, ráadásul a megélhetési költségek is magasak.

London épphogy, de lemaradt

Szintén érdekes, hogy London idén nem került fel a listára. Az ECA elemzője szerint nehéz megjósolni, hogy a jelenlegi instabil politikai helyzet miképpen befolyásolja majd az árakat. Az is elképzelhető, hogy London kevésbé lesz vonzó a vállalkozások számára, ezért a hotelárak csökkenhetnek is.

Azok a drága svájci városok

Ami viszont kevésbé meglepő, hogy a svájci nagyvárosok továbbra is igen drágák. Genf az előkelő második helyen szerepel New York mögött, tehát egyértelműen a legköltségesebb európai úti célnak számít, ha üzleti útról van szó.

A dobogó harmadik helyén szintén egy svájci város, Zürich szerepel, de Bázel és Bern is helyet követelt magának a listán, tehát a tíz legdrágább város közül négy svájci, ami azért igencsak figyelemreméltó jelenség.

Összességében a négy svájci település és Reykjavík mellett még Párizs iratkozott fel az európai nagyvárosok közül, plusz az említett négy amerikai metropolisz.

Ez is érdekelhet:

Ebben a szomszédos fővárosban a legjobb az életminőség az egész világon

Meglepően közel fekszik hozzánk a város, ahol egy friss felmérés szerint a legjobb élni.

(Képek: Unsplash, Getty Images)

Európa | lista | üzleti út | ECA | Svájc

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom