Close
Csak vastag pénztárcával a zsebben érdemes megcélozni ezeket a nagyvárosokat

Csak vastag pénztárcával a zsebben érdemes megcélozni ezeket a nagyvárosokat

Akinek a munkája megköveteli a sok-sok utazást, nyilván tisztában van vele, milyen költségekre számíthat egy üzleti út során. Most azokat a városokat soroljuk fel, ahol a legnagyobb kiadásokkal kell számolni.

Egyes városok ugyanis jóval drágábbak az átlagnál. Akár ebédelni állunk meg az út során valahol, akár egy üveg vizet veszünk a boltban, a különbségek megdöbbentőek lehetnek. Nem árt tehát előre számolgatnia annak, aki a következő üzleti útját külföldre tervezi.

Ebben lehet segítségünkre az ECA International által felállított lista, amelyen a legköltségesebb városok szerepelnek. Figyelembe veszik például az átlagos szállásköltségeket, a várható közlekedési kiadásokat, taxiárakat és persze az étkezési költségeket is. Ezt a rangsort minden évben elkészítik, ezért azt is érdekes megfigyelni, miképpen alakult a sorrend tavalyhoz képest.

New York az élen jár

Trónfosztás nem történt, az első helyen 2018-ban és idén is New York végzett, ott számíthatunk tehát a legtöbb kiadásra egy üzleti út folyamán. Ennek elsődleges oka az, hogy rendkívül drágák a hotelszobák.

Ami a többi amerikai várost illeti, tavaly New York mellett csupán Washington fért fel a tízes listára, idén azonban Los Angeles és San Francisco is feliratkozott. Ez tehát azt jelenti, hogy – az ECA rangsora alapján – a világ tíz legdrágább városa közül négy az Egyesült Államokban található.

A feltörekvő Izland

Az egyik legérdekesebb fejlemény tavalyhoz képest az izlandi főváros, Reykjavík megjelenése a listán.

Úgy tűnik tehát, hogy a világ legészakibb fővárosa nem csak a turisták számára költséges, hanem az utazó üzletemberek számára is annak számít. A kettő persze összefügg, mivel egyre több turista érkezik oda, a kereslet egyre nagyobb, a hotelek árai pedig emelkednek, ráadásul a megélhetési költségek is magasak.

London épphogy, de lemaradt

Szintén érdekes, hogy London idén nem került fel a listára. Az ECA elemzője szerint nehéz megjósolni, hogy a jelenlegi instabil politikai helyzet miképpen befolyásolja majd az árakat. Az is elképzelhető, hogy London kevésbé lesz vonzó a vállalkozások számára, ezért a hotelárak csökkenhetnek is.

Azok a drága svájci városok

Ami viszont kevésbé meglepő, hogy a svájci nagyvárosok továbbra is igen drágák. Genf az előkelő második helyen szerepel New York mögött, tehát egyértelműen a legköltségesebb európai úti célnak számít, ha üzleti útról van szó.

A dobogó harmadik helyén szintén egy svájci város, Zürich szerepel, de Bázel és Bern is helyet követelt magának a listán, tehát a tíz legdrágább város közül négy svájci, ami azért igencsak figyelemreméltó jelenség.

Összességében a négy svájci település és Reykjavík mellett még Párizs iratkozott fel az európai nagyvárosok közül, plusz az említett négy amerikai metropolisz.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Unsplash, Getty Images)

költségek | amerika | izland | legdrágább | drága

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem szabad értékelést írni egy szállodáról, ha rossz az idő

Ez a bájos spanyol falu hihetetlenül baráti bérleti díjakkal vár

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom