A dumpling a kínai újév tradicionális étele, amely a hiedelem szerint szerencsét hoz. A tökéletes dumplingnak három titka van: a fő összetevőknek egyensúlyban kell lenniük egymással, az ízek kombinációjának izgalmasnak kell lennie, a töltelék pedig nem száradhat ki.
Összegyűjtöttük néhány remek töltelék-variációt, amelyben a klasszikus húsos mellett vega és vegán változat is megtalálható.
Alaprecept a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1,25 dl víz
- só
- A lisztet egy keverőtálba szórjuk, megsózzuk, és hozzáadjuk a langyos vizet. Alaposan összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tetszőleges tölteléket.
- Lisztezett deszkán egészen vékonyra kinyújtjuk, és nagyjából 10 centiméter átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A tésztára halmozzuk a tölteléket, majd ketté hajtjuk a tésztát, és vizes ujjal lenyomkodjuk a szélét.
- Forró olajban 2-3 perc alatt készre sütjük.
Sertéshúsos töltelék:
- 200 g darált sertéshús
- ½ tk só
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 ek reszelt gyömbér
- ¼ tk kínai ötfűszer keverék
- 1 tk szójaszósz
- 1 tk osztriga szósz
- ½ tk szezámolaj
- 5 ek víz
- 30 dkg zeller apróra vágva
- 2 ek koriander, apróra vágva
Egy tálban egyszerűen összekeverünk minden hozzávalót, ízlésünk szerint sózzuk, majd ráhalmozzuk a tésztára, és az alaprecept szerint készre sütjük.
Vegetáriánus töltelék:
- 2 ek étolaj
- 4 tojás elkeverve
- 60 g kínai metélőhagyma, apróra vágva
- 60 g gomba apróra vágva
- ½ tk só
- ½ tk szezámolaj
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, ráöntjük a tojást, majd amikor megsült, durvára daraboljuk, és megvárjuk, hogy kihűljön.
- A szobahőmérsékletű sült tojáshoz hozzáadjuk az aprított kínai metélőhagymát, a gombát, a sót és a szezámolajat. Elkeverjük, és a szokásos módon a tésztára halmozzuk.
Vegán töltelék:
- 20 dkg tofu
- 10 dkg pak choi
- ½ tk só
- 2 ek étolaj
- 2 ek mogyoróhagyma, apróra vágva
- 8 dkg reszelt sárgarépa
- 1 csipet őrölt fehér bors
- ½ teáskanál szezámolaj
- Forrásban lévő vízben két perc alatt megfőzzük a tofut, lecsepegtetjük és apró darabokra vágjuk.
- Blansírozzuk a pak choit, majd szintén felaprítjuk.
- Egy tálba tesszük a tofut és a pak choit, sózzuk, néhány perc elteltével pedig kinyomkodjuk belőle a felesleges folyadékot.
- Egy serpenyőben közben olajat hevítünk, rádobjuk az aprított mogyoróhagymát és a reszelt sárgarépát. Sózzuk és puhára sütjük.
- Az előkészített hozzávalókat egy tálba öntjük, elkeverjük és az alaprecept szerint a kiszaggatott tésztára halmozzuk.
Egyszerű, nagyszerű
Egyetlen serpenyő és néhány okosan összeválogatott hozzávaló kell ahhoz, hogy minden erőfeszítés nélkül fantasztikus tésztaételek kerüljenek az asztalra. Egy fárasztó munkanap után keveseknek van kedve hosszú időt a konyhában tölteni, így aztán a hétköznapokban különösen felértékelődnek a gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálételek. Ezek közül mutattunk hármat, amelyek a friss zöldségösszetevőiknek köszönhetően egészségesek és tápanyagdúsak. Ezekkel pedig a kezők sem vallanak kudarcot.
(Fotók: Getty Images)
gasztro | vega | húsos | étel | recept
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!