Close
Ez volt az egyik legérdekesebb felfedezés a jachtlefoglalások során

Ez volt az egyik legérdekesebb felfedezés a jachtlefoglalások során

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egy igen különleges tárgyra  bukkant az egyik lefoglalt jachton.

Ez pedig nem más volt, mint egy Fabergé-tojás, amelyet Lisa Monaco, az ország főügyész-helyettese az egyik legérdekesebb felfedezésnek nevezett, amelyet a szankciók miatti nyomozások során találtak.

A hajó, amelyet nemrégiben foglaltak le a Fidzsi-szigeteken, jelenleg a San Diegó-i öbölben dokkol, és bár a minisztérium nem árulta el, pontosan mely jachtról van szó, minden jel arra mutat, hogy a szóban forgó jármű

Szulejmán Kerimov orosz iparmágnás 325 millió dollárt érő, Amadea névre keresztelt, mintegy százöt méteres Lürssen megajachtja.

Fabergé-tojás I. György gyűjteményéből – illusztráció

Az orosz elnökhöz szorosan kötődő Kerimov egyike lehet azon maroknyi Fabergé-tulajdonosnak, akik nem nyilvánosan birtokolják a ritkaságot. A Fabergé ékszerészház 1885 és 1917 között mintegy 69 tojást készített az orosz királyi család és az elit tagjainak, ezekből a becslések szerint ma 57 létezik. A drágakövekkel kirakott ritkaságok ma már több tízmillió dollárt érnek.

Persze, nem ez volt az egyetlen értékes tárgy, amelyet az igazságügyi minisztérium a szankcionált orosz pénzemberek vagyonát célzó, KleptoCapture elnevezésű akciójának keretében lefoglalt, március óta több milliár dollár értékű vagyont koboztak el. A tervek szerint mindezt eladnák és az így szerzett bevételt Ukrajnának juttatnák, bár az eljárásnak jogi és politikai aggályai is vannak.

A jachtok egyelőre minden szempontból egyfajta jogi szürke zónában vannak, hogy miért, arról itt írtunk részletesen.

(Forrás: RobbReport, képek: Robbreport/Imperial, Getty Images)

ukrajna | oroszország | orosz | oligarcha | usa

FOLYTASD EZZEL

Apokaliptikussá vált a hangulat ebben az olasz városban az apró rovarok miatt

Újra megnyílik az utazási lehetőség az oltatlanok számára a hajótársaságoknál

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom