Rókafűrésszel az Akváriumban – Fábry Sándor-interjú

Fábry Sándor. Elvont művészettől megvédő Madonna. drMáriás. Áldozatai üdvéért imádkozó Sztálin. Balett, Szőke András, a 20. századi izmusok szellemidézése egy abszurd és megismételhetetlen darabban. Fábry Sándorral találkoztunk, és kifaggattuk, mire lehet számítani május 9-e és 11-e között három estén át az Akváriumban.

Abszurd lesz

Zenés, táncos revü az Akvárium Nagy Hall-jában. Nem biztos, hogy ebben a formában vadul megkezdjük a kattintást a jegyekért, de tovább olvasva kiderül, hogy amiről szó van, az egy abszurd jelenetekkel tarkított darab, amiben Fábry Sándor géppuskaszerűen szórja a sziporkákat. Így viszont már viszket az ujjunk az egéren.

Nevezett címszereplő egyébként morózus tekintettel és egy véres fűrésszel a kezében pózol az Etűdök rókafűrészre címmel futó előadás hivatalos plakátján, csak hogy még véletlenül se legyen fogalmunk arról, mire számíthatunk május 9-én, 10-én és 11-én. Egy biztos: abszurditásra igen.

Etűdök rókafűrészre-újratöltve

Négy évvel ezelőtt Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára címmel jelent meg egy drMáriás-festményeket tartalmazó album, amihez Fábry Sándor írt hosszabb-rövidebb vicces szövegeket, illetve tartott a művész önmagukban is humoros alkotásait bemutató szintén poénos tárlatvezetéseket. Ez adta az ötletet, hogy az egészből összerakjanak egy darabot.
„Utóbbi még most is alakulófélben van, de annyit elárulhatok, hogy a képeket azon szempont alapján választottuk ki, hogy kapcsolódjanak hozzá előadható szövegek - árulta el Fábry Sándor.

Nem volt egyszerű feladat pluszpoént írni rájuk, mivel drMáriás művei önmagukban is szellemesek. Minden egyes cím egyben egy poén is.

Saját szavaimmal mondom majd el, éppen ezért a textus nem követi pontosan a könyvet, hol rövidebben, hol hosszabban mesélek az óriás ledfalon megjelenő képekről” – mondja kedvcsinálóként Fábry Sándor, hozzátéve, hogy előadás egyik jelenetében egy háborús divatbemutató jeleníti meg az abszurditást abból a korszakból, amikor az emberek mindent magukra vettek, részben azért, hogy ne ismerjék fel őket. Láthatunk kombinéra felvett irhabundát, vagy usankára tűzött divatos kalapot.

Láttuk már, de nem így!

Ehhez kapcsolódóan a humorista azt is elárulta, nagyjából mire készüljünk a zenés-táncos revüesten:
„A darabban semmi olyan nincs, amit még ne láttunk volna, legalábbis nem ilyen formában. Lesz például tánccsoport, Váczi Eszter és zenekara, egy kis Berki Krisztián, némi Madonna, remélhetőleg Tereskova és lábatlan hadirokkantként korszakos Karády-dalt dúdoló Szőke András.

Szőke úr az ő sajátos mozgásával, mint Lenin is fog balettezni. Tereskova – ha jön – előadja majd az Illatos a pinám című, szerintem rendkívül fontos slágerét.

Minden poént nem szeretnék lelőni, de aki eljön, az garantáltan jól fog szórakozni a tervezett három előadás mindegyikén.”

Egy megismételhetetlen este – háromszor egymás után

Május 9-én, 10-én és 11-én tehát irány az Akvárium, hiszen egy olyan gesammtkunstwerket, vagyis összművészeti alkotást láthatunk, amelyben egyesülnek a nagy művészeti ágak – tánc, muzsika, képzőművészet, irodalom, film – műfaji erősségei, randevút ad egymásnak a történelem és az emlékezet, és mindezt végtelen és végtelenül szellemes narratívájával megkoronázza az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb hazai humoristája, az ikonikus Fábry Sándor.

Mi? Etűdök Rókafűrészre
Mikor és hol?
Május 9-10-11, Akvárium, Budapest
Kik?
Szöveg: Fábry Sándor. Kép: dr Máriás. Rendezés: Csizmadia Tibor. Zene: Váczi Eszter és a Quartett, Csajkovszkij-Mc.Cartney, etc. Koreográfia: Varidance

Jegyek itt rendelhetők.

(Fotó: Hartyányi Norbert. A helyszínért köszönet a Pastrami étteremnek.)

akvárium | fábry sándor | etűdök rókafűrészre | dr máriás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom