Szalagos, töltött, amerikai, csöröge – legyen szó bármelyikről, mindegyik fánkot imádjuk és bármelyikről el tudjuk képzelni, hogy a farsangi szezon sztárja legyen.
Most három olyan különleges fánk receptjét mutatjuk meg, amiket világszerte ismernek és szeretnek. Van köztük mazsolás, aszalt ribizlis, klasszikus égetett tésztás és töltött is.
Oliebollen
Hozzávalók:
- 35 dekagramm liszt
- 3 evőkanál cukor
- 3,5 deciliter tej
- 1 tojás
- 10 dekagramm mazsola
- 1 nagy alma
- 1 csomag porélesztő
- 17 dekagramm margarin
- 1 púpozott kávéskanálnyi fahéj
- 1 csipetnyi só
Elkészítése:
Első lépés: A mazsolát forrázzuk le, és hagyjuk, hogy kissé megszívja magát a vízzel! Az almát hámozzuk meg, és daraboljuk egészen apró kockákra!
Második lépés: A lisztet az élesztővel, a cukorral és a meglangyosított tejjel, valamint egy csipet sóval egy nagy keverőtálba tesszük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, az olvasztott margarint, az almát és a lecsöpögtetett mazsolát. Alaposan átdolgozzuk, letakarjuk, és langyos helyen egyórán át kelesztjük.
Harmadik lépés: Egy serpenyőben olajat hevítünk, a megkelt tésztát evőkanállal adagolva szaggatjuk ki. Amikor a fánkocskák átsültek, szedjük át papírtörlőre, majd hempergessük meg fahéjas porcukorban!
Churros
Hozzávalók:
- 12 dekagramm liszt
- 2,5 deciliter víz
- 2 tojás
- 5 dekagramm vaj
- 2 teáskanál cukor
- 1 csipetnyi só tojás
- olaj
- fahéj
Elkészítése:
Első lépés: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vizet, a cukrot és egy csipet sót. Amikor felforrt, óvatosan hozzáadagoljuk a lisztet, folyamatos keverés mellett két perc alatt olyan homogén masszánk lesz, ami elválik az edénytől. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pihentetjük.
Második lépés: Amikor már nem forró a tészta, belekeverjük a tojásokat és egy habzsákba töltjük. Forró olajba nyolc-tíz centiméteres csíkokat nyomunk a tészából és két perc alatt aranybarnára sütjük.
Harmadik lépés: Papírtörlőn pillanatok alatt lecsepegtetjük róla a felesleges olajat, majd fahéjas cukorba forgatjuk. Kedvünk szerint csokoládéöntettel tálaljuk.
Izraeli fánk
Hozzávalók:
- 50 dekagramm liszt
- 2 deciliter tej
- 2 tojás
- 1/2 csomag élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- reszelt narancshéj
- egy csipet só
- porcukor
- olaj
Elkészítése:
Első lépés: Az élesztőt meleg, cukrozott tejben felfuttatjuk.
Második lépés: Minden hozzávalót a porcukor és az olaj kivételével egy nagy tálba teszünk, hozzáöntjük a tejes élesztőt és dagasztani kezdjük. Amikor homogén, szép állagú tésztát kaptunk, konyharuhával letakarjuk és legalább hatvan percen kersztül kelesztjük.
Harmadik lépés: A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval formázzuk és letakarva további tizenöt percig pihentetjük.
Negyedik lépés: Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük pillanatok alatt.
Ötödik lépés: Egy habzsákba lekvárt töltünk és mindegyik fánk közepébe nyomunk belőle. Porcukorral meghintve tálaljuk.
(Fotók: Getty)
farsang | fánk | nagy sztori | recept
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!