A világhírű cukrászdák helyett új alternatívák a legjobb macaronra, churrosra, Sacherre

Hála az egye szélesebb körű információáramlásnak, a világ kvázi összes városából tudjuk, mit és hol kell megkóstolni ahhoz, hogy egy legendát, több generációkon átívelő ikont ehessünk, ezzel pedig gyakorlatilag popkultúrát fogyasszunk. Szó szerint. A legtömöttebb városokban akár fél órákat is sorban állhatunk a híres finomságokért, de van ennek értelme? Ha csak az nem, hogy elmondhatjuk, beleharaptunk hosszas várakozás után, és ötven másik emberrel tolongtunk a helyen. Mondunk inkább pár tuti tippet, hogy hol vehetjük magunkhoz a tipikus finomságokat, esetleg még finomabb verzióban, kevésbé elhíresült helyeken. 

Róma: fagylalt

Ne keressünk évszázados históriát a római San Crispino Gelateria mögött, hiszen csupán a kilencvenes évekig kell visszautaznunk a kezdetekhez. A hihetetlen népszerűség még a TripAdvisor-éra előtt érkezett, Elizabeth M. Gilbert amerikai írónő jóvoltából, aki az Ízek, imák szerelmek című regényében és a belőle készülő filmben is megjelenítette a családi fagylaltozót. Két üzletük, különösen a Trevi-kút közeli folyamatosan tele van, a könyvvel a hónuk alatt érkező zarándokok válogatnak a krémek és a sorbet-k között. Letisztult, neutrális ízekre és tömegre számítsunk.

Nem kevésbé családi történet a Gelateria dei Gracchi fagylaltozóké.

Szeretik a szezon adta lehetőségeket kihasználni, és a túltekert fantáziafagyik helyett a klasszikusokat és néhány remek újdonságot vezetnek be.

Ilyen például a fenyőmag fagyi és a pisztáciás habcsók. Négy helyen találjuk meg őket Rómában, és nem kell félni hisztériától, nyugalomban kanalazhatjuk a kiváló gelatókat.

Madrid: churros

Az olajban sült tésztarudak Spanyolország kedvencei, az édes, és jó esetben kívül ropogós, belül omlós churrost Madridban gyakran reggelire is fogyasztják. A legfinomabb, ha forró étcsokoládé mártogatjuk a rudakat. Így van ez a legnépszerűbb churreriában, a Chocolateria San Ginés-ben is. Falát spanyol világsztárok fotói borítják, mosollyal és churrossal szerepelnek a képeken.

1902-ben kezdődött a Los Artesanos története, vagyis szintén nem túl újkeletű a churrosozó. Frissek és finomak az édes, sült tésztácskák, és a csokoládé is kiváló.

Könnyebben kapunk ülőhelyet, ezért nem kell sietni a churros elfogyasztásával, hogy azonnal lerabolják a helyünket.

Párizs: macaron

A színes, mandulalisztből készített két harapásra elpusztítható francia sütikék óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Vannak, akik a természetes színeket és ízeket választják, másoknak annál vonzóbb, minél kukorékolóbb árnyalatban készül a macaron. Rengeteg filmes vonatkozást sorolhatnánk fel Sofia Coppola Marie Antoinette filmjétől a Gossip Girl sorozatig, ezek pedig még divatosabbá tették a Ladurée luxuscukrászatot. Kedves családi története van, de sajnos ellepik a turisták, még úgy is, hogy Berlintől Bangkokig megtaláljuk a Ladurée-t.

Jean-Paul Hévin egy igazi csokoládéművész, de süteményekben is az élen jár, legyen az éclair, tart, vagy éppen a macaron. Exkluzív sütibutikjait Párizs-szerte megtaláljuk, és nem kevésbé lesz luxus az élmény. Elsőrangú összetevőkkel, alacsony cukortartalommal, hiszen eszében sincs elnyomni az ízeket.

Lisszabon: Pastel de Nata

A függőséget okozó, leveles tésztakosárban ücsörgő tojásos krém Portugália leghíresebb süteménye. Szerzetesek készítették először, és valóban Belémből származik, tényleg a Pastéis de Belém 1837 óta létező sütödéből indult hódító útjára. Portugáliában ugyan senki sem siet, és még a sorban állás sem jár stresszel, tényleg minden sarkon lehet viszont kapni a sütiből, persze változó minőségben, ezért nem árt, ha ismerünk tuti lelőhelyet.

A monostorhoz közeli Pastelaria Santo António ugyan nem rendelkezik ilyen múlttal, a tojásos sütijeik viszont messze a legfinomabbak a városban.

Ha jókor érkezünk, még melegek, és az első harapásnál csak úgy hömpölyög kifelé az édes főzött krém.

Az üzlet elhelyezkedése is festői, érdemes felsátálni a klasszis édességért.

Bécs: Sacher torta

Szomszédaink híres Sacher tortája a bécsi kávéházi élet édes katalizátora, óriási családi tortaháborút robbantott ki, hiszen az először az édesapa nyomán a Demel cukrászdában készített sütemény receptjét a fiú, Eduard Sacher magával vitte a maga alapította Sacher Hotelbe. A hotel csődbe ment, és a követező leszármazott a Demelben kapott állást, ahová visszavitte a receptet. Igen ám, de a hotel új tulajdonosokhoz került, és nem voltak restek, meglovagolták a híres tortát, és saját termékükként kezdték árusítani. Szép kis pereskedés indult a történtek után. A torta mindkét kávéházban kapható, mai napig, csupán más néven.

Ha isteni Sachert keresnénk, de nem púposkodnánk és tologanánk a kávéházakban, jó választás lehet a Konditorei Oberlaa, ahol ugyan nincsenek díszes csillárok és századfordulós stílusjegyek, de a torta és a vele érkező, azonos méretű tejszínhabfelhő hibátlan bécsi élmény.

Ez is érdekelhet:

Kedvenc házias fogásunk, amiért a baszkok, olaszok és marokkóiak is rajonganak

Nyáron, bográcsban is fenséges eledel, koraősszel odabent készítve. Van, aki tojással, más rizzsel szereti, megint más inkább a nemzetközi verziókra esküszik.

édesség | pastel de nata | churros | fagyi | sacher

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom