Close
A világhírű cukrászdák helyett új alternatívák legjobb macaronra, churrosra, Sacherre

A világhírű cukrászdák helyett új alternatívák legjobb macaronra, churrosra, Sacherre

Hála az egye szélesebb körű információáramlásnak, a világ kvázi összes városából tudjuk, hogy mit és hol “kell” megkóstolni ahhoz, hogy egy legendát, több generációkon átívelő ikont ehessünk, ezzel pedig gyakorlatilag popkultúrát fogyasszunk. Szó szerint. A legtömöttebb városokban akár fél órákat is sorban állhatunk a híres finomságokért, de van ennek értelme? Ha csak az nem, hogy elmondhatjuk, hogy beleharaptunk hosszas várakozás után és 50 másik emberrel tolongtunk a helyen…mondunk inkább pár tuti tippet, hogy hol vehetjük magunkhoz a tipikus finomságokat, esetleg még finomabb verzióban, kevésbé elhíresült helyeken. 

Róma: fagylalt

Ne keressünk évszázados históriát a római San Crispino Gelateria mögött, hiszen csupán a ’90-es évekig kell visszautaznunk a kezdetekig. A hihetetlen népszerűség még a TripAdvisor-éra előtt érkezett, Elizabeth M. Gilbert, amerikai írónő jóvoltából, aki az Ízek, imák szerelmek című regényében és a belőle készülő filmben is megjelenítette a családi fagylaltozót. Két üzletük, különösen a Trevi-kút közeli folyamatosan tele van, a könnyvel a hónuk alatt érkező “zarándokok” válogatnak a krémek és a sorbet-k között. Több, mint letisztult, neutrális ízekre és tömegre számítsunk.

Nem kevésbé családi történet a Gelateria dei Gracchi fagylaltozóké.

Szeretik a szezon adta lehetőségeket kihasználni és a túltekert fantáziafagyik helyett a klasszikusokat és néhány remek újdonságot vezetnek be.

Ilyen például a fenyőmag fagyi, vagy a pisztáciás habcsók. Négy helyen találjuk meg őket Rómában és nem kell félni hisztériától, nyugalomban kanalazhatjuk a kiváló gelatokat.

Madrid: churros

Az olajban sült tésztarudak Spanyolország kedvencei, az édes és jó esetben kívül ropogós, belül omlós churrost Madridban nem ritka, hogy reggelire is fogyasztják. A legfinomabb, ha forró étcsokoládé jár hozzá és abba mártogatjuk a rudakat. Így van ez a legnépszerűbb “churreria”-ban, a Chocolateria San Ginés-ben is. Falát spanyol világsztárok fotói borítják, mosollyal és churrossal szerepelnek a képeken.

1902-ben kezdődött a Los Artesanos története, vagyis szintén nem túl újkeletű a churrosozó. Frissek és finomak az édes, sült tésztácskák és a csokoládé is kiváló.

Könnyebben kapunk ülőhelyet, így nem kell sietni a churros elfogyasztásával, hogy azonnal lerabolják a helyünket.

Párizs: macaron

A színes, mandulalisztből készített két harapásra elpusztítható francia sütikék óriási népszerűségnek örvendenek, az egész világon. Vannak, akik a természetes színeket és ízeket választják, másoknak annál vonzóbb, minél kukorékolóbb árnyalatban készül a macaron. Rengeteg filmes vonatkozást sorolhatnánk fel Sofia Coppola Marie Antoinette filmjétől a Gossip Girl sorozatig, ezek pedig még divatosabbá tették a Ladurée luxuscukrászatot. Kedves családi története van, de sajnos ellepik a turisták, még úgy is, hogy Berlintől Bangkokig megtaláljuk a Ladurée-t.

Jean-Paul Hévin egy igazi csokoládéművész, de süteményekben is az élen jár, legyen az éclair, tart, vagy éppen a macaron. Exkluzív sütibutikjait Párizs-szerte megtaláljuk és nemkevésbé lesz luxus az élmény. Elsőrangú összetevőkkel, alacsony cukortartalommal, hiszen eszében sincs elnyomni az ízeket.

Lisszabon: Pastel de Nata

A függőséget okozó, leveles tésztakosárban ücsörgő tojásos krém Portugália leghíresebb süteménye. Szerzetesek készítették először és valóban Belém-ből származik, így tényleg a Pastéis de Belém, 1837 óta létező sütödéből indult hódító útjára. Portugáliában ugyan senki sem siet és még a sorban állás sem jár stresszel, viszont tényleg minden sarkon lehet kapni a sütiből, persze változó minőségben, ezért nem árt, ha ismerünk tuti lelőhelyet.

A monostorhoz közeli Pastelaria Santo António ugyan nem rendelkezik ilyen múlttal, viszont a tojásos sütijeik messze a legfinomabbak a városban.

Ha jókor érkezünk, még melegek és az első harapásnál csak úgy hömpölyög kifelé az édes főzött krém.

Az üzlet elhelyezkedése is elég festői, érdemes felsátálni ide a klasszis édességért.

Bécs: Sacher torta

Szomszédaink híres Sacher-tortája a bécsi kávéházi élet édes katalizátora óriási családi tortaháborút robbantott ki, hiszen az először az édesapa nyomán a Demel cukrászdában készített sütemény receptjét a fiú Eduard Sacher magával vitte a maga alapította Sacher Hotelbe. A hotel csődbe ment és a követező leszármazott a Demelben kapott állást, ahová “visszavitte” a receptet. Igen ám, de a hotel új tulajdonosokhoz került és nem voltak restek, meglovagolták a híres tortát és saját termékükként kezdték árusítani. Szép kis pereskedés indult a történtek után. A “botrányos” torta mindkét kávéházban kapható, mai napig, csupán más néven.

Ha isteni Sachert keresnénk, de nem púposkodnánk és tologanánk a kávéházakban, jó választás lehet a Konditorei Oberlaa, ahol ugan nincsenek díszes csillárok és századfordulós stílusjegyek, de a torta és a vele érkező, azonos méretű tejszínhabfelhő hibátlan bécsi élmény.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close