Hála az egye szélesebb körű információáramlásnak, a világ kvázi összes városából tudjuk, mit és hol kell megkóstolni ahhoz, hogy egy legendát, több generációkon átívelő ikont ehessünk, ezzel pedig gyakorlatilag popkultúrát fogyasszunk. Szó szerint. A legtömöttebb városokban akár fél órákat is sorban állhatunk a híres finomságokért, de van ennek értelme? Ha csak az nem, hogy elmondhatjuk, beleharaptunk hosszas várakozás után, és ötven másik emberrel tolongtunk a helyen. Mondunk inkább pár tuti tippet, hogy hol vehetjük magunkhoz a tipikus finomságokat, esetleg még finomabb verzióban, kevésbé elhíresült helyeken.
Róma: fagylalt
Ne keressünk évszázados históriát a római San Crispino Gelateria mögött, hiszen csupán a kilencvenes évekig kell visszautaznunk a kezdetekhez. A hihetetlen népszerűség még a TripAdvisor-éra előtt érkezett, Elizabeth M. Gilbert amerikai írónő jóvoltából, aki az Ízek, imák szerelmek című regényében és a belőle készülő filmben is megjelenítette a családi fagylaltozót. Két üzletük, különösen a Trevi-kút közeli folyamatosan tele van, a könyvvel a hónuk alatt érkező zarándokok válogatnak a krémek és a sorbet-k között. Letisztult, neutrális ízekre és tömegre számítsunk.
Nem kevésbé családi történet a Gelateria dei Gracchi fagylaltozóké.
Szeretik a szezon adta lehetőségeket kihasználni, és a túltekert fantáziafagyik helyett a klasszikusokat és néhány remek újdonságot vezetnek be.
Ilyen például a fenyőmag fagyi és a pisztáciás habcsók. Négy helyen találjuk meg őket Rómában, és nem kell félni hisztériától, nyugalomban kanalazhatjuk a kiváló gelatókat.
Madrid: churros
Az olajban sült tésztarudak Spanyolország kedvencei, az édes, és jó esetben kívül ropogós, belül omlós churrost Madridban gyakran reggelire is fogyasztják. A legfinomabb, ha forró étcsokoládé mártogatjuk a rudakat. Így van ez a legnépszerűbb churreriában, a Chocolateria San Ginés-ben is. Falát spanyol világsztárok fotói borítják, mosollyal és churrossal szerepelnek a képeken.
1902-ben kezdődött a Los Artesanos története, vagyis szintén nem túl újkeletű a churrosozó. Frissek és finomak az édes, sült tésztácskák, és a csokoládé is kiváló.
Könnyebben kapunk ülőhelyet, ezért nem kell sietni a churros elfogyasztásával, hogy azonnal lerabolják a helyünket.
Párizs: macaron
A színes, mandulalisztből készített két harapásra elpusztítható francia sütikék óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Vannak, akik a természetes színeket és ízeket választják, másoknak annál vonzóbb, minél kukorékolóbb árnyalatban készül a macaron. Rengeteg filmes vonatkozást sorolhatnánk fel Sofia Coppola Marie Antoinette filmjétől a Gossip Girl sorozatig, ezek pedig még divatosabbá tették a Ladurée luxuscukrászatot. Kedves családi története van, de sajnos ellepik a turisták, még úgy is, hogy Berlintől Bangkokig megtaláljuk a Ladurée-t.
Jean-Paul Hévin egy igazi csokoládéművész, de süteményekben is az élen jár, legyen az éclair, tart, vagy éppen a macaron. Exkluzív sütibutikjait Párizs-szerte megtaláljuk, és nem kevésbé lesz luxus az élmény. Elsőrangú összetevőkkel, alacsony cukortartalommal, hiszen eszében sincs elnyomni az ízeket.
Lisszabon: Pastel de Nata
A függőséget okozó, leveles tésztakosárban ücsörgő tojásos krém Portugália leghíresebb süteménye. Szerzetesek készítették először, és valóban Belémből származik, tényleg a Pastéis de Belém 1837 óta létező sütödéből indult hódító útjára. Portugáliában ugyan senki sem siet, és még a sorban állás sem jár stresszel, tényleg minden sarkon lehet viszont kapni a sütiből, persze változó minőségben, ezért nem árt, ha ismerünk tuti lelőhelyet.
A monostorhoz közeli Pastelaria Santo António ugyan nem rendelkezik ilyen múlttal, a tojásos sütijeik viszont messze a legfinomabbak a városban.
Ha jókor érkezünk, még melegek, és az első harapásnál csak úgy hömpölyög kifelé az édes főzött krém.
Az üzlet elhelyezkedése is festői, érdemes felsátálni a klasszis édességért.
Bécs: Sacher torta
Szomszédaink híres Sacher tortája a bécsi kávéházi élet édes katalizátora, óriási családi tortaháborút robbantott ki, hiszen az először az édesapa nyomán a Demel cukrászdában készített sütemény receptjét a fiú, Eduard Sacher magával vitte a maga alapította Sacher Hotelbe. A hotel csődbe ment, és a követező leszármazott a Demelben kapott állást, ahová visszavitte a receptet. Igen ám, de a hotel új tulajdonosokhoz került, és nem voltak restek, meglovagolták a híres tortát, és saját termékükként kezdték árusítani. Szép kis pereskedés indult a történtek után. A torta mindkét kávéházban kapható, mai napig, csupán más néven.
Ha isteni Sachert keresnénk, de nem púposkodnánk és tologanánk a kávéházakban, jó választás lehet a Konditorei Oberlaa, ahol ugyan nincsenek díszes csillárok és századfordulós stílusjegyek, de a torta és a vele érkező, azonos méretű tejszínhabfelhő hibátlan bécsi élmény.
Ez is érdekelhet:
pastel de nata | macaron | fagyi | gelato | édesség | utazás
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!