Close
Ide érdemes elutazni a fehér karácsonyért

Ide érdemes elutazni a fehér karácsonyért

Itthon évek óta csak álmodozunk a fehér lepellel borított karácsonyi hangulatképekről és jelen állás szerint a 2021-es ünnepi időszak is nagy közös hóember-építés, vagy kora reggeli hólapátolás nélkül telik le. Akadnak viszont olyan helyek Európában (a nyilvánvalóakon kívül), ahol statisztikailag jó eséllyel behavazódik december közepe-vége. Mutatunk néhányat. 

Vaduz

Liechtenstein fővárosa a Rajna partján és a svájci határ közelében fekszik. Még ha ne adj’ isten elmarad a havazás, akkor is lenyűgöző tájakkal és történelemmel csalogat. A város fölött magasodó dombokon található például a 12. századi Vaduz kastély, amely ma is királyi rezidenciaként működik.

Vaduz az a hely, ahol ha fehér karácsony van, akkor az valóban fehér karácsonyt jelent.

2011 decemberében 254 centiméternyi hó hullott, 2009 óta pedig az európai fővárosok közül Vaduzban esett a legtöbb hó.

Oslo

Oslo egy nagyszerű hely. Kutatások szerint az ott élők a legegészségesebbek közé tartoznak a világon – utóbbihoz vélhetően az erdők is hozzájárulnak, ami valljuk meg, elég szokatlan egy főváros esetében.

Oslóban ha havazik, akkor sűrű pelyhekre és vastag takaróra lehet számítani. 2020 decemberében 158 centiméternyi havat kaptak ajándékba a helyiek.

Szarajevó

A történelemmel átitatott városban szintén masszív hóesésre számíthatunk. A Miljacka folyó mentén fekvő Szarajevót a Dinári-hegység öleli át, ennek a környezetnek köszönhető adott otthont a város az 1984-es téli olimpiának.

2012 decemberében az utóbbi évek leglátványosabb karácsonyi hóesését regisztrálták arrafelé: mintegy 124 cm hó borította a vidéket, és olyan fehér karácsonyt varázsolt, amelyről Magyarországon csak álmodni lehet.

Ami pedig a havas ünnepnapokat illeti, 2009 óta Moszkva dicsekedhet a legtöbb fehér karácsonnyal (szám szerint kilenc alkalommal havazódott be), az orosz főváros után holtversenyben Nur-Szultan és Tallinn követezik nyolc-nyolccal, majd Reykjavík héttel.

Karácsonyi filmek. Lehet, hogy közhelyesek és sziruposak, de egyvalamit biztosan tudnak: hangulatba hozni. Sokan az ünnepre készülődés előtt teszik be a videóba…pardon, indítják el valamelyik streaming-szolgáltatón a kedvencüket és nem is biztos, hogy közben eszükbe jut, akár fel is kereshetik azokat a helyeket, ahol az ikonikus jelenetek életre keltek. Az Igazából szerelemtől a Die Hardig mutatunk pár klasszikus filmes helyszínt, amelyeket meg lehet látogatni.

(Forrás: Traveldailynews, fotók: Getty Images)

szarajevó | | utazás | fehér karácsony | vaduz

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram