Close
Változatos edzésmódokkal készülj fel a nyitás utáni első nagy túrádra!

Változatos edzésmódokkal készülj fel a nyitás utáni első nagy túrádra!

A túrázáshoz kitartásra és fejlett állóképességre van szükség, ez utóbbiból pedig a korlátozások ideje alatt sokat veszíthetünk. Éppen ezért érdemes tudatosan, az állóképességet fokozó edzéstervekkel felkészülni az első hosszabb távú teljesítménytúrára.

Fókuszban a főbb izomcsoportok

A túrázás igazán egyszerű szabadidős elfoglaltságnak tűnhet, hiszen csak sétálunk a csodás természetben, bejárunk különböző tájakat, miközben addig ismeretlen környezeti és kulturális kincseket ismerhetünk meg. A hosszabb távú, akár többnapos kirándulások azonban komolyabb felkészültséget igényelnek, megfelelő fittségi szint mellett érdemes csak belevágni.

A szakértők szerint több dolgot is figyelembe kell vennünk, mielőtt belekezdenénk az első teljesítménytúránkra való felkészülésnek.

A kezdők számára az elsődleges cél, hogy az állóképességüket fokozzák, éppen ezért olyan edzésmódokat ajánlott megválasztaniuk, amelyek a fő izomcsoportokat célozzák meg, és amellett, hogy növelik a teljesítőképességet, javítják a koordinációt is.

Azáltal, hogy meghatározott izmokat terhelünk, javul testünk izommemóriája. A túrázás esetében kiemelt figyelmet kell szentelni a lábizmok fejlesztésére, de a törzs erősítése is kulcsfontosságú. Ha nehezebb ösvényekről van szó – sziklás szakaszokkal és meredek lejtőkkel –, akkor a felsőtest is igénybevételnek van kitéve.

Kardio és intervall edzések

Kifejezetten ajánlottak a kardiós edzések, melyek nemcsak az állóképességet fokozzák, de a tüdőkapacitást is növelik, ami elengedhetetlen akkor, ha megerőltető teljesítménytúrát tervezünk. A futás remekül javítja a tüdő kapacitását és az állóképességét, a kerékpározás pedig kiváló választás ugyanerre a célra, de előnye, hogy kisebb terhelés alá helyezi a térdeket és a sérülékeny ízületeket. Emellett az egyensúly és a koordináció fejlesztéséről sem szabad elfeledkeznünk, amihez a jóga és a pilates is remek választás lehet. Ráadásul ezeket a súlyzós és kardiós edzéseink végén, levezetésként is beiktathatjuk, de rövidebb változatuk a pihenőnapokon is végrehajthatók.

A szakértők szerint az ideális felkészülés heti öt edzésnapra épül, amelyben két erősítő és három kardioedzés kap helyet. Ezek között összesen két pihenőnapot ajánlott beiktatni annak érdekében, hogy a testünk megfelelően regenerálódhasson. A teljesítménytúrát megelőzően érdemes az egyik kardióedzést legalább egyórás túrára lecserélni, az indulás előtti utolsó napon pedig mindenképpen a pihenésé legyen a főszerep.

Nemrég igazi bakancslistás hosszú távú túraútvonal jött létre a balti országok között. Mutatunk is három ételt hozzá, ami nem hiányozhat a túrazsákból.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Van egy jó ötleted, hogyan lehetne fellendíteni a turizmust? Most sokat nyerhetsz vele!
Ezt tesszük az egészségünkkel, ha a madarak énekét hallgatjuk
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom