Ezért nem szabad visszatenni a dugót a már felnyitott borospalackba

Egy szakértő óva int attól, hogy újra bedugaszoljuk a palackot nyitás után, helyette egy egyszerű trükköt ajánl a bor minőségének megtartására.

Amikor visszatesszük a dugót megnyitott borosüvegbe, valójában több levegőt kap az ital, ami tönkreteheti az ízét. A TikTok-on @confidenceuncorked néven posztoló szakértő azt a küldetést tűzte ki célul, hogy a már kinyitott palackban a lehető legfrissebben tartsuk a megmaradt bort, rámutatva, hogy amint kipattintjuk a dugót, a palackban lévő nedű máris oxigénben fürdik.

A kibontott palackok esetében a bor ízvilágát elsősorban a beengedett oxigén mennyisége befolyásolja. Az oxigén ugyanis átalakítja a bor szerkezetét, ami pozitív, de negatív változást is hozhat, például könnyedén oxidálhatja az italt.

Ahhoz, hogy csökkentse az oxigén arányát, egy igencsak hétköznapi tárgyat vesz elő:

egy befőttesüveget.

„Mindössze annyit kell tenni, hogy fogjuk a maradék bort, és beleöntjük a befőttesüvegbe vagy bármilyen, légmentesen záródó edénybe”.

https://www.tiktok.com/@confidenceuncorked/video/7207142975112072491

A javaslata hatalmasat ment a platformon, több mint 205 ezer kedvelést és 2900 kommentet generált, valaki szerint "Olyan okos, mégis olyan egyszerű húzás!"

Itt borszakértők és sommelier-k osztották meg legjobb tippjeiket, hogyan őrizhetjük meg a bor ízvilágát kinyitása utáni másnap, vagy akár még később is.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

tipp | befőttesüveg | bor | praktika | felnyitás

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom