A Barbara Gollackner dizájnstúdió a Vienna Design Weeken mutatta be az élelmiszer-hulladékból készült háztartási cikkeit, melyeket Martin Kilga osztrák séffel és étteremtulajdonossal közösen alkottak meg. A Wasteware kollekcióban tálak, tányérok és evőeszközök kaptak helyet.
Az ötlet az élelmiszer-pazarlásból indult, a dizájner ugyanis értesült arról, hogy míg Európában évi 90 millió tonna élelmiszert dobunk a kukába, mellé körülbelül 30 millió tonna egyszer használatos edény is kerül.
Ezt a két társadalmi és környezetvédelmi, fenntarthatósági kérdést kapcsolta össze, miközben arra törekedett, hogy új anyagok szülessenek meg a kezei között az élelmiszer-hulladékból.
A hulladékot részben kiszárították, részben kifőzték, majd egy homogén pasztát készítettek belőle, amelyhez további hozzávalót, micéliumot, vizet vagy zsemlemorzsát adtak. A masszát ezután beletöltötték a 3D-s nyomtatóba, és egyszerű formákat készítettek belőle.
A padlizsán színű teáskanál, a mohazöld csésze és a bézs tálak a minimalista kollekció részei, ezek különlegessége, hogy akár több alkalommal is használhatók.
Mindezeken túl természetesen számos lehetőségünk nyílik arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük mindennapjainkat. Étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül is sokat tehetünk környezetünkért, például úgy, ha ökotudatos konyhát vezetünk.
(Forrás és fotók: Dezeen)
design | környezetvédelem | fenntarthatóság | tányér | konyha
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!