Élelmiszer-hulladékból készült edények arattak sikert a bécsi dizájnhéten

A Barbara Gollackner dizájnstúdió a Vienna Design Weeken mutatta be az élelmiszer-hulladékból készült háztartási cikkeit, melyeket Martin Kilga osztrák séffel és étteremtulajdonossal közösen alkottak meg. A Wasteware kollekcióban tálak, tányérok és evőeszközök kaptak helyet.

Az ötlet az élelmiszer-pazarlásból indult, a dizájner ugyanis értesült arról, hogy míg Európában évi 90 millió tonna élelmiszert dobunk a kukába, mellé körülbelül 30 millió tonna egyszer használatos edény is kerül.

Ezt a két társadalmi és környezetvédelmi, fenntarthatósági kérdést kapcsolta össze, miközben arra törekedett, hogy új anyagok szülessenek meg a kezei között az élelmiszer-hulladékból.

A hulladékot részben kiszárították, részben kifőzték, majd egy homogén pasztát készítettek belőle, amelyhez további hozzávalót, micéliumot, vizet vagy zsemlemorzsát adtak. A masszát ezután beletöltötték a 3D-s nyomtatóba, és egyszerű formákat készítettek belőle.

A padlizsán színű teáskanál, a mohazöld csésze és a bézs tálak a minimalista kollekció részei, ezek különlegessége, hogy akár több alkalommal is használhatók.

Mindezeken túl természetesen számos lehetőségünk nyílik arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük mindennapjainkat. Étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül is sokat tehetünk környezetünkért, például úgy, ha ökotudatos konyhát vezetünk.

 (Forrás és fotók: Dezeen)

tányér | konyha | evőeszköz | környezetvédelem | újrahasznosítás | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ezért nem probléma, ha elered az eső Horvátországban
Hirdetés