Ez az öt legjobb európai úti cél erre az évre, ha a fenntarthatóság a legfontosabb

Ismét összeültek az utazási szakértők, hogy előbb megvitassák, majd ismertessék, szerintük hová érdemes elutazni idén – már amennyiben a fenntarthatóságot kiemelten kezeljük. A fenntartható kategória a felelős turizmusra és a környezetbarát stratégiára helyezi a hangsúlyt, legyen szó országokról, régiókról vagy városokról. Az ajánlott tíz legjobb között öt európai célállomás szerepel, ezeket mutatjuk most be. 

Spanyolország: városi parkok és kerékpárutak

Spanyolország régóta a világ egyik legnépszerűbb nyaralóhelye. A napsütötte vidék azonban keményen dolgozik azon, hogy szezonon kívül is bevonzza a turistákat, ezzel együtt pedig népszerűsítse az eddig valamiért figyelmen kívül hagyott szpotokat.

Emellett masszívan befektetett különböző környezetbarát közlekedési formákba is, többek között a kerékpár-hálózatok bővítésébe, az elektromos buszokra történő átállásra és új vasúti járatok indításába.

A keleti parton fekvő Valencia 2024-re Európa Zöld Fővárosa lett, köszönhetően olyan fenntartható kezdeményezéseknek, mint a város határában kijelölt az új mezőgazdasági területek, vagy 30 ezer négyzetméternyi közterület gyalogosforgalmúvá alakítása és a nagy sebességű vonatközlekedés javítása. Valenciában a legjobb "zöld program" egyébként nem más, mint tenni egy kört a kilenc kilométer hosszú Turia-folyó medréből kialakított, forgalomtól mentes parkban, történjen az akár gyalog, vagy biciklivel.

Grönland: kalandok a jégen

A fagyos sziget jó ideje csalogatja a kíváncsi és bátor utazókat hatalmas jégtábláira és tundrai tájaira. Turisztikai hivatala, a Visit Greenland viszont azon dolgozik, hogy enyhítse a megnövekedett látogatottság okozta problémákat, a természeti környezet fenntartásának és megőrzésének biztosításától kezdve a turisztikai tevékenységek szabályozásáig.

Grönland köztudottan az egyik legjobb hely a világon az északi fényben gyönyörködésre, ami a következő hónapokban kínálja az optimális időszakot, hála a nap közelgő csúcsteljesítményének.

A környezetre gyakorolt alacsony hatás érdekében ajánlott egy kétnapos kempingezést beiktatni a világ második legnagyobb jégtakaróján, Kangerlussuaq környékén.

Wales: séták a vad természetben

A fenntarthatóságot az elsők között törvénybe iktató ország megújult vasúthálózatának köszönhetően került fel a listára. Wales növeli a "bolygóbarát lehetőségeket" a természet felfedezéséhez, így például a vasúti fejlesztések jóvoltából 2025 elejére elérhetőbbé válik a távoli Pembrokeshire Nemzeti Park.

A jövő élelmiszereiből kaphatunk ízelítőt a St Davids melletti Dr. Beynon's Bug Farmon, de ez a kutatóközpont és természetvédelmi terület ad otthont a Grub Kitchennek is, ami az Egyesült Királyság első, ehető rovarokkal foglalkozó kávézója. Ott megismerkedhetünk a fenntartható élelmiszerekkel, míg a bátrak elrágcsálhatnak egy tücsök-sütit.

Portugália: hosszú csatangolások

A spanyolországi Santiago de Compostelába vezető epikus zarándoklathoz Portugáliából is rá lehet csatlakozni. A 620 kilométeres Portugál út (Caminho Português de Santiago) egy festői szépségű ösvény, ami gyalog vagy kerékpárral is teljesíthető.

A rajtvonalat Lisszabonban jelölték ki, a meglehetősen hosszú út pedig román kori templomok, festői folyók és ősi falvak mellett vezet el. Útközben helyiek által üzemeltetett albergue-kben tölthetjük az éjszakát, hagyományos éttermekben vacsorázhatunk, és bejárhatjuk azokat a kisvárosokat, amelyek az utóbbi években nehéz napokat élnek meg, mert lakosaik inkább a nagyvárosokba áramlottak.

Balti államok: meditálás a zöldben

A balti országokban olyan túraösvényeket találni, amelyek teljesítése "Európa leghosszabb meditációs gyakorlatát" jelentik. Az utazási szakértők ajánlása szerint érdemes ellátogatni a régió homokdűnéihez, folyóihoz és tavaihoz, ahol felfedezhetjük belső énünket.

Irány Észtország a zordabb tájakért, Litvánia a Kúriai-szoros lágy homokjáért, Lettország pedig a Gauja folyó letaglózó erdős völgyeiért!

Bár a nyár mindig vonzó, de a kisebb tömeg, a kellemesebb időjárás és a fenntarthatóság jegyében érdemes szezonon kívül – tavasszal vagy ősszel – is meglátogatni a Budapestről repülővel egy isztambuli átszállással elérhető Bodrumot.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

 

 

nagy sztori | tippek | fenntarthatóság | úti célok | szempont

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom