Minden idők önkormányzata, patakra, tóra, hegyre néző kilátással

Nehéz szavakat találni a Feröer szigeteken lévő járási tanácsházára, ahol öt falu lakói intézhetik az ügyeiket, egészen káprázatos körülmények közt. A Norðragøta településen lévő épület messziről alig észrevehető, úgy beleolvad a tájba, közelről viszont a közösségi élet új központja.

Jó eséllyel a legszebb önkormányzati épület a világon az Eysturkommuna, ahol öt, összesen kétezer lelket számláló feröeri falu ügyeit intézik. Kiválóak az adottságok: egy drámai hegyekkel körülvett völgy, kristálytiszta vizű patak, ami egy tavat táplál.

Elkoptatott fordulat a „környezetébe simuló” épület, itt viszont egészen új szintre emelkedik: a kiterjedt zöld tető, a patak felett átívelő, hídként is szolgáló épületet alig lehet észrevenni a távolabbról készült képeken. A galéria első fotóinál akár játéknak is felfoghatjuk az önkormányzat keresgélését, aztán láthatunk majd a zöld tetőn, illetve az épület alatt, a patakparton sétáló embereket.

„A hagyományos feröeri építészet egyik központi témája, hogy hol ér véget a táj, és hol kezdődik az épület – magyarázta Ósbjørn Jacobsen, aki a Henning Larsen irodával partnerségben tervezte az épületet. – Ez a bizonytalan határvonal formálta a városháza tervezését is.”

De az épület a közösségépítésben is központi szerepet tölt be: a teraszok és a tető teljesen nyitott, bárki tábort verhet, aki szeretne piknikezni, úszni, fényképezni vagy meccset nézni.

Mielőtt a halászipar megvetette a lábát egy fontos üzemmel, Norðragøta vonzó strandja számított természetes gyülekezőhelynek: itt gyújtották meg a szilveszteri tüzet, és itt ünnepelték a Zászló Napját minden április 25-én. A városháza ezt a szerepet hivatott visszaszerezni, ezért sokoldalú: kilátópont, illetve a patak két partján lévő települést összekötő híd is egyben.

Kilátás lefelé is

Jellemző, hogy legfontosabb adatként nem az épület, hanem a zöldtető alapterületét adták meg (750 m²). Egy ilyen környezetben lehetetlen elszakadni a természettől, odabent erről hatalmas ablakok gondoskodnak, de terveztek egy patakra néző, üvegborítású nyílást is, ahol a meetingek fáradalmait a felfelé úszó pisztrángok nézegetésével lehet kipihenni.

A padlónyílást körülvevő asztalnál gyűlik össze a városi tanács – a pueblo indiánok ünnepe, a kivas ihlette; a kör alakú asztalnak senki sem ül a végén, minden résztvevő egyenrangú. Nagyjából ilyen érzés megközelíteni az épületet, és eljutni bentre:

 

Jens Ladekarl Thomsen művész egy külső hang- és fényinstallációt készített, amely a helyiek beszélgetéseiből és a természetből vett hangmintákkal dolgozik, és olyan hatást kelt a járókelőkben, mintha „a ház beszélne” a környezetéről, mintegy új történetet írva.

Az épületet 2017 decemberében adták át.

(Forrás: Henning Larsen, fotó: Nic Lehoux)

feröer-szigetek | hegyvidéki önkormányzat | Eysturkommuna | építészet | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom