Némi káoszra számíthatsz, ha augusztusban utazol Olaszországba

Olaszországban az augusztus hivatalosan is nyaralási szezonnak számít, ilyenkor a városlakók tömegesen mennek le a tengerpartra és az üzletek is hosszabb időre bezárnak. A nyár csúcspontját augusztus 15-én a Ferragosto jelenti. 

A hagyományt Feriae Augusti néven Augustus császár vezette be i. e. 18-ban. Az ő uralkodása alatt nyilvánították augusztus 1-jét a nyarat addig végigdolgozó mezőgazdasági munkások pihenőnapjává. Kr. u. 5 körül a katolikus egyház vallási jelleget és új dátumot adott az eseménynek: augusztus 15-re, azaz Szűz Mária mennybemenetelének ünnepére helyezte át.

Egészen a közelmúltig Olaszországban szinte az összes üzlet és iparág pihenőre vonult augusztusban, majd tömegek indultak meg a tengerhez.

Ma már a vállalkozások "csupán" két hétre korlátozzák a nagy zárva tartást, de továbbra is ez számít Olaszország egyik legfontosabb ünnepének.

Ferragosto napján szokás a családdal és a barátokkal egy nagy grillezést vagy al fresco ebédet tartani a tengerparton. A hagyomány még az olasz fasiszta rezsim idejéből ered: az 1920-as években a kormány kedvezményes kirándulásokat szervezett a tengerhez, hogy a munkásosztály is megengedhesse magának az augusztus 15-ei ünneplést. Mivel a "meghívás" nem tartalmazta az étkezést, szokássá vált, hogy a kirándulók ebédet vittek magukkal.

Míg régebben kihívást jelentett Ferragosto környékén nyitva lévő éttermet találni, ma már nem ez a helyzet. Sok üzlet zárva tart, de a nyaranta érkező turisták számának emelkedése miatt az éttermek, a bárok, a fagylaltozók és a turisztikai látványosságok nyitva vannak.

Sőt, számos városban egész hónapban különféle rendezvényeket szerveznek, reagálva a megnövekedett idegenforgalomra. Rómában és Bolognában szabadtéri mozit, Bariban jazzfesztivált, a Le Marche tartománybeli Maceratában pedig operafesztivált tartanak. Augusztus 27-én a pugliai Melpignano ad otthont a Taranta éjszakájának, vagyis a népzenét és néptáncot ünneplő fesztiválnak, míg Sienában 16-án rendezik meg a híres Palio lóversenyt. Nyitva tart a legtöbb turisztikai látványosság, beleértve a firenzei Uffizi galériát és a velencei hercegi palotát. A kevés kivételek egyike a Vatikáni Múzeum, ami bezár augusztus 15-én.

Nem ilyentájt ajánlatos tehát nekivágni egy itáliai road tripnek. Ferragosto környékén a tengerhez tartó, vagy onnan hazafelé autózó tömegek miatt valóságos rémálommá válnak az olasz utak. Az autópályák jóval forgalmasabbak, a tengerparti üdülőhelyekre vezető kisebb utakon gyakran nagy dugók alakulnak ki.

Az olasz kormány minden évben figyelmeztetést ad ki, hogy segítsen az autósoknak a csúcsidőszak elkerülésében. Közzétesz egy naptárat, amely a napokat a forgalom intenzitása szerint színkódokkal jelzi. A sárga a nagy forgalmat, a piros olyan nagy forgalmat, amely kritikus állapotokat okozhat, a fekete pedig a kritikus szintet jelenti. A hétvégék gyakran piros színűek, míg az augusztus 13-i reggeli órákban jelenleg fekete figyelmeztetés van érvényben. A hatóságok általában azt tanácsolják, hogy pénteken és hétfőn reggel senki ne üljön autóba Olaszországban.

A végtelen fehér homokmezőktől a drámai sziklafalakig Olaszországban minden ízlésnek megfelelő strandból lehet válogatni. A több mint 7500 kilométer hosszan elnyúló partszakaszok közül azonban nem könnyű kiválasztani a legjobbat. Segítünk.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

augusztus | ünnep | hagyomány | Ferragosto | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom