Close
Csak egyféleképpen lehet megnézni Amerika talán legfurcsább természeti képződményét

Csak egyféleképpen lehet megnézni Amerika talán legfurcsább természeti képződményét

A nevadai Black Rock sivatagban található Fly gejzírről van szó.

A geotermikus gejzír leghihetetlenebb jellemzői a sziklaalakzatot borító színes rétegei. A vörös, zöld, barna és narancssárga csíkok valóságos földi szivárványt alkotnak, a színeket pedig nem az ásványok, hanem a nedves környezetben képződő algák okozzák.

Érdekes módon a Fly gejzír nem egy ősi geológiai képződmény, hanem 1964-ben alakult ki, amikor a helyiek megpróbáltak kutat fúrni. A Visit Reno Tahoe szerint a kútból forró víz lövellt ki, aminek hatására kalcium-karbonát lerakódások keletkeztek.

A Fly gejzír a Fly Ranch nevű magánterületen található, amely a Burning Man tulajdonát képezi (igen, ugyanaz a Burning Man, mint a híres sivatagi fesztivál).

A nagyközönség csupán vezetett túra keretében látogathatja – ez az egyetlen módja, hogy a gejzírt közelről láthassák.

A séták során a látogatók szakértő útmutatása mellett fedezhetik fel a hatalmas területű Fly Ranch birtokot. A túrák áthaladnak a Fly Ranch vizes élőhelyein, érintenek kisebb gejzíreket és számos forrást is, mielőtt egy fából készült sétányon megközelítik a gejzírt. A túra alatt nem ajánlott a telefonok használata, de a végén lehetőség nyílik fényképezésre. A jegyekhez negyven dollár (kb. 15 ezer forint) előleget kell letenni, a vezetett túrák naponta kétszer, reggel és este indulnak.

Eközben a Magnussen luxusutazási iroda új expedíciót mutatott be, amely úgy mutatja meg az Északi-sarkkört, mint még soha. A háromhetes kalandra ötven utas nevezhet be, a résztvevők egy egyedi Boeing 757-200-as fedélzetén utaznak majd.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images)

jelenség | gejzír | fly | furcsa | természeti

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram