Close
A föld alatti világ csodái között katedrálisok, vidámparkok és egy alvó vulkán is van

A föld alatti világ csodái között katedrálisok, vidámparkok és egy alvó vulkán is van

Ha föld alatti élményekre gondolunk, elsőként a barlangászat jut eszünkbe, pedig rengeteg fantasztikus látnivaló rejtőzik a mélyben. Egyesek az emberi kéz alkotta csodák, másokat pedig a természet formált varázslatosra. Mutatjuk, melyek a legkülönlegesebbek.

Zipaquira székesegyháza, Kolumbia

Hihetetlen mérnöki, bányász és szobrász munkának lehetünk a szemtanúi Zipaquira-ban, ahol is egy kétszáz méteres katedrálist alakítottak ki egy sóbányában. Az elképesztően látványos tereken

kék és lila fények, apró kamrák és sejtelmes alagutak vezetnek keresztül, ahol vasárnaponként szentmisét is tartanak.

Tordai sóbánya, Románia

Erdélyi földalatti vidámparkjának is nevezik a tordai sóbányát, amely mélyen a Föld felszíne alatt terül el. Akik egy kis játékra vágynak, minigolfozhatnak, bowlingozhatnak, asztaliteniszezhetnek, sőt, még a bányatavon is csónakázhatnak.

Under, Norvégia

A norvégiai Kristiansandban található Under étterem öt és fél méterrel a vízszint alatt található, így az étterem vendégei testközelből láthatják a hatalmas üvegablakokon keresztül az Északi-tenger jeges áramlatait. A tenger viharossága ellenére az Underben kísérteties csend uralkodik –

bár az oda betérők sosem tudhatják, mi bukkan elő a mélyből.

Derinkuyu, Törökország

A törökországi Kappadókia régióban található Derinkuyu föld alatti városa több ezer éves múltra tekint vissza. A nyolc szinten kanyargó járatokból álló bonyolult rendszer legmélyebb pontján nyolcvanöt méteres. A komplexum a föld alatti életet biztosította, védelmet nyújtott a szélsőséges időjárás és a betolakodók ellen. Ma már természetesen lakatlan, de

iskolák, üzletek és templomok maradványai most is megcsodálhatók.

Ajanta-barlangok, India

A harminc barlangból álló rendszer buddhista templomokat, kolostorokat és emlékműveket rejt, melyek a Krisztus előtti első és második századból származnak. Az ősi indiai falfestészet legszebb fennmaradt remekműveiben gyönyörködhetnek az arra járók.

Thrihnukagigur, Izland

Az izlandi Thrihnukagigur alvó vulkánjának mélyébe is lesétálhatunk, hogy nem mindennapi élményben legyen részünk.

Annak ellenére, hogy a vulkán négyezer éve nem tört ki, így biztonságosan látogatható, mégis van valami hátborzongató abban, ha egyenesen a magmájába tartunk.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty, Unsplash, Under hivatalos Facebook oldala)

törökország | templom | kolumbia | székesegyház | barlang

FOLYTASD EZZEL

Hiába az adventi vásár horrorárai, Budapest az egyik legolcsóbb város ezen a télen

Ha Bécsbe utazol a télen, számíts erre!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram