Close
Ebbe a három étterembe nem csupán az étel miatt érdemes asztalt foglalni

Ebbe a három étterembe nem csupán az étel miatt érdemes asztalt foglalni

Megeshet, hogy egy éttermet nem azért keresünk fel, mert éppenséggel vajpuhára sütik a kacsamellet, valóságos ételkölteménynek számít a céklás ravioli, vagy mézédes panna cotta érkezik desszertnek. Előfordulhat, hogy a miliő, a hangulat, netán a berendezés ad okot egy zarándokútra – ez a három különleges étterem pedig azok közé tartozik, amelyek önmagukban megérnek egy kirándulást.

Under

Snøhetta nevű építészeti iroda által tervezett étterem Norvégia déli partjainál, az Oslótól mintegy négyszáz kilométerre fekvő Lindesnes községben található. A közel ötszáz négyzetméteres épület bejárata még a szárazföldön van, ám a finom fogásokat – stílszerűen leginkább a tenger gyümölcseit – már öt és fél méterrel a vízszint alatt fogyaszthatják el a vendégek.

Az épület három különböző szintre tagolódik, legmeghatározóbb eleme pedig a tizenegy méter széles panorámaablak, amelynek köszönhetően a látogatók gyakorlatilag beleolvadnak a tengeri élővilágba, egészen páratlan és fantasztikus élményt biztosítva.

Nem gondolták túl a dizájnt az építészek. Igyekeztek a lehető legegyszerűbb módon megoldani a feladatot: az épület alapját egy harmincnégy méter hosszú betoncső adja. Az étterem falai enyhén hajlítottak, fél méter vastagságúak, optimális ellenállást biztosítanak a hullámok és a víznyomás ellen.

Mivel a falak külső felülete beton, az algák, kagylók és más puhatestűek könnyen meg tudnak majd telepedni rajta, ezért a szerkezet egyfajta mesterséges korallzátonyként is funkcionálhat.

The Wayan

Egy indonéz mondás szerint a szerelem az ízlelésen keresztül érkezik, ennek megfelelően az indonéz konyha roppant módon ügyel az esztétikumra és az ízek harmóniájára. A The Wayan étterem pedig a tökéletes atmoszférát is megteremti az élményhez.

A dizájnért az amerikai Rockwell Group, az ízekért pedig Cedric és Ochi Vongerichten séfek felelnek, akik az indonéz fogásokat némi francia ízléssel kombinálják a nyolcvannégy fő befogadására alkalmas étteremben. A száznyolcvanhat négyzetméteres helyszín minden szegletét a trópusi, illetve délkelet-ázsiai hangulat járja át. Az egyik sarokban például Indonéziából származó, totemszerű vékony oszlopok sorakoznak.

A bár – ahol a délkelet-ázsiai régió által inspirált ízeket kiemelő koktélokat kóstolhatunk – kialakításához tíkfapaneleket és márványcsempét használtak, a polcokon pedig buja növények kaptak helyet az italosüvegek mellett. A természetes, barátságos hangulatot a fények, valamint a földtónusú színek kiválasztása is erősíti, a dzsungelhatás végett még némi moha is megfigyelhető a fehér téglafalon. Az étlapról persze nem hiányozhatnak a jól ismert indonéz satay különböző verziói, ám ezenkívül is egy sor különlegességet lehet megkóstolni.

Torno Subito

A hely a hatvanas évek Olaszországát idézi, mert Massimo Bottura szerint az az időszak volt Itália legjobbja. “Az embereket Dubajban nem érdekli a fine dining, ők csak jól akarják érezni magukat” – avat be a kulisszatitkokba az olasz fenegyerek,

így hát ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a Torno Subito sem ezt a vonalat képviseli.

Az enteriőr Federico Fellini filmjeinek (Édes élet, Nyolc és fél) szín- és hangulatvilágára reflektál a rózsaszíntől a Ferrari-sárgáig, plusz külön fotófülke áll a vendégek rendelkezésére, hogy örök emlékük legyen arról az estéről, amit ott töltöttek.

A menü irányvonala ezt a játékosságot követi, például a klasszikus margherita pizza mellett találunk félhold alakú, mandulával, mogyoróval, csokoládéval és mézzel megpakolt tésztákat is. A vendégek akár kint a teraszon, a homokban is elfogyaszthatják az ételüket, ugyanakkor magukkal is vihetik egy vízibiciklivel piknikezni. Néhány hasonlóság ellenére a Torno Subito meglehetősen távol van Bottura Osteria Francescanajának fehér abroszos, elegáns világától.

(Fotók: Snøhetta, Dezeen, Eater, Getty Images)

norvégia | Under | tonio subito | dubaj | the wayan

FOLYTASD EZZEL

Bárki megszállhat abban a dubaji penthouse-ban, amiért még Beyoncé is rajong

Azonnal könnyű tavaszi napsütés jár át ettől a gyönyörű dizájnerháztól

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram