Close
A hatvanas éveket idéző helyet nyitott Dubajban a világ legjobb éttermének séfje

A hatvanas éveket idéző helyet nyitott Dubajban a világ legjobb éttermének séfje

Szeretnek Dubajban foglalatoskodni a világhírű konyhafőnökök. Ott lesz például José Andrés és Heston Blumenthal új helye, de mégis mindenki Massimo Botturára irányítja a figyelmét, mióta a W Dubai – The Palm felkérésére megalkotta a három Michelin-csillagos modenai Osteria Francescana dubaji kistestvérét.

– „Mindig is azt mondtam, hogy soha, semmi pénzért nem fogok nyitni egy másik Osteria Francescanát, sehol a világon” – mondja a napjaink gasztronómiájára komoly hatást gyakorló sztárséf, úgyhogy tartva magát ehhez, Torno Subito néven lett étterme a sivatagi nagyvárosban.

A hely a hatvanas évek Olaszországát idézi, mert Bottura szerint az az időszak volt Itália legjobbja. – „Az embereket Dubajban nem érdekli a fine dining, ők csak jól akarják érezni magukat” – avat be a kulisszatitkokba az olasz fenegyerek,

így hát ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a Torno Subito sem ezt a vonalat képviseli.

Maga a név nagyjából annyit jelent, hogy rögtön jövök, és egy olasz művész, Maurizio Cattelan egyik művére utal. Az enteriőr Federico Fellini filmjeinek (Édes élet, Nyolc és fél) szín- és hangulatvilágára reflektál a rózsaszíntől a Ferrari-sárgáig, plusz külön fotófülke áll a vendégek rendelkezésére, hogy örök emlékük legyen arról az estéről, amit ott töltöttek.

A menü irányvonala ezt a játékosságot követi, például a klasszikus margherita pizza mellett találunk félhold alakú, mandulával, mogyoróval, csokoládéval és mézzel megpakolt tésztákat is. A vendégek akár kint a teraszon, a homokban is elfogyaszthatják az ételüket, ugyanakkor magukkal is vihetik egy vízibiciklivel piknikezni.

Néhány hasonlóság ellenére a Torno Subito meglehetősen távol van az Osteria Francescana fehér abroszos, elegáns világától.

Modenához hasonlóan Dubajban is készítenek például tagliatelle al ragut, de az Egyesült Arab Emírségek sertéshúsra vonatkozó korlátozásai miatt pulykasonkából készítik. További érdekességként, az Osteria Francescana falán lóg egy Damien Hirst-festmény, ami a Szép Pszichedelikus Borjú fantázianevű tételt ihlette a dubaji étlapon.

Az alapanyagok hetven százaléka Olaszországból érkezik, közte a Bottura család által készített balzsamecettel. Bernardo Paladini konyhafőnök korábban hét éven át dolgozott együtt Botturával, ismeri tehát a mester minden rezdülését. Szerinte Dubaj kétarcú városnak mondható, ahol minden tökéletesnek látszik, ám ehhez rengeteg ember munkájára van szükség.

Arra kevés esély kínálkozik, hogy Torno Subitóban összefussunk Botturával, mert minimális időt tud csak ott tölteni. Mostanában feleségével, Lara Gilmore-ral közös fényűző fogadóján ügyködik Modena mellett, aztán nyit egy kávézót Beverly Hillsben, lefoglalja a Food for Soul projektje, meg a Nápolyban működtetett levesezője, továbbá akadnak érdekeltségei Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban, és Firenzében is. Ha esetleg ennyi nem lenne elég, még nem tett le arról, hogy New York Harlem negyedében és a 2020-as expóra itt, Dubajban is nyisson egy helyet.

Évek óta prioritást élvez nála, hogy olyan emberek számára készítsen ételt, akik alapból nem engedhetik meg maguknak.

Számára ők ugyanolyan fontosak, mint azok, akik bármikor beülhetnek végigkóstolni egy tízfogásos degusztációs menüt a Torno Subitóban, ahol egy margherita pizza nagyjából 7000 forintnyi dollárba kerül. – „Számomra nincs különbség aközött, hogy a hátrányos helyzetűeknek főzök, vagy az Osteria Francescana konyhájában kotyvasztok. Ugyanannyi időbe telik jó és rossz ételt készíteni, akkor miért is csinálnék rosszat? Az nem az én műfajom” – mondja Bottura.

A februárban megnyitott Tonio Subitóban máris megvan a potenciál a bővülésre Bottura szerint. – „Egy teljesen új dolgot, új koncepciót próbáltunk ki, amit akár megismételhetünk Abu Dzabiban, Rijadban vagy Bejrútban is”– vetíti elő a jövőt.

Mi nyitva tartjuk a szemünket.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Eater, Getty Images)

sztárséf | menü | massimo bottura | étterem | Modena

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram