Ebbe a három étterembe nem csupán az étel miatt érdemes asztalt foglalni

Megeshet, hogy egy éttermet nem azért keresünk fel, mert éppenséggel vajpuhára sütik a kacsamellet, valóságos ételkölteménynek számít a céklás ravioli, vagy mézédes panna cotta érkezik desszertnek. Előfordulhat, hogy a miliő, a hangulat, netán a berendezés ad okot egy zarándokútra – ez a három különleges étterem pedig azok közé tartozik, amelyek önmagukban megérnek egy kirándulást.

Under

Snøhetta nevű építészeti iroda által tervezett étterem Norvégia déli partjainál, az Oslótól mintegy négyszáz kilométerre fekvő Lindesnes községben található. A közel ötszáz négyzetméteres épület bejárata még a szárazföldön van, ám a finom fogásokat – stílszerűen leginkább a tenger gyümölcseit – már öt és fél méterrel a vízszint alatt fogyaszthatják el a vendégek.

Az épület három különböző szintre tagolódik, legmeghatározóbb eleme pedig a tizenegy méter széles panorámaablak, amelynek köszönhetően a látogatók gyakorlatilag beleolvadnak a tengeri élővilágba, egészen páratlan és fantasztikus élményt biztosítva.

Nem gondolták túl a dizájnt az építészek. Igyekeztek a lehető legegyszerűbb módon megoldani a feladatot: az épület alapját egy harmincnégy méter hosszú betoncső adja. Az étterem falai enyhén hajlítottak, fél méter vastagságúak, optimális ellenállást biztosítanak a hullámok és a víznyomás ellen.

Mivel a falak külső felülete beton, az algák, kagylók és más puhatestűek könnyen meg tudnak majd telepedni rajta, ezért a szerkezet egyfajta mesterséges korallzátonyként is funkcionálhat.

Norvégiában megnyílt Európa első víz alatti étterme, és egészen lenyűgözően néz ki

Az Under névre keresztelt páratlan vendéglő megnyitotta kapuit.

The Wayan

Egy indonéz mondás szerint a szerelem az ízlelésen keresztül érkezik, ennek megfelelően az indonéz konyha roppant módon ügyel az esztétikumra és az ízek harmóniájára. A The Wayan étterem pedig a tökéletes atmoszférát is megteremti az élményhez.

A dizájnért az amerikai Rockwell Group, az ízekért pedig Cedric és Ochi Vongerichten séfek felelnek, akik az indonéz fogásokat némi francia ízléssel kombinálják a nyolcvannégy fő befogadására alkalmas étteremben. A száznyolcvanhat négyzetméteres helyszín minden szegletét a trópusi, illetve délkelet-ázsiai hangulat járja át. Az egyik sarokban például Indonéziából származó, totemszerű vékony oszlopok sorakoznak.

A bár – ahol a délkelet-ázsiai régió által inspirált ízeket kiemelő koktélokat kóstolhatunk – kialakításához tíkfapaneleket és márványcsempét használtak, a polcokon pedig buja növények kaptak helyet az italosüvegek mellett. A természetes, barátságos hangulatot a fények, valamint a földtónusú színek kiválasztása is erősíti, a dzsungelhatás végett még némi moha is megfigyelhető a fehér téglafalon. Az étlapról persze nem hiányozhatnak a jól ismert indonéz satay különböző verziói, ám ezenkívül is egy sor különlegességet lehet megkóstolni.

Amikor a trópusi és belvárosi életérzés egy New York-i étteremben találkozik

A tíkfából készült burkolat, a rézdíszítések és a trópusi növények teszik egészen egyedi hangulatúvá ezt az indonéz gasztronómiai különlegességeket kínáló manhattani étkezdét.

Torno Subito

A hely a hatvanas évek Olaszországát idézi, mert Massimo Bottura szerint az az időszak volt Itália legjobbja. “Az embereket Dubajban nem érdekli a fine dining, ők csak jól akarják érezni magukat” – avat be a kulisszatitkokba az olasz fenegyerek,

így hát ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a Torno Subito sem ezt a vonalat képviseli.

Az enteriőr Federico Fellini filmjeinek (Édes élet, Nyolc és fél) szín- és hangulatvilágára reflektál a rózsaszíntől a Ferrari-sárgáig, plusz külön fotófülke áll a vendégek rendelkezésére, hogy örök emlékük legyen arról az estéről, amit ott töltöttek.

A menü irányvonala ezt a játékosságot követi, például a klasszikus margherita pizza mellett találunk félhold alakú, mandulával, mogyoróval, csokoládéval és mézzel megpakolt tésztákat is. A vendégek akár kint a teraszon, a homokban is elfogyaszthatják az ételüket, ugyanakkor magukkal is vihetik egy vízibiciklivel piknikezni. Néhány hasonlóság ellenére a Torno Subito meglehetősen távol van Bottura Osteria Francescanajának fehér abroszos, elegáns világától.

A hatvanas éveket idéző helyet nyitott Dubajban a világ legjobb éttermének séfje

Néhány hasonlóság ellenére a Torno Subito meglehetősen távol van az Osteria Francescana fehér abroszos, elegáns világától.

(Fotók: Snøhetta, Dezeen, Eater, Getty Images)

tonio subito | étterem | dubaj | the wayan | Under | new york

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő