Megeshet, hogy egy éttermet nem azért keresünk fel, mert éppenséggel vajpuhára sütik a kacsamellet, valóságos ételkölteménynek számít a céklás ravioli, vagy mézédes panna cotta érkezik desszertnek. Előfordulhat, hogy a miliő, a hangulat, netán a berendezés ad okot egy zarándokútra – ez a három különleges étterem pedig azok közé tartozik, amelyek önmagukban megérnek egy kirándulást.
Under
A Snøhetta nevű építészeti iroda által tervezett étterem Norvégia déli partjainál, az Oslótól mintegy négyszáz kilométerre fekvő Lindesnes községben található. A közel ötszáz négyzetméteres épület bejárata még a szárazföldön van, ám a finom fogásokat – stílszerűen leginkább a tenger gyümölcseit – már öt és fél méterrel a vízszint alatt fogyaszthatják el a vendégek.
Az épület három különböző szintre tagolódik, legmeghatározóbb eleme pedig a tizenegy méter széles panorámaablak, amelynek köszönhetően a látogatók gyakorlatilag beleolvadnak a tengeri élővilágba, egészen páratlan és fantasztikus élményt biztosítva.
Nem gondolták túl a dizájnt az építészek. Igyekeztek a lehető legegyszerűbb módon megoldani a feladatot: az épület alapját egy harmincnégy méter hosszú betoncső adja. Az étterem falai enyhén hajlítottak, fél méter vastagságúak, optimális ellenállást biztosítanak a hullámok és a víznyomás ellen.
Mivel a falak külső felülete beton, az algák, kagylók és más puhatestűek könnyen meg tudnak majd telepedni rajta, ezért a szerkezet egyfajta mesterséges korallzátonyként is funkcionálhat.
The Wayan
Egy indonéz mondás szerint a szerelem az ízlelésen keresztül érkezik, ennek megfelelően az indonéz konyha roppant módon ügyel az esztétikumra és az ízek harmóniájára. A The Wayan étterem pedig a tökéletes atmoszférát is megteremti az élményhez.
A dizájnért az amerikai Rockwell Group, az ízekért pedig Cedric és Ochi Vongerichten séfek felelnek, akik az indonéz fogásokat némi francia ízléssel kombinálják a nyolcvannégy fő befogadására alkalmas étteremben. A száznyolcvanhat négyzetméteres helyszín minden szegletét a trópusi, illetve délkelet-ázsiai hangulat járja át. Az egyik sarokban például Indonéziából származó, totemszerű vékony oszlopok sorakoznak.
A bár – ahol a délkelet-ázsiai régió által inspirált ízeket kiemelő koktélokat kóstolhatunk – kialakításához tíkfapaneleket és márványcsempét használtak, a polcokon pedig buja növények kaptak helyet az italosüvegek mellett. A természetes, barátságos hangulatot a fények, valamint a földtónusú színek kiválasztása is erősíti, a dzsungelhatás végett még némi moha is megfigyelhető a fehér téglafalon. Az étlapról persze nem hiányozhatnak a jól ismert indonéz satay különböző verziói, ám ezenkívül is egy sor különlegességet lehet megkóstolni.
Torno Subito
A hely a hatvanas évek Olaszországát idézi, mert Massimo Bottura szerint az az időszak volt Itália legjobbja. “Az embereket Dubajban nem érdekli a fine dining, ők csak jól akarják érezni magukat” – avat be a kulisszatitkokba az olasz fenegyerek,
így hát ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a Torno Subito sem ezt a vonalat képviseli.
Az enteriőr Federico Fellini filmjeinek (Édes élet, Nyolc és fél) szín- és hangulatvilágára reflektál a rózsaszíntől a Ferrari-sárgáig, plusz külön fotófülke áll a vendégek rendelkezésére, hogy örök emlékük legyen arról az estéről, amit ott töltöttek.
A menü irányvonala ezt a játékosságot követi, például a klasszikus margherita pizza mellett találunk félhold alakú, mandulával, mogyoróval, csokoládéval és mézzel megpakolt tésztákat is. A vendégek akár kint a teraszon, a homokban is elfogyaszthatják az ételüket, ugyanakkor magukkal is vihetik egy vízibiciklivel piknikezni. Néhány hasonlóság ellenére a Torno Subito meglehetősen távol van Bottura Osteria Francescanajának fehér abroszos, elegáns világától.
(Fotók: Snøhetta, Dezeen, Eater, Getty Images)
tonio subito | étterem | dubaj | the wayan | Under | new york
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!