Mégis mit lehet csinálni a földimogyoró vékony, vörösesbarna héjából? Itt a megoldás!

Aki még szokott földimogyorót pucolni mondjuk streamelés közben, biztosan eltöprengett már azon, jó-e valamire a növény magját körülvevő vörösesbarna színű, vékony maghéj. Nos, takarmánynak mindig is használták, de most egy ennél meglepőbb feldolgozási mód került elő.

A dél-amerikai eredetű növény könnyen megterem akár a saját kertünkben is – legalábbis a rövid tenyészidejű Valencia típus –, a magja roppant tápláló, akár superfoodnak is nevezhetnénk, ha nem koptattuk volna még el ezt a kifejezést, elvégre rengeteg fehérjét, sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Pucoláskor érezzük azt is, hogy a vörösesbarna héj erős anyag, de vajon lehet-e másra is használni, mint takarmánynak?

Nos, a japán Kashiwa Leather cég egy helyi termesztővel összefogva kikísérletezte, hogy az anyagból roppant tartós szintetikus bőr készíthető. A céget vezető Szatosi Ildzsima egyszerűen „mogyoróbőrnek” nevezi az új anyagot, amelyből táskákat és pénztárcákat készítenek.

Miután Chiba prefektúra híres a földimogyoró-termelésről, a vegán bőr gyártásának fortélyait sem akarják kiadni a kezükből, azaz a teljes folyamatot a prefektúrán belül végzik.

A „mogyoróbőr” táskák vízállóak és a rovarok sem mennek bele, ezen kívül rendkívül tartósak is.

Továbbá a különleges táskák gyártása üzletnek sem rossz, a Made in Chiba felirat pedig a régió ismertségét is növeli.

Ha viszont simán mogyorókrémet készítenél házilag, itt eláruljuk, melyik két hozzávalóra lesz szükséged rá, és milyen arányokban.

(Fotók: Unsplash)

japán | táska | pénztárca | földimogyoró | mogyoró | vegán

FOLYTASD EZZEL

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom