Ha egy időre magunk mögött hagynánk a földi civilizációt: tíz hely, amely egy másik bolygóra repít

Vörös tavak, ragyogó barlangok, különös minták és magasba tornyosuló hegycsúcsok – mintha nem is a Földön járnánk.

Csodálatos barlangok, tarka tavak és zavarba ejtő sziklaképződmények gazdag választéka kínál menekülést a földi civilizáció elől – olykor pedig egészen úgy érezhetjük, mintha tényleg az egész világot magunk mögött hagytuk volna.

Nátron-tó, Tanzánia

Ez a különleges látványt nyújtó, sós tó valójában a Föld egyik legbarátságtalanabb helye. A meleg és lúgos kémhatású tóban kevés élőlény érzi jól magét, de ezek közé tartoznak a víz vörös színét adó cianobaktériumok, melyek rengeteg flamingót csábítanak ide. Bár a történelem során a legtöbb emberi település tavak és folyók körül alakult ki, a Natron-tó érthető okokból kivételt jelent.

A chilei márványbarlangok

A patagóniai Andokban, a General Carrera gleccertavon található Cuevas de Mármolt több mint hatezer év alatt vájták ki mészkősziklákhoz csapódó hullámok. Dinamikusan csavarodó kék mintái a tó azúrkék vizét tükrözik, amelynek színe a vízszint és az évszak függvényében változik.

A Lençóis Maranhenses dűnéi, Brazília

A Preguiças folyó partján fekvő, sivatagos terület közvetlenül a trópusi Amazonas-medence szomszédságában található, így az esős évzsakban a dűnéket is elárasztja az özönvízszerű csapadék. Július és szeptember között a buckák közötti mélyedések megtelnek vízzel, belőlük kisebb-nagyobb tavak születnek.

Fehér-sivatag, Egyiptom

Kairótól csak néhány órányit kell utaznunk, hogy úgy érezzük, mintha a Holdra csöppentünk volna. Az évszázados erózió és homokviharok által kialakított, egyedülálló sziklaképződmények nagy absztrakt szobrokként bukkannak fel a tájon. Némelyiküknek neve is van, például Gombának, Fagylalttölcsérnek, Monolitnak vagy Szigethegynek keresztelték őket.

A Csirke és a Gomba
Waitomo-barlangok, Új-Zéland

1887-ben Tane Tinorau māori törzsfőnök és Fred Mace angol földmérő egy patakon, egy apró tutajon ereszkedtek le a barlangba. A sötétben észrevették, hogy a fejük felett apró fények világítanak, mint a csillagok. Több ezer világító rovar pihent békésen a mennyezeten, csodálatos biolumineszcens kozmoszt alkotva.

Kolóniájuk ma is ott él, sejtelmes, kékes fénnyel világítva be a barlangot.

Caño Cristales, Kolumbia

Az év nagy részében a Kristály-folyó olyan, mint bármelyik másik. De szeptembertől novemberig, a nedves és száraz évszak közötti rövid szünetben vörös színben pompázik. Ilyenkor a víznek a folyami hínárfélékhez tartozó Macarenia clavigera kölcsönöz ragyogó színt.

Halleluja-hegy, Kína

A Csangcsiacsie (Zhangjiajie) Nemzeti Erdőpark több száz méter magas, sűrű lombozattal borított sziklaképződményeiről híres. Az egyik oszlopot, melynek eredeti neve Déli Égoszlop volt, átkeresztelték Avatar Halleluja-heggyé, miután ez ihlette az Avatar című film ikonikus, lebegő hegyét.

Kliluk-tó, Kanada

A Brit-Kolumbia-i Kliluk-tó vagy Foltos-tó a benne található, nagy mennyiségű ásványi anyagnak köszönheti különleges mintáját. Amikor nyáron a víz egy része elpárolog, ezek az ásványok foltokat alkotnak. Az őslakosok gyógyhelynek tekintették, és köré temetkeztek.

Pamukkalei vízteraszok, Törökország

A több ezer éve folyó termálvíz évszázadok óta vájja medencéit a fehér sziklákba az egykori Hierapolisznál, amelyet már az ókori rómaiak is gyógyfürdőként tartottak számon.

Bisti Badlands, Egyesült Államok

Az Új-Mexikó-i sivatagot színes homokkőből és palából álló különös, hullámzó alakzatok borítják. Hatalmas szobrok és kis labirintusok születtek itt az évezredek során a nedvesség által koptatott puhább rétegekből, valószínűtlen mintázatokat hozva létre.

Ha megnéznél még néhány különleges természeti csodát, itt találsz belőlük egy párat.

(Forrás: Atlas Obscura, képek: Getty Images)

képződmények | helyek | nagy sztori | természeti | földöntúli

FOLYTASD EZZEL

Van egy lélegzetelállító esőerdő Európában, ami Magyarországtól sincs messze

Öt dolog, amire minden utasnak oda kell figyelnie a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom