Akár bajba is kerülhetsz, ha nem figyelsz ezekre a fotózásra vonatkozó szabályokra a repülőn

A repülés során vannak bizonyos időszakok, amikor nem szabad telefont használni. Felszállás után köztudottan nem megengedett a telefonálás és az sms-ezés, ám lesznek még további tevékenységek is, amelyekre oda kell figyelnie az utasoknak.

Egyes légitársaságok ugyanis új passzust tettek az utazási feltételeikbe – amit amúgy az utasok minden alkalommal elfogadnak, amikor repülőjegyet vásárolnak –, amely megtiltja a fényképek készítését és mások engedély nélküli fotózását.

Az ausztrál Qantas nemrég közölte, hogy a légiutas-kísérők és az utasok lefilmezése vagy lefényképezése előtt engedélyt kell kérni tőlük. "Kérjen beleegyezést, mielőtt filmre veszi vagy lefényképezi a Qantas Group személyzetét, munkatársait vagy az utasait" – olvasható a közleményben. Az még egyelőre nem világos, milyen büntetésre számíthat a vétkes, de valószínűleg udvariasan megkérik, hogy fejezze be a rögzítést.

Az amerikai légitársaságoknál már évek óta érvényben vannak hasonló szabályok. Az American Airlines, a Delta és a United is kimondja, hogy az utasoknak engedélyt kell kérniük, mielőtt bárkit lefényképeznének a fedélzeten. 2013-ban valakit azért tessékelték le a United egyik járatáról, mert ezt nem tette meg.

A szabályok azóta az Egyesült Királyságba is átkerültek, a Ryanair például be is vezette őket. Ezek alapján engedélyt kell kérni a repülőtéren történő fotózáshoz is.

A szabály így szól: "Szigorúan tilos a beleegyezésük nélkül felvételeket készíteni a személyzetről a repülőtéren és a fedélzeten. Kizárólag az utasra vonatkozó személyes felvételek vagy fényképek engedélyezhetők."

A légitársaság személyzetének jogában áll megakadályozni, hogy az utas felszállhasson a gépre, ha rajtakapják eme szabályok megszegésén. A szabályok folyamatos megszegése pedig azt eredményezheti, hogy a vétkes neve felkerülhet a repüléstilalmi listákra.

A repülőterek bizonyos pontjain történő fotózás ugyancsak bajba sodorhatja az utast. A biztonsági ellenőrzésre szolgáló zóna és a kifutópálya az a két terület, ahol az utast felszólítják, hogy rakja el a telefonját. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy a légitársaságok biztonsági vagy általános ügymeneteiről készült felvételek a nyilvánosság elé kerüljenek.

Azt hittük, a turbulencia a legnagyobb veszély, ami egy repülőúton fenyegethet? Lehet, hogy tévedünk.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

utazás | repülés | fotók | szabály | előírás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom