Nyolc szabály, hogy úgy étkezz, mint a franciák

A világhírű gasztronómia mellett az étkezési szokások is igen színesek Franciaországban. Érdemes néhányat megfogadni közülük!

Az étkezés vége is megér egy misét

Az étkezés befejezése után a franciák desszertet, emésztést elősegítő digestif-et vagy kávét fogyasztanak. Egy könnyedebb ebéd után ez általában egy sütemény-eszpresszó kombináció szokott lenni, vacsorát követően azonban jöhet egy erősebb alkohol is.

A sajt a vacsora után jön, nem előtte

A különféle sajtokkal megpakolt tálak mindig a főétel után kerülnek az asztalra, majd ennek elfogyasztása után jöhet csak a desszert.

Az ebédszünet nem alku tárgya

Franciaországban járva vagy ott élve elfelejthetjük a tíz, húszperces vagy akár a félórás ebédszünetet is, hiszen hétköznap a délutáni órákban a bisztrók, az éttermek és a kávézók zsúfolásig megteltek. Az ebédszünetet szentnek és sérthetetlennek tartják, és úgy vélik,

nem számít, mit hoz a nap, mindig kell, hogy legyen időnk arra, hogy megálljunk és együnk.

Zsírosabb alapanyagok használata

A zsírszegény tejtermékekért nem érdemes Franciaországig menni, hiszen még a szupermarketekben is kifejezetten nagy kihívás ezeket beszerezni. A franciák ebben a tekintetben sem szorítják magukat korlátok közé:

szívesen átadják magukat az élet egyszerű örömeinek: a húsoknak, a sajtoknak és az édességnek – természetesen mértékkel.

Kávét? Bármikor!

A franciák imádnak kávézni, különösen az étkezések után. A tejeskávék és a kapucsínó helyett a rövid eszpresszó mellett teszik le a voksot. Ennek hosszabb változata, ami az amerikai stílusú kávéra hasonlít, a café allongé.

Lassulj le, ha leülsz az asztalhoz!

A franciák azt vallják, az ételek összehozzák a családot és a barátokat, az étkezésre pedig időt kell szánni. Ilyenkor zajlanak a nagy beszélgetések is, így Franciaországban a felszolgálók garantáltan nem fognak siettetni vacsora után, hogy minél hamarabb felállj az asztaltól és fizess.

Soha ne érkezz üres kézzel!

Ha egy francia család hív meg bennünket vacsorára, sosem érkezhetünk üres kézzel. Egy üveg bor, egy kis harapnivaló (diákcsemege, humusz, keksz, olajosmagvak), vagy házi sütemény tökéletes választás lehet.

Ügyelj a szemkontaktusra

Az első korty ital elfogyasztása előtt a franciák mindenkivel koccintanak, akik az asztaluknál ülnek, közben pedig tartják a szemkontaktust is. Emellett fokozottan ügyelnek arra, hogy ne nyúljanak keresztbe egy másik, éppen koccintó pár felett.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

nagy sztori | franciaország | francia gasztronómia | Étkezesi szokások | francia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom