A világ egyik legelismertebb építésze tervezte a Louis Vuitton legújabb parfümüvegeit

A szabadság és mozgás jegyében alkotott gyönyörűt Frank Gehry.

A Pritzker- és Arany Oroszlán-díjas építész, Frank Gehry parfümüveg-tervezőként debütált a francia Louis Vuitton divatháznál, méghozzá egy gyönyörű kollekcióval. A Les Extraits névre keresztelt parfümcsaládban öt illat található, az üvegek tetején pedig mozdulat közben megdermedni látszó alumíniumvirágokat álmodott az illatokhoz az építész.

"Szobrászati szempontból akartam a projekthez közelíteni, valami mást behozni a képbe, mint amit egy parfümhöz társítunk. A kupakok nem befejezett geometriai formák, csupán mozzanatok, múló pillanatok

– magyarázza a kilencvenkét éves építész az üvegek dizájnát, hozzátéve, hogy a virágkupakok és az üveg megformázásakor sokat merített a vitorlázásból, a vízen való mozgás nyugalmából és dinamikájából.

Nem véletlen az ihlet eredője, ugyanis Gehry tervezte a Louis Vuitton Foundation épületét is Párizsban, amelyben tizenkét vitorlát formázott meg háromezer-hatszáz üvegpanelből; az építész a Les Extraits parfümüvegére mint az épület tizenharmadik vitorlájára tekint.

Az újratölthető üvegekben rejlő illatokat Jacques Cavallier Belletrud, a Vuitton-ház parfümőre álmodta meg. Az öt illat nevei a következők: dancing blossom, cosmic cloud, rhapsody, symphony és stellar times.

Frank Gehry a 20. század egyik legsikeresebb és legkeresettebb építésze. Alkotásai, beleértve saját házát is, turistacélpontok. Legismertebb munkái a bilbaói, teljes egészében titánötvözettel bevont Guggenheim Múzeum, a prágai táncoló házak, a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a chicagói Millennium Park Pritzker pavilonja, vagy épp saját, Santa monicai otthona, úgyhogy szerintünk rapidsebességgel fognak már csak gyűjtői szempontok miatt is elkelni a Les Extraits parfümök.

(Forrás: Dezeen, fotók: Florian Joye)

dizájn | louis vuitton | illat | divatház | parfüm

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Egykori vasútállomásból lett a Google új New York-i irodája

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram