Közel hatszáz Disney-kastély áll elhagyatottan a világ talán legfurcsább szellemvárosában

Gazdag külföldiek fényűző városának épült az a hatszáz, Disney-mesékre emlékeztető kastélyból álló település, ami most hátborzongató szellemvárosként vonzza az urbexeseket (az elhagyatott helyek szerelmeseit) Törökországban.

Ha a Walt Disney World a legboldogabb hely a Földön, akkor a Burj Al Babas a legszörnyűbb. A Fekete-tenger közelében fekvő szellemváros tele van félkész, teljesen elhagyott minikastéllyal – egészen pontosan ötszáznyolcvanhéttel. Pedig igazán fényes jövőt terveztek a különleges városnak.

Burj Al Babas a luxust akarta kínálni az ott élőknek. Királyi életet szerettel volna biztosítani a minikkastélyok lakóinak. A kezdeti sikersztori azonban nem várt fordulatot vett. A várost és az ott ma is látható közel hatszáz Disney-kastélyt a Sarot Properties Group ingatlanfejlesztő iroda építette. A cég nem új volt a piacon, hiszen a környéken két termálfürdő megépítése is az ő nevükhöz kötődik.

Az igazi nagy dobásuk azonban a város lett volna.

A céljuk az volt, hogy európai ihletésű, a Fekete-tengerre néző kastélyok sorát építsék fel gazdag arabok számára. Azok, akiket nem vonz Dél-Franciaország vagy Spanyolország, ezeken a gótikus stílusú paloták teraszain élvezhették volna a mediterrán klímát.

Az építkezés 2014-ben kezdődött, és összesen négyévesre tervezték. A fejlesztők azonban csődöt jelentettek, ám nem ez volt a kudarc egyetlen oka.

Úgy tudni, hogy a környékbeli lakosság fellázadt a projekt ellen; teljesen kiakadtak azon, hogy a felépített több száz kastély mennyire tájidegen és hogy semmi közük nincs a térségre jellemző oszmán stílusú kúriákhoz. Még pert is indítottak a kivitelező cég ellen, mivel azok számos fát kipusztítottak és komoly károkat okoztak a környezetben.

Az építkezés tehát leállt és többé nem folytatódott.

A befektetők és az elővásárolt kastélyok tulajdonosai 2019-ig bíztak abban, hogy a projektből még lesz valami, a világjárvány azonban végleg betett az építkezésnek. Ma már senki sem gondolja, hogy a beruházás valaha folytatódni fog.

A szellemváros hivatalosan nem látogatható, de ez nem akadályozza meg az urbexeseket és a szellemvárosok borzongására vágyó turistákat abban, hogy a félkész Disney-kastélyok között sétálgassanak. Az odajutás azonban nem egyszerű folyamat és a területet is őrzik. Ennek oka, hogy a kastélyok mellett ma is rengeteg építőanyag van felhalmozva, vezetékek lógnak mindenhol, így a rendhagyó városnézés veszélyekkel jár.

(Forrás: Architectural Digest, fotók: Getty)

Burj Al Babas | törökország | látnivaló | szellemváros

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom