Futószalagon gyártják az imaszobákat az új hotelekben és irodákban

Imaszoba, meditációs fülke, csendes szoba – bárhogy nevezzük, az elmélyülésre, a mentális egészség karbantartására alkalmas helyiségek gombamód szaporodnak.

A Covid, a távmunka/hibrid munka elterjedése, illetve a gazdasági válság óta a cégek alaposan megvizsgálják, hány négyzetméteres irodára van szükségük, azaz hogyan csökkenthetik a költségeiket. Ugyanakkor nem kizárólag a csökkenés van, de megjelentek új funkciók is a munkahelyeken és hotelekben is – ilyenek a rohamosan terjedő imaszobák.

Ennek a jelenségnek is voltak előzményei: a biofil építészet, a sok növény, a természetes fény, a teraszok–zöld tetők–kertek, a levegőminőséget szabályozó eszközök évek óta terjednek az egészségtudatos építészet jegyében, és közben, ha nem is szobaként, de önálló épületként felekezetfüggetlen templomok is készültek világszerte. Erre a folyamatra csak ráerősített a Covid nyomában fellépő bizonytalanság.

Talán az Öböl-államok globális szereplővé válása is segített, elég arra gondolni, hogy a katari focivébén a világ minden sarkából érkező szurkolók láthattak testközelből stadionba telepített imaszobákat. Mindenesetre a lelki és fizikai egészség egyre fontosabbá válik, a multikulturális közeg, a sokszínűség is még hangsúlyosabb szerepet kap, így érthető, hogy az egy időben divatos játékszobákat vagy hobbitermeket kezdik leváltani a meditációs fülkék.

Az új trend igazi kiindulópontja persze Amerika – írta a Realista –, és az egyik előzménye az Amerikai Pszichológiai Társaság 2022-es felmérése, amelyben a dolgozók 39 százaléka arról számolt be: a munkahelyi környezete negatív hatással van a mentális egészségére. A Steelcase irodabútor-gyártó nemrégiben készült tanulmányában a megkérdezettek több mint 90 százaléka mondta azt, hogy egy nyugodt helyre van szüksége a feltöltődéshez.

Ez lehet a meditáció, a relaxáció, az ima vagy éppen nők esetében a szoptatás tere.

Ezeket az igényeket ma már sokszor eleve figyelembe veszik a tervezéskor, praktikus okokból pedig jellemzően felekezetfüggetlen imaszobákat alakítanak ki – nevezhetjük egyszerűen akár csendes szobának is őket. Lehetnek csupán kis fülkék, de akár mosdókat is beépíthetnek a muszlimok számára.

Nemrég az Amazon minnesotai logisztikai üzemében alakítottak ki több ilyen helyiséget, tekintettel az ott dolgozó számos szomáliai muszlimra. A miami Open Seed startup pedig előgyártott, az irodahelyiségekbe beépíthető, és akár aroma- és fényterápiára is alkalmas meditációs „mobil kuckót” tervezett – és ezekből már olyan óriáscégek is vettek, mint a Deloitte vagy a Morgan Stanley.

 

Ilyen imaszobák irodákban, hotelekben és konferenciaközpontokban is találhatóak, de a kis helyigényt és a téma fontosságát tekintve csak még szélesebb körű alkalmazása várható – lásd az említett stadionok esetét. Jó indikátor a „hazai iparág” hozzáállása: a világ egyik legnagyobb ingatlanpiaci vállalata, az Urban Land Institute (ULI), az éves konferenciáin már rendszeresen kialakít ima- és meditációs termet.

Bárminek is hívjuk, ezek a speciális helyiségek másképp működhetnek különböző kultúrákban, ugyanakkor jellemző tendencia, hogy Dubajtól az Egyesült Államokon át Európáig számos helyen külön szabályozzák a kérdést vagy ajánlásokat fogalmaznak meg. Arra pedig kevés esélyt látunk, hogy a közeljövőben az imaszobák terjedése lassabb ütemre váltana.

(Forrás: Realista, fotók: Unsplash, illusztráció)

hotel | meditációs tér | meditáció | iroda | imaszoba

FOLYTASD EZZEL

Kisváros méretű lineáris park húzódik végig egy amerikai magasvasút alatt

Mutatunk 12 káprázatos épületet az Architizer-díj döntősei közül

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom