Négy szokatlan gasztrofesztivál, amiért érdemes bejárni Európát

Európa-szerte fontos kulturális ünnepeknek számítanak a gasztronómiai fesztiválok, amelyek abszolút egyediek a régió sajátosságai miatt. A legfurcsább gasztrofesztiválokon főszerepet kap a szarvasgomba, a narancs, a hal és a malac is.

Olaszország, Ivrea: a harci eszközök a narancsok

Az Ivrea karneválja a narancsot nem mint egészséges gyümölcsöt élteti, hanem fegyverként tekint rá. A játékos eseményen több száz kiló narancsot lőnek egymásra a harcoló felek – így szimbolizálják a küzdelmet az éhínség és a zsarnokság ellen. A rendezvény gyökerei a 12. századra nyúlnak vissza, amikor a helyi gróf elnyomása ellen lázadtak fel a városlakók.

A februári fesztivál látogatói közül sokan inkább úgy döntenek, kivonják magukat a harcokból, mivel nem akarják kockáztatni testi épségüket. A repülő narancsok okozta sérülések elől az épületek mögé bújnak, vagy ha az utcáról szemlélik, piros kalapot viselve jelzik, hogy nem résztvevői a csatának.

Franciaország, Trie-sur-Baise: tele malacságokkal

A La Pourcailhade fesztivált minden évben augusztus elején rendezik meg a dél-nyugat-franciaországi településen.

Az esemény messze túlmutat a hús gasztronómiai felhasználásán, ugyanis a legjobb malacjelmezt viselők egymással versenghetnek, sőt a malachangok utánzói is megmérettetik röfögésüket.

A fesztivál arra emlékeztet, hogy a város valaha Franciaország legnagyobb sertésellátójaként tündökölt, az állattenyésztés pedig a régió gazdasági stabilitásának alappillére volt.

Finnország, Helsinki: a legnagyobb heringfesztivál

1743 óta minden októberben kikötöttek a halászok Helsinkiben, hogy a piactéren eladják a fogásaikat. A hagyomány az évek során kinőtte magát és mára a finn ételek ünnepévé vált, melyen különböző versenyeken is megmérethetik magukat a résztvevők. Minden évben kiderül, hogy ki lesz az év filézője, ki készíti a legjobb hering alapú ételt, sőt, a halászhajók gyorsasági versenyének győztesét is kihirdetik.

A látogatók különböző workshopokon és kóstolókon is részt vehetnek, és elmélyülhetnek a Balti-tenger ökosztisztémájában is.

Horvátország, Buzet: középpontban a szarvasgomba

Az isztriai fehér szarvasgombához kapcsolódó fesztivált szeptemberben rendezik meg Buzetben, a szarvasgomba fővárosában.

Az első napon egy kétezer tojásból álló omlettet készítenek, amelyet tíz kiló szarvasgombával ízesítenek. A másodikon mindenki hagyományőrző ruhába öltözik, és a régióra jellemző kézműves mesterségekről tartanak bemutatókat, legyen az kosárfonás vagy kőfaragás. Az utcán harmonikások játszanak, a látogatók pedig szarvasgombából készült finomságokat kóstolhatnak.

Gasztronómiai kalandokért azonban elég a Lupáig elmennünk. Izgalmas és inspiráló utazásra indulhatunk az osztrigák világába augusztus 28-án a Lupa Beach Myfish teraszán. Aznap három turnusban indul az az Osztriga Akadémia, ahol megtudhatjuk többek mellett, hogyan kell profi módon osztrigát nyitni, vinaigrette-et és mignonette-et készíteni, és mi a világszerte egyik legnépszerűbb tengeri ínyencség, az osztriga Rockefeller legtökéletesebb receptje.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash, Baltic Herring Festival)

fesztivál | gasztronómia | Európa | Horvátország | olaszország | gasztrofesztivál

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom