Close
Heroikus küzdelemmel védik a tűzoltók a bolygó legöregebb fáit

Heroikus küzdelemmel védik a tűzoltók a bolygó legöregebb fáit

Ahogyan arról a napokban a Roadster is beszámolt, erdőtüzek pusztítanak az Egyesült Államokban, a lángok pedig azóta elérték a kaliforniai óriás mamutfenyő-erdőt is.

A Sequoia Nemzeti Park szolgálata közölte, hogy a liget bejáratánál lévő “négy gárdista” néven ismert óriás mamutfenyő-csoport elpusztult a tűzben, az azóta tapasztalt kedvezőbb időjárási körülmények azonban lehetővé tették, hogy megakadályozzák a lángok további behatolását a területre.

A parkot már a múlt héten kiürítették, mostanra pedig a fákat alumínium tűzálló anyagba burkolták.

A park legnagyobb látványossága, amelyet minden erővel meg kívánnak védeni, a 2500 évesre becsült General Shermen mamutfenyő.

A tudósok az egyre hevesebb erdőtüzeket a klímaváltozás számlájára írják, a lángok pedig komolyan veszélyeztetik az ősi fákat. A tűzvészek elleni küzdelmet a soha nem látott mértékű aszály is nehezíti, várhatóan pedig a helyzet a közeljövőben tovább fog romlani. Azt jósolják, hogy az ehhez hasonló erdőtüzek egyre gyakrabban csapnak majd le, és egyre pusztítóbbak is lesznek – emlékezetes, hogy tavaly a Napa-völgyben okoztak hihetetlen károkat. Akkor mintegy másfél millió hektáros területen, egyszerre több mint nyolcezer helyen égnek a bozóttüzek.

(Forrás: Euronews, fotó: Sequoia and Kings Canyon National Parks)

usa | general shermen | bozóttűz | erdőtűz | mamutfenyő erdő

FOLYTASD EZZEL

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Egy népdal csendül fel az autó kerekei alatt ezen az új magyar úton

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram