Az ukrajnai háború és az infláció dönti romba a nyaralási terveinket

A hazai lakosság csupán húsz százaléka választ idén külföldi és belföldi nyaralóhelyet is, a távolabbi úticélokat főként a fővárosiak és magasabb végzettségűek engedhetik meg maguknak, az utazási kedv pedig a harminc év alatti fiatalok körében a legnagyobb – derül ki a Generali friss reprezentatív felméréséből. 

Épphogy csak elkezdte kiheverni a hazai és a nemzetközi turizmus a Covid-sokkot, idén már az ukrajnai konfliktus és az egyre magasabbra szökő árak borzolják az utazni vágyók kedélyeit és tántorítják el még a „feketeöves” nyaralókat is.

A Generali Biztosító reprezentatív kutatásban kérdezte a hazai lakosságot arról, mit terveznek az idei vakációszezonra, a válaszok pedig hűen tükrözik a nagyfokú bizonytalanságot: míg a megkérdezettek közel hatvan százaléka szinte biztosan eltölt néhány napot egy belföldi üdülőhelyen, negyvenhét százalékuk úgy nyilatkozott, idén biztosan nem lépi át a határt a nyári hónapokban.

Emellett az is kiderült, hogy csupán a magyarok ötöde szeretne meglátogatni külföldi és hazai úti célokat is a szünidő alatt.

Az tehát jól látszik, hogy ebben a szezonban a legtöbben biztosra mennek, és nem kockáztatják meg a nagyobb utakat az újra és újra felbukkanó koronavírus és a háború árnyékában – és persze sokkal tudatosabban vigyáznak a pénztárcájukra az instabil gazdasági helyzetben.

Életkor és anyagi helyzet szerint választunk úti célt

A felmérés szerint a külföldi nyaralást tervezők között jelentősen felülreprezentáltak a Budapesten és a nagyobb városokban élők, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők – ez arra utal, hogy az úti célok kiválasztásában valóban döntő szerepet játszanak az anyagi lehetőségek, ez pedig még a belföldön vakációzók között is megmutatkozik.

A korosztályok közül a harminc év alatti fiatalok körében a legkiugróbb az utazási kedv, őket pedig az ötvenes, hatvanas éveiket taposó magyarok követik.

Az életkor a nyaralóhely kiválasztásánál is jelentős szempontnak bizonyul, hiszen míg az idősebbek elsősorban a nyugalmasabb fürdőhelyeket és wellness-létesítményeket keresik, addig a legfiatalabbak a mozgalmas, kulináris élményeket kínáló helyeket (pl. borvidékek), a harminc-harminckilenc éves korosztály pedig a gyermekbarát környezetet.

Szikszai József, a Generali kárrendezési vezetője szerint összességében  továbbra is a Balaton a legnépszerűbb hazai turisztikai célpont, ha nyaralóhelyet kell választani, akkor a magyarok harminchat százalékának azonnal a magyar tenger jut eszébe. Szorosan követik a wellness-központok és gyakorlatilag bármilyen vízközeli úti cél – ez persze nyáron érthető is.

Érdekes, hogy a hegyvidéki kikapcsolódások is egyre felkapottabbak, valószínűleg a nyugodtabb, kevésbé forgalmas lokációjuk miatt. A fentieket támasztja alá ismételten, hogy a megkérdezettek tizenöt százaléka szerint mindegy is, hogy hová jut el az idei vakációszezonban, az egyetlen szempont a kedvező árfekvés.

Mumusok: betegség, lopás és rossz idő

Sajnos azonban a gondos tervezés, az anyagi lehetőségek és az utazási preferenciák felállítása sem garantálhatja mindig azt, hogy a megszervezett álomnyaralás pontosan úgy sikerüljön, ahogy azt elképzeltük.

A Generali kutatása azt is felmérte, hogy pontosan melyek azok a tényezők, melyektől a magyarok leginkább tartanak, és amelyek pillanatok alatt tönkretehetik a vakációt.

A válaszadók elsősorban a saját és családjuk egészségét veszélyeztető hirtelen megbetegedésektől és balesetektől tartanak (nyolcvankét százalék),

ezt követi a különböző nagyértékű tárgyak vagy készpénz eltűnése és a lopások (hetvennyolc százalék), illetve sokak szerint kifejezetten nagyot ront az üdülés élvezeti értékén, ha megérkezéskor csalódnak a szálláshelyben (ötvenkilenc százalék). Emellett a megkérdezettek több mint fele fél attól, hogy a szabadnapok és a befizetett összegek is pocsékba mennek a rossz időjárás miatt (ötvenhárom százalék), miközben ezzel a tényezővel valójában nem tudnak előre kalkulálni, sem változtatni rajta.

A Generali ezért most az új Házőrző otthon- és életmód-lakásbiztosítások mellé egy hasznos kiegészítőt is kínál ingyenesen az ügyfeleinek 2022. június 30-ig, hogy enyhítsen az elromló időjárás miatti kellemetlenségeken. Az Időjárás-biztosítást a 2022. június 15. és augusztus 20. közötti időszakra eső egybefüggő, hét vagy tizennégy napos időszakokra lehet aktiválni, a belföldi utazást megelőzően legkésőbb tizenöt nappal.

A Generali meteorológiai partnere segítségével készít egy előrejelzést az üdülés idejére várható napi hőmérsékleti maximum és csapadékmennyiség küszöbértékeiről, melyeket a szerződő az aktiválással elfogad. Ezután már nincs semmi dolga az ügyfélnek, a biztosító ugyanis automatikusan, ügyfélkérés nélkül, utólag kiértékeli, hogy végül hogyan alakult az időjárás a nyaralás alatt, és a feltételek teljesülése esetén nyolc napon belül kifizeti a százezer forintos „vígaszösszeget” – persze ez nem tudja feledtetni az elrontott kikapcsolódást, de akár egy következő üdülés megszervezéséhez is hozzájárulhat.

kutatás | generali | nyaralás | nyár | felmérés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom