Idén már a százhatvanadikat tölti a hazai kávéházkultúrában hosszú évek óta meghatározó Gerbeaud. A cukrászda a jeles alkalomra különleges édességgel lepi meg saját magát és természetesen a nagyközönséget: a Gourmet Fesztiválon debütált az évfordulóra megálmodott egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 étcsokoládé, majd az ezzel készült Gerbeaud 160 torta, táblás csokoládé és bonbon.
A patinás cukrászda a XIX. század derekától alapvető szereplője a budapesti társasági életnek. Kugler Henrik a mai Vörösmarty téren működő helye már akkoriban Pest legelegánsabbjai közé tartozott, díszdobozos bonbonjai, desszertjei és kávékülönlegességei városszerte híresé tették.
A mai ház névadója, Gerbeaud Emil az 1880-as évek elején lett része a cukrászda történetének. A svájci származású cukrászt Kugler Henrik csábította Budapestre, aki halála után ráhagyta üzletét.
1884-től Gerbeaud már tulajdonosként indított el számos újítást: neki köszönhetjük többek között a ma is imádott macskanyelvet és a nem kevésbé népszerű konyakos meggyet.
Az 1910-es Nagy Felújításon a cukrászda enteriőrje elnyerte azt az arculatot, amely napjainkban is fogad. Gerbeaud halálát követően előbb a felesége, majd az állam irányításával működött átmenetileg Vörösmarty néven, hogy aztán 1984-től a újra a Gerbeaud név szerepeljen a bejárat fölött. 1995-ben Erwin Müller, német üzletember megvásárolta a Gerbeaud épületét, 2004 óta pedig a Gerbeaud Gasztronómia Kft. felel mindenért.
A családi vállalkozást irányító Pintér Katalin és lánya, Niszkács Anna az alapítás 160. évfordulójának tiszteletére saját ízlésükhöz igazított étcsokoládét alkottak, miután megihlette őket a híres Cacao Barry csokoládélaborban tett látogatásuk. A 71,9% kakaótartalmú jövevény a Cacao Barry Or Noir 1858 nevet kapta és dél-amerikai, valamint afrikai térségből származó Trinitario kakaóbabok felhasználásával készült. Igen összetett ízvilágú csokiról van szó, melyben megjelennek az erős kakaó mellett a fűszeres, fás jegyek a savas és keserű ízek harmonikus elegyével egyetemben.
Több kiszerelésben is felbukkan a csokoládé a "Gerbeaud 160" alkalmából. A legkisebb az 1858-Neapolitan, egy 4,5 grammos, míg a 1858-Mini táblás étcsokoládé egy 13,5 grammos variáns.
A Gerbeaud a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé megalkotásával egyébként belépett abba az exkluzív klubba, melynek tagjai saját "signature" csokoládéval büszkélkedhetnek.
Ez az egyedi receptúra öt éven keresztül kizárólag a Gerbeaud számára készül.
Furcsa lenne egy születésnap torta nélkül, úgyhogy a meglepetések sorozata nem ér véget a csokoládéknál, sőt. "Gerbeaud 160 torta" fantázianéven bújik elő a sütőből a szintén az ebből a csokoládéból készített kakaós vajas piskóta alapú csodaédesség, aminek a hozzávalóit olvasva is összefut a nyál a szánkban: a tortára vérbarack zselével rétegzett karamellás étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal, zöld dió pürével, a tetején étcsokoládé áthúzással. És még mindig nincs vége: itt az egyedi összetételű csokoládéból készül 75 grammos táblás csokoládé és bonbon is, melynek ízjegyei megegyeznek a "Gerbeaud 160 torta" fő ízeivel.
Valahogy így kell megünnepelni egy szülinapot.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Gerbeaud)
Cacao Barry Or Noir 1858 | étcsokoládé | Gerbeaud | cukrászda | évforduló
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!