Close
Almás tart és kovászolt kenyér szívvel és főleg lélekkel – Alma Nomad Bakery

Almás tart és kovászolt kenyér szívvel és főleg lélekkel – Alma Nomad Bakery

„Al que madruga, Dios le ayuda” – tartja a spanyol mondás, vagyis, aki korán kel, azt isten megsegíti. Árgyelán Timit és párját, Joaquim Escriva de Balaguert biztosan masszív lendülettel támogatja a mindenható, ugyanis mint az közismert, a pékek korán kelnek. Ők konkrétan hajnal öt előtt, hogy a Vitkovics Mihály utcai apró üzletbe beérve neki is álljanak elkészíteni boszorkányosabbnál boszorkányosabb pékáruikat.

– “Az Alma magyarul egészen mást jelent, mint ahonnan én jövök – mondja Joaquin. – Ez a szó az én nyelvemen, spanyolul azt jelenti: lélek, és ez nagyon jól illik arra, amit csinálunk.”

Timi és Joaquin bécsi éttermekben dolgoztak, és a sors hol máshol, mint egy pékségben sodorta őket egymás mellé. Egy idő után úgy döntöttek, nem másnak akarnak dolgozni, hanem belefognak saját terveik megvalósításába.

– “Egyszer Pesten jártunk, megmutattam neki ezt a kis teret, és teljesen beleszeretett” – mondja Tímea.

Teljesen tapasztatlanul vágtak bele, maguk rendeztek be mindent, és noha már dolgoztak étteremben, saját helyet még sosem vittek. Útközben tanulták meg a dolgot, ami egyszerre volt kemény és izgalmas. A berendezés eklektikus, de kellemes: a tárgyakat innen-onnan szedték össze, egy csomó otthonról származik. Ha a dizájnra azt mondtuk, eklektikus, akkor a hangulat kozmopolita.

Amikor belépünk, éppen egy német csoport várt a kávéjára és a pékáruikra, a másik oldalon egy Budapesten élő amerikai hölgy beszélget egy kutyás vendéggel. Ha van hátránya az Almának, az a mérete: bár sok jó ember kis helyen is elfér, azért ennek a közmondásnak is vannak határai. A jó hír, hogy tavasszal kitesznek néhány asztalt a teraszra, és kényelmesebben lehet élvezni a helyi finomságokat. A hidegebb hónapokban azonban az Alma inkább elviteles hely, amin nem túl fair háborogni: alapjában véve nem egy kávézóról beszélünk, hanem egy pékségről.

(Fotó: Jágity Fanni)

Az Alma Nomad Bakery szerelem az első látásra, ugyanis a péksüteményeik már a látványukkal leveszik a lábukról az embert. Szofisztikáltak, színesek, illatosak, és ott van bennük az a bizonyos valami, amitől az embernek kedve lenne megmarkolni őket, és betömni az arcába. Ott van például az almás tart, annyira bűnös élvezet (elnézés a gasztronómiai szupergiccsért), hogy arra külön paragrafus kellene a btk.-ban, és kötelező kipróbálni a mandulás croissant-t, aminek ugyan a nagykönyvben szereplő croissant az alapja, mégis valami egészen más.

A friss zöldséges quiche-üket szerintünk szabványként kellene alkalmazni, amihez minden egyéb fővárosi quiche-t mérni kellene: izgalmas textúra, frissesség, krémesség, röviden: kiváló.

A forró italok tekintetében is tartják a magas minőséget: a kávé a Casino Moccától érkezik, a tea a Zhao Zhou-tól. Utóbbival egészen szorosan kooperálnak, a hedonisztikus-filozofikus Zhao Zhou reggeliken már nem egyszer biztosították a harapnivalót.

(Fotó: Jágity Fanni)

– “Itt minden a kenyér körül forog. Nagy titok nincs: kiváló alapanyagokkal kell dolgozni, és odafigyeléssel kell fordulni a kenyér felé. Nem követjük a francia vagy az olasz iskolát, mi önmagunk szeretnénk lenni.”

Hogy mennyire a kenyér körül forog minden, azt Joaquin tökéletesen demonstrálja.

Mondat közben simán otthagy, besiet a pult mögé, megdolgozza a kenyértésztát, majd később exkuzálja magát, mondván, a kovászolt kenyérnél az időzítés nagyon fontos.

Az Alma szó szerepe a névben egyértelmű, de a nomád sem véletlenül van ott: elképzelhető, hogy csak egy évig tudják bérelni a helyet, utána tovább kell állniuk. Mi csak remélni tudjuk, hogy nem Bécsben vagy más európai nagyvárosban nomádkodnak tovább, de biztos, ami biztos, a hátralévő tizenegynéhány hónapban jó párszor felkeressük őket az almás tart vagy a zöldséges quiche miatt.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Árgyelán Timi, Csordás Gergő)

kovász | quiche | argyelán timi | kávé | tea

FOLYTASD EZZEL

Üvegpadló és északi fény is jár Európa legjobb rooftop bárjaihoz

Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom