Close
Almás tart és kovászolt kenyér szívvel és főleg lélekkel – Alma Nomad Bakery

Almás tart és kovászolt kenyér szívvel és főleg lélekkel – Alma Nomad Bakery

„Al que madruga, Dios le ayuda” – tartja a spanyol mondás, vagyis, aki korán kel, azt isten megsegíti. Árgyelán Timit és párját, Joaquim Escriva de Balaguert biztosan masszív lendülettel támogatja a mindenható, ugyanis mint az közismert, a pékek korán kelnek. Ők konkrétan hajnal öt előtt, hogy a Vitkovics Mihály utcai apró üzletbe beérve neki is álljanak elkészíteni boszorkányosabbnál boszorkányosabb pékáruikat.

– “Az Alma magyarul egészen mást jelent, mint ahonnan én jövök – mondja Joaquin. – Ez a szó az én nyelvemen, spanyolul azt jelenti: lélek, és ez nagyon jól illik arra, amit csinálunk.”

Timi és Joaquin bécsi éttermekben dolgoztak, és a sors hol máshol, mint egy pékségben sodorta őket egymás mellé. Egy idő után úgy döntöttek, nem másnak akarnak dolgozni, hanem belefognak saját terveik megvalósításába.

– “Egyszer Pesten jártunk, megmutattam neki ezt a kis teret, és teljesen beleszeretett” – mondja Tímea.

Teljesen tapasztatlanul vágtak bele, maguk rendeztek be mindent, és noha már dolgoztak étteremben, saját helyet még sosem vittek. Útközben tanulták meg a dolgot, ami egyszerre volt kemény és izgalmas. A berendezés eklektikus, de kellemes: a tárgyakat innen-onnan szedték össze, egy csomó otthonról származik. Ha a dizájnra azt mondtuk, eklektikus, akkor a hangulat kozmopolita.

Amikor belépünk, éppen egy német csoport várt a kávéjára és a pékáruikra, a másik oldalon egy Budapesten élő amerikai hölgy beszélget egy kutyás vendéggel. Ha van hátránya az Almának, az a mérete: bár sok jó ember kis helyen is elfér, azért ennek a közmondásnak is vannak határai. A jó hír, hogy tavasszal kitesznek néhány asztalt a teraszra, és kényelmesebben lehet élvezni a helyi finomságokat. A hidegebb hónapokban azonban az Alma inkább elviteles hely, amin nem túl fair háborogni: alapjában véve nem egy kávézóról beszélünk, hanem egy pékségről.

(Fotó: Jágity Fanni)

Az Alma Nomad Bakery szerelem az első látásra, ugyanis a péksüteményeik már a látványukkal leveszik a lábukról az embert. Szofisztikáltak, színesek, illatosak, és ott van bennük az a bizonyos valami, amitől az embernek kedve lenne megmarkolni őket, és betömni az arcába. Ott van például az almás tart, annyira bűnös élvezet (elnézés a gasztronómiai szupergiccsért), hogy arra külön paragrafus kellene a btk.-ban, és kötelező kipróbálni a mandulás croissant-t, aminek ugyan a nagykönyvben szereplő croissant az alapja, mégis valami egészen más.

A friss zöldséges quiche-üket szerintünk szabványként kellene alkalmazni, amihez minden egyéb fővárosi quiche-t mérni kellene: izgalmas textúra, frissesség, krémesség, röviden: kiváló.

A forró italok tekintetében is tartják a magas minőséget: a kávé a Casino Moccától érkezik, a tea a Zhao Zhou-tól. Utóbbival egészen szorosan kooperálnak, a hedonisztikus-filozofikus Zhao Zhou reggeliken már nem egyszer biztosították a harapnivalót.

(Fotó: Jágity Fanni)

– “Itt minden a kenyér körül forog. Nagy titok nincs: kiváló alapanyagokkal kell dolgozni, és odafigyeléssel kell fordulni a kenyér felé. Nem követjük a francia vagy az olasz iskolát, mi önmagunk szeretnénk lenni.”

Hogy mennyire a kenyér körül forog minden, azt Joaquin tökéletesen demonstrálja.

Mondat közben simán otthagy, besiet a pult mögé, megdolgozza a kenyértésztát, majd később exkuzálja magát, mondván, a kovászolt kenyérnél az időzítés nagyon fontos.

Az Alma szó szerepe a névben egyértelmű, de a nomád sem véletlenül van ott: elképzelhető, hogy csak egy évig tudják bérelni a helyet, utána tovább kell állniuk. Mi csak remélni tudjuk, hogy nem Bécsben vagy más európai nagyvárosban nomádkodnak tovább, de biztos, ami biztos, a hátralévő tizenegynéhány hónapban jó párszor felkeressük őket az almás tart vagy a zöldséges quiche miatt.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Árgyelán Timi, Csordás Gergő)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom