Close
Gianni Agnelli Ferrarijaiból nyílt kiállítás a modenai múzeumban

Gianni Agnelli Ferrarijaiból nyílt kiállítás a modenai múzeumban

Száz éve született Gianni Agnelli, a Fiat egykori legendás vezére, akinek számtalan egyedi Ferrari volt a birtokában – ezekből nyitottak kiállítást a modenai Enzo Ferrari múzeumban, ahová virtuális túrán nézhetsz be.

A huszadik század olasz autóiparának két legnagyobb alakja között kialakult, csaknem ötven éven át tartó kapcsolatnak állít emléket a Gianni Agnelli számára készített egyedi Ferrarikból álló gyűjtemény, amely Gianni Agnelli és Ferrari – a legenda eleganciája címmel nyílt meg az Enzo Ferrari modenai szülőházából kialakított múzeumban. A tárlaton a Ferrari hűséges ügyfele, majd üzleti partnere egyedülálló kollekciójából láthatjuk a legértékesebb darabokat.

Gianni Agnelli fiatal korától kezdve a Ferrari rajongója volt,

és mindig is nagy tiszteletet tanúsított a márka iránt, amikor a számára készült, testre szabott modelleket rendelte. Enzo Ferrari is tisztában volt vele, hogy a gyárhoz nagyon közel álló, exkluzív projektekben részt vevő ügyfelének ízlése hosszú távon sikereket hozhat a márkának. A kettejük kapcsolata páratlanul gyönyörű autók sorát eredményezte, amelyeket Gianni Agnelli nagy megbecsüléssel vezetett.

Piero Ferrari így emlékezett kettejük kölcsönös tiszteletére és megbecsülésére:

„Apámat lenyűgözte Agnelli hatalma és üzleti érzéke.

Ösztönösen megértették egymást, a kapcsolatuk az évek során megszilárdult, a csúcspontja pedig 1969-ben az a megállapodás volt, amellyel létrejött az autóipar egyik legerősebb partnersége. Apámmal voltam azon a történelmi napon, amikor találkoztunk Agnellivel, és ettől kezdve úgy éreztük, hogy a Fiat társasága tovább garantálja a Ferrari fejlődését.”

A gyűjtemény egyik legértékesebb darabja a Ferrari 166 MM, amely annyira elbűvölte Agnellit az 1948-as torinói autószalonon, hogy

egy egészen új kifejezést talált ki a karcsú vonalai jellemzésére: a „barchettát”

azaz hajócskát azóta is használják az autóiparban a nyitott tetős versenyautók leírására. Agnelli első egyedi autója speciális kék és zöld fényezést kapott.

A következő személyre szabott Ferrari a 212 Inter volt 1952-ből, amelynek stíluselemei hamarosan divatot teremtettek a sportautók között. A jellegzetes kék fényezése magnóliafehér tetővel párosult,

a két impozáns méretű fényszóró pedig éjszaka is lehetővé tette a nagysebességű vezetést

az elfoglalt, és ezért mindig sietős üzletember számára.

A kiállítás következő példánya az időtlen eleganciájú 375 America, amelynek elegáns kupéformáját 1955-ben a neves Battista „Pinin” Farina tervezte. A karosszériaépítő mester keze munkáját dicséri Agnelli és Enzo Ferrari következő közös autója, az 1959-ben készült 400 Superamerica, amelynek

szögletes vonalvezetése új fejezetet nyitott a maranellói túrakocsik történelmében.

Szintén megtekinthető a múzeumban a 365 P Speciale, amelyből összesen három példány készült 1966-ban. A szokatlan vonalvezetésű sportautó V12-es motorját elsőként építették be középre, és a Pininfarina által tervezett Ferrari

érdekessége a háromüléses utastér, ahol a vezető középen foglalhat helyet.

Agnelli példányát a kedvenc színére, hűvös ezüstre fényezték.

A valaha készült egyik legkülönlegesebb, háromüléses Ferrariból volt egy Agnellinek is

1984-ben mutatta be a Ferrari a legendás Testarossát, amelyből eredetileg nem tervezett nyitott tetős változatot, két évvel később

Agnelli mégis rendelt egyet, a Fiatnál betöltött elnöki posztja huszadik évfordulójára.

A hivatalosan ebben az egyetlen példányban gyártott Spidert a jellegzetes ezüstszínre festették, magnóliafehér vászontetővel és tengerészkék bőrbelsővel.

Gianni Agnelli gyűjteményének másik lélegzetelállító példánya a Ferrari F40, amelyet 1989-ben eleve neki készítettek, fekete szövetkárpittal, és a Valeo által fejlesztett elektronikus kuplunggal. 2000-ben újra a Pininfarina stúdiótól rendelt egy különleges barchettát, ezúttal a 360 Spider alapjára, amelyet

Luca di Montezemolónak, a Ferrari akkori elnökének szánt esküvői ajándékba.

A tárlat a Ferrari egyik Formula–1-es versenyautójával zárul, amelyet 2003-ban, február 7-én, néhány nappal Gianni Agnelli halála után mutattak be, ezért az ő emlékének szentelték.

A kiállítás megnyitóját még március közepén tartották, az olaszországi járványügyi szabályok szerint zárt kapuk között. A múzeum egyelőre továbbra sem nyithat ki, ezért április 5-ig naponta kétszer félórás ingyenes virtuális túrákat szerveznek olasz és angol nyelven, amelyre a belépőket a Museo Enzo Ferrari honlapján lehet lefoglalni.

„A kiállítás ötvözi magában az izgalmat, amelyet a világ legszebb autói keltenek a vezetés szerelmeseiben, és azt az óriási tiszteletet és szenvedélyt, amelyet nagyapám a maranellói autók iránt érzett.

Olyan szenvedélyt, amely arra késztette, hogy minden birtokában lévő Ferrarit különlegessé tegyen, és amelyet most örömmel megosztunk minden rajongóval” – mondta a kiállításról Agnelli unokája, John Elkann, aki jelenleg a Ferrari elnöki posztját tölti be, tovább erősítve a két család fél évszázados kapcsolatát.

Modenai történet

A fiatal Enzo Ferrarit annak idején nem vették fel a Fiathoz, de sikerült létrehoznia a világ legvágyottabb sportautóit gyártó márkát, amelynek történetét cikkünkben meséltük el. Nem csak Agnellinek voltak egyedi Ferrarik a birtokában, az egyik leghíresebbet mégsem a maranellói márkánál készítették, mára egy vagyont ér.

FOLYTASD EZZEL
Mark Webbernek ez a kedvenc autós útvonala Ausztráliában
90 éve aratott legendás győzelmet a Mercedes-Benz
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom