Mutasd a barátaid, megmondom, ki vagy! – tartja a mondás, aminek a huszonegyedik századi megfelelője inkább úgy hangozna, hogy mutasd a keresési előzményeidet, megmondom, ki vagy. A Google minden év végén nyilvánosságra hozza, hogy mely kulcsszavakra kerestek rá az adott évben az egyes országok lakói, illetve egy globális listát is összeállít. A legnagyobb keresőhonlap statisztikái alapján utánajártunk, mire is éhezik a magyar, avagy milyen receptekre kerestünk rá a legtöbbet.
Mielőtt elárulnánk, mely ételek receptjeiről van szó, érdemes megjegyezni, hogy idehaza és nemzetközi viszonylatban is hasonló ciklikusság figyelhető meg abban, mikor keresnek rá gyakrabban az ételekre, receptekre a netezők.
"A húsvét és a karácsony a két kiemelkedő időszak, amikor még azok is megpróbálkoznak a sütés-főzéssel, akik az év nagy részében igyekeznek távol tartani magukat a konyhától" – árulta el Fazekas Ádám, cukrász, aki tavaly decemberben, a fagyik világbajnokságának is aposztrofálható, Gelato Festival World Masters nevű versenyen első díjat nyert pisztáciás fagylaltjával.
Fazekas elmondta, hogy az év két legnagyobb ünnepe mellett a tavasz első felében, a húsvéttól függetlenül is megugrik azoknak a száma, akik receptek iránt érdeklődnek a Google-től, ennek oka pedig valószínűleg összefüggésbe hozható azzal, hogy ilyentájt kezd a legtöbb ember diétázni, ekkor a legdivatosabbak a különböző méregtelenítő kúrák is.
Persze, akik ebbe a két csoportba tartoznak, elsősorban alacsony szénhidráttartalmú ételekre, salátákra keresnek rá,
de a cukormentes süteményekre is egyre élénkebb az érdeklődés.
Meglepő, milyen receptekre kerestünk rá legtöbbet tavaly
Hiába a karácsonyi láz, ami minden év végének elengedhetetlen velejárója, tavaly a legtöbben nem bejgli, hanem fánkrecepteket szerettek volna megtudni a Google-től. Ezt követte a birsalmasajt- , a dobogó harmadik fokán pedig a bodzaszörp recept áll. A top tíz utolsó helyén a mákos guba recept található, előtte pedig a linzeré, édes ételek közül még az ötödik helyen szereplő eperlekvárt, illetve a hetedik helyen szereplő tiramisut találhatjuk.
"A receptes listától függetlenül a répatorta és a kalács szavakra is nagyon sokan kerestek rá tavaly, míg a fagylaltra értelemszerűen a május elejétől szeptember elejéig tartó időszakban" – mondta Fazekas Ádám, aki egy vidéki és egy fővárosi, 16. kerületi cukrászda tulajdonosa.
Ha azonban csak a recept szót vizsgáljuk, ezt a legtöbbször a karácsony előtti bő egy hétben ütötték be a netezők a Google-be - tette hozzá.
A gasztronómia divattá vált és divatot is teremt
A Google-keresések alapján a tavalyi év legnépszerűbb hazai tévés sorozati között kettő is a gastro reality műfajába sorolható, míg ha nemzetközi kereséseket nézzük, a netflixes Squid Game-ben szereplő keksz receptjére is óriási számban kerestek rá.
A TikTok is besegített az édességek népszerűsítésébe: a 2021-es és #BakedOats hashtaggel ellátott vírusvideókban villámgyorsan elkészíthető zabkásarecepteket osztottak meg egymással a tiktokozók. Aki pedig nem találta meg a közösségi oldalon a neki tetsző zabkásás receptet, az a Google-be írta be a hashtages kifejezést, trendet teremtve ezzel a keresőoldalon is.
(Fotók: Fazekas Ádám)
cukrászda | keresési előzmények | édesség | desszert | fazekas ádám | cukrász
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!