Close
Imádott üdülőhely volt, kulcsfontosságú katonai pont lehet

Imádott üdülőhely volt, kulcsfontosságú katonai pont lehet

Miközben Svédország a NATO-csatlakozást fontolgatja, egy távoli balti-tengeri üdülőhely ismét kénytelen megerősíteni a védelmét.

Az érintetlen vadon és homokos strandok paradicsomi szigeteként ismert Gotland régóta népszerű nyaralóhely a svédek körében.

A viking kori településekkel és ikonikus sziklaalakzatokkal teli 170 kilométer hosszú sziget évente több mint kétmillió látogatót vonz, akik leginkább a szigeti élet békéjét és egyszerűségét keresik.

Alig több mint három évtizeddel ezelőtt viszont a nyaralóhely még egészen más célt szolgált.

Stratégiai szempontból csupán háromszáz kilométerre található az orosz Balti-tengeri flotta otthonától, úgyhogy a szovjet terjeszkedéssel szemben kulcsfontosságú elrettentő eszközként működött.

És ahogy mostanság egyre nőnek a Svédország NATO-csatlakozási javaslata körüli feszültségek, a skandináv nemzet ismét újragondolja katonai jelenlétét Gotlandon. “Több katona és több aktivitás lesz Gotlandon. A jelenlegi helyzet miatt komolyabb katonai kapacitást kell kiépítenünk” – mondja Magnus Frykvall ezredes, a gotlandi zászlóalj parancsnoka.

Megtámadják az oroszok Svédország nyaralószigetét?

Várhatóan a következő napokban derül ki, hogy a svédek kérik-e a NATO katonai szövetséghez való csatlakozást, mint ahogyan a finnek is kérvényezik a tagságot. Ez pedig mindkét nemzet számára történelmi jelentőségű fejlemény.

Svédország több mint kétszáz éve kerüli a katonai szövetségeket, míg Finnország a második világháborúban a Szovjetuniótól elszenvedett vereséget követően semlegességet vállalt.

“Az emberek egy kicsit aggódnak, de igyekszünk mindenkit megnyugtatni” – mondja Camilla Selander, egy gotlandi csemegepultos, aki csatlakozott a sziget honvédségéhez. “Beszélgetünk arról, hogy mi történik, de azt mondjuk egymásnak, hogy minden rendben lesz.”

Camilla és önkéntes társai egy Visby melletti erdőben gyakorlatoznak. Egyelőre a lőtér az egyetlen aktív katonai helyszín Gotlandon, de a sziget harcias múltjának emlékei mindenki számára ismertek. “A második világháború elején ezer géppuskafészket építettek itt” – meséli Lars-Ake Permerud, a hadsereg nyugalmazott tisztje.

A fegyverek legtöbbje ma már katonai múzeumokban látható, de a kiállítások kurátorai, a nyugalmazott katonák jól ismerik Gotland stratégiai jelentőségét.”Aki Gotlandon ül, az irányítja a Balti-tenger nagy részét” – állítják.

Az orosz-ukrán háború miatti szankciók értelmében pedig az oroszok gyakorlatilag nem tudnak repülőjegyet foglalni kedvelt nyaralóhelyeikre, így Európa helyett a Közel-Keletre és Ázsiába mennek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

nyaraló | sziget | üdülőhely | svédország | gotland

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram