Soha ekkora GPS-támadás nem érte még a légi közlekedést: 1600 repülőt érintett a példátlan eset

Hatvanhárom órán át tartott egy támadássorozat, amely több száz, a balti térségen átrepülő repülőgép GPS-ét zavarta meg. A támadások mögött Oroszországot sejtik.

Az ukrajnai háború kezdete óta egyre több GPS-zavarás tapasztalható elsősorban a Földközi-tenger, a Fekete-tenger, a Balti-tenger és az Északi-sarkvidék közelében. A balti térségben 2023 decembere óta szinte állandósult a helyzet.

Előfordul, hogy a műholdas jeleket zavarják meg, vagy olyan interferenciát okoznak, aminek következtében úgy tűnhet, mintha a repülők GPS-vevői máshol lennének, mint ahol valójában vannak (az eljárás neve angolul spoofing).

A legújabb, rekordot jelentő zavarássorozat a balti térségben március 22-én este kezdődött, és hatvanhárom órán valamint negyven percen át tartott, egészen március 25-én délutánig.

A vilniusi reptér

A támadás alatt egy huszonnégy órás intervallumban Svédország, Németország és Lengyelország egyes részein egyaránt tapasztalhatók voltak interferenciák, majd mintegy negyven órára elsősorban Lengyelországra korlátozódott a zavarás. A támadás mintegy ezerhatszáz repülőt érintett.

Bár a repülőgépek a radarokra és a szárazföldi jeladókra is támaszkodhatnak, amikor nem jól működik a GPS, mindez növeli a pilóták és a légiforgalmi irányítók munkaterhelését és a balesetveszélyt is.

Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége szerint ugyanakkor csökkenti a kockázatokat, ha a légitársaságok személyzete fokozott figyelmet tanúsít, amikor olyan területekre lép a gép, ahol zavaró tevékenység fordulhat elő. Az ügynökség eközben azon dolgozik, hogy fejlessze a GPS alternatíváit, például a földi vagy fedélzeti tehetetlenségi (inerciális) navigációs rendszereket.

Amerikában pedig ezt kérik a pilótáktól.

(Forrás: New Scientist, képek: Getty Images)

repülők | légiközlekedés | GPS | zavarás | hackerek

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram