Close
Egyre veszélyesebbé válik a Grand Canyon

Egyre veszélyesebbé válik a Grand Canyon

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat azt vizsgálta, hogyan hatnak az egyre szélsőségesebbé váló hőhullámok a Grand Canyon Nemzeti Parkba látogatók egészségére.

Alapértéknek a 2004-től 2009-ig tartó hatéves időszak látogatottságát, az ekkor előforduló hőséggel összefüggő betegségeket, valamint a hőmérséklet és a páratartalom adatait tekintették, majd klímamodellek segítségével előre jelezték, hogy hogyan fog változni a jövőben a betegségek kockázata.

Azt találták, hogy a hőséggel összefüggő megbetegedések valószínűsége nőni fog, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, 2100-ra akár 137 százalékkal is emelkedhet, ami évente akár 254 hőséggel összefüggő megbetegedést eredményezhet a hat hónapig tartó csúcsszezonban.

A hőség többek között görcsöt, kimerültséget, hőgutát és más tüneteket okozhat, amelyek miatt az ember kórházba kerülhet, de akár meg is halhat. A hőség 2007 óta tizenhat ember halálát okozta a Grand Canyon Nemzeti Parkban, ami több, mint bármely más nemzeti parkban.

A tanulmány szerint a hőség okozta betegségek kockázata az áprilistól szeptemberig tartó csúcsszezonban a legnagyobb. Ilyenkor különösen fontos, hogy az ember megtegyen minden szükséges óvintézkedést a megfelelő ruházattól kezdve, a megfelelő hidratáción át egészen addig, hogy a nap legmelegebb óráiban ne tartózkodjon a szabadban.

Mindezek fényében különösen érdemes lehet megfontolni a téli látogatást, de bármelyik évszakban is menjünk, az biztos, hogy csodálatos naplementében lehet részünk.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

időjárás | hőség | előrejelzés | grand canyon | hőhullám

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram