Close
Érdemes-e inkább télen megcsodálni a Grand Canyont?

Érdemes-e inkább télen megcsodálni a Grand Canyont?

Képzeljünk el egy hatalmas, úgy ötszáz kilométer hosszú rétegzett tortát, ami felváltva fehér mázban és lenyűgöző répanarancsban díszeleg. Nagyjából ilyesmi látványt nyújt télen, hóesés után a Grand Canyon.

A Colorado folyó által vájt félelmetes hasadék minden évszakban képes áll-leesést okozni, téli tájai viszont isteni látványt nyújtanak. Az arizonai égbolt ilyenkor a legtisztább, vagyis kevesebb felhő, eső vagy köd zavarja a látogatót.

Mindenek előtt érdemes megjegyezni, hogy télen csak a forgalmasabb South Rim van nyitva, a North Rim különböző okok miatt zárva tart. A Nemzeti Park Szolgálat szerint a South Rim évente átlagosan százötven centiméternyi havat kap odaföntről, alkalmanként tehát hóviharral, útlezárásokkal és egyéb kellemetlenségekkel is számolni kell.

Ha rákeresünk a neten a “Grand Canyon traffic” kifejezésre, számos olyan fotót találunk, melyeken hosszú sorokban várakozó járművek és zsúfolásig telt parkolók láthatók a park bejáratánál. A képek bőven elegendőek bizonyulnak ahhoz, hogy sokakat eltántorítsanak attól, hogy elinduljanak a Grand Canyonhoz.

Szerencsére ezek a jelenetek főként nyáron játszódnak le, vagyis a télen érkezőknek nem kell aggódniuk a sorban állás, a tömeggel való küzdelem vagy a parkolóhely keresése miatt, ami jelentőset javít az élményen.

A parkban a Phantom Ranch-nél tapasztalható, negyven fok körüli extrém forróság szintén a nyári kalandozás egyik fő visszatartó ereje, ráadásul a közvetlen napsütésben ennél jóval melegebbnek érezhető a hőmérséklet. Nem meglepő módon a túrázók gyakran szenvednek a kiszáradástól és a napszúrástól.

Télen viszont nincs ilyen problémájuk.

A Budget Your Trip nevű oldal elemzése szerint egy hét a Grand Canyonban fejenként 911 dollárba (kb. 285 ezer forintba) kerülhet – csúcsidényben. A téli időszakban ennél kevesebből is megúszható, mivel a környék szállodaárai előszezonban nagyságrendekkel kedvezőbbek. Egy konkrét példa: a Best Western Premier Grand Canyon Squire Inn kétágyas szobájáért júliusban 321 dollárt (kb. százezer forintot) kérnek el egy éjszakára, míg január közepén csupán 188 dollárt (kb. 59 ezer forintot).

A Grand Canyonhoz legegyszerűbben (és talán a legolcsóbban) úgy lehet eljutni, ha előbb Las Vegasba repülünk, ahol aztán autót bérelünk. Onnan még négy és fél órányit kell vezetni érte. A Sky Scanner szerint Vegasba szóló repjegyárak a téli hónapokban a legkedvezőbbek, bár egyéb költségek, például a autóbérlés, az élelmiszerek és a parkbelépők árai egész évben változatlanok. A télen érkezőknek azzal még kalkulálniuk kell, hogy bizonyos dolgokra kevesebb opciójuk marad, mivel egyes éttermek és üzletek csak szezonálisan nyitnak ki.

Összességében úgy tűnik, egy téli Grand Canyon-trip előnyei messze felülmúlják a hátrányait. Gyönyörű és szokatlan tájakban, tiszta égboltban gyönyörködhetünk, anyagilag kevesebbe fáj az élmény, ráadásul anélkül lehet élvezni a természeti szépségeket, hogy közben  zajos turisták zaklatnának.

Érdemes-e a lenyűgöző sarkvidéki ország hidegével dacolni egy téli tripen, vagy inkább nyáron ajánlott ellátogatni a tűz és a jég szigetére?  Igazából attól függ, mit szeretnénk látni és csinálni. A nyári hónapokban jóval több mindenre van lehetőség, de a téli időszak is tartogat meglepetéseket Izlandon.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images, Unsplash)

nemzeti park | grand canyon | nagy sztori | megéri | arizona

FOLYTASD EZZEL

Öt világvégi táj, amiről nehéz elhinni, hogy a valóságban is létezik

Hamarosan újra az eredeti, egzotikus útvonalán suhan az Orient Expressz

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom