Close
Ezért vannak kijelölt szelfipontok az amerikai nemzeti parkokban

Ezért vannak kijelölt szelfipontok az amerikai nemzeti parkokban

Több problémát is megoldhatnak. 

A nemzeti parkok rendkívül népszerűek voltak 2021 nyarán, az Egyesült Államok számos parkja döntött idén látogatottsági rekordot.

A tökéletes szelfi készítésére felesküdött turisták viszont csak növelték  zsúfoltságot, ami egyre inkább megszokottá válik ezeken a csodás helyeken.

A Grand Teton Nemzeti Park 2018-ban még arra szólította fel a turistákat, hogy kerüljék a fotók geotaggel történő megjelölését azért, hogy az ösvényeket ne lepjék el a látogatók. Napjainkban az üzemeltetők már más megoldást alkalmaznak, és inkább a stratégiailag elhelyezett szelfiállomásokban hisznek.

Muszáj valamit kezdeni a helyzettel, mert jó néhány nemzeti parknak – például az Archesnek vagy a Zionnak – be kellett zárnia ezen a nyáron, miután nem tudták kezelni az embertömeget. Több helyen foglalási rendszert és belépődíjat vezettek be a látogatók korlátozása érdekében.

A kijelölt szelfiállomások nemcsak az ideális fotó elkészítésére törekvő turisták miatt adódó zsúfoltságot enyhítik, hanem azért is állították fel őket, hogy megvédjék a látogatókat a potenciálisan halálos balesetektől.

Egy nő 2020-ban például életét vesztette, miután lezuhant a Grand Canyonban – azért hagyta el a kijelölt ösvényt, hogy fényképeket készítsen.

A hatóságok Iowa államban már több mint száz szelfiállomást telepítettek, amelyek amúgy nemcsak megtartják a telefont, de nagyszerű hátteret is biztosítanak a képekhez. “Az emberek már kezdik használni, ráadásul alacsony fenntartási költséggel járnak, és könnyű felépíteni őket” – mondta az iowai projektet felügyelő Tom Hazelton.

Yellowstone Nemzeti Parkot minden évben emberek milliói keresik fel többek között olyan természeti csodák miatt, mint a termálvizek, a meleg vízű források vagy a gejzírek. Hiába igyekeznek azonban az üzemeltetők biztonságos távolságban tartani a látogatókat az olykor perzselő természeti elemektől, a turisták rendre megszegik a szabályokat.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

szelfihely | nemzeti park | egyesült államok | usa | kijelölt

FOLYTASD EZZEL

Hét jótanács tapasztalt utazóktól, amit érdemes megfogadni

Óriási papírmasépatkány parádézott végig Velencében: megkezdődött a karnevál!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram