Close
A jó borhoz is kell a sztori – Őket keresik a borászok, hogy elmeséljék nekünk

A jó borhoz is kell a sztori – Őket keresik a borászok, hogy elmeséljék nekünk

Majdnem minden héten beleütközünk egy álláshirdetésbe, amire “álommeló” címkét aggatnak. Néha teknősökre kell vigyázni egy lakatlan szigeten, máskor körbe kell utazni a világot valamelyik puccos légitársaság business classán, miközben elárasztjuk a YouTube-ot az élményvideóinkkal. De azokat is gyakran éri a vád, hogy aranyéletet élnek – tudjuk, mert jártunk hasonló cipőben –, akik borral foglalkoznak, sőt, egy kérdés minden esetben elhangzik: “Ti akkor egész nap bort kóstoltok?”

A válasz természetesen nem, de ettől még boros közegben dolgozni roppant inspiráló, szabad, és megkockáztatjuk, jobb is, mint Costa Ricától száz kilométerre, a semmi közepén kecskét nevelgetni.

Kiss Líviáék a Grape Contentnél pedig ebből is a legjobb részt kapják: ők azon dolgoznak nap mint nap, hogy kicsi alkotórészekből összerakják a komplex élményt, ami miatt egyik vagy másik borászatot közel engedjük a szívünkhöz, boraikat pedig a poharunkhoz.

A dinamikusan növekvő cég alapvetően marketinggel foglalkozik, a stratégiától a rendezvényekig széles a skála, a nevük pedig gyorsan elárulja: elsősorban borban utaznak. Bár a bormarketing ma inkább szitokszó, mint presztízsszakma, sokkal többről van szó, mint néhány posztról a közösségimédia-platformokon. Liáék összehangolt, minőségi komunikációs munkát végeznek, amiben az arculat kialakítása vagy újraszabása ugyanúgy benne van, mint a rendezvények szervezése, a pr és az exportstratégia kialakítása.

A feladat mindig a megrendelőn múlik, és azon, hogy az adott borászatnak mi a célja, ezzel hatalmas terhet véve le azoknak a szakembereknek a válláról, akiknek a kétkezi munka, a természettel közös alkotás okoz örömet, és szinte 0-24-es elfoglaltságot.

Vannak partnereik, akiknél teljesen a kezdetektől, a termékstratégiától kezdve – ami általában öt-hat bort, köztük pedig egy-két csúcsbor kijelölését jelenti – ők dolgoznak ki és menedzselnek mindent. Ilyen az Éliás Birtok is, egy most debütáló borászat Badacsonyban. De sokan vannak azok is, akik szívesen bízzák rájuk a borászat arculatát: így többeknek ők tervezik a címkéket, a csomagolást, a kiadványokat és tájékoztató anyagokat, ahogy az online felületekért is sok pincénél felelnek.

Kik a partnereik?

Ha a borászatokat nézzük, akkor Gilvesyéknél például nem először segítettek megszervezni a nyár talán leghangulatosabb minifesztiválját, a Bohém Légyottot, az organikus teákat és fűszereket kínáló Bazsalikomos kert arculatát pedig néhány hónappal ezelőtt tuningolták.

Jelenleg hét különböző márkával dolgoznak, a családi borászattól az egymilliárd forintos árbevételű nagybirtokig. Az egyik legnagyobb falat számukra pedig a borvidéki kommunikáció, amiben egy külföldi bormarketingcég is partnerük lesz hamarosan.
Azt, hogy melyik pincészetnél épp mit tettek le az asztalra, tudatosan nem kommunikálják, annak viszont mindig örülnek, amikor egy-egy partnerük megemlíti őket a sikeres közös projekt után.
A Bazsalikomos kertnek legutóbb új arculatot tervezett a Grape Content

Bár a központ Pesten van, folyamatosan járják a borászatokat, ezzel is segítve a hatékony, közös munkát, amiben ugyanúgy részt vesznek nagy múltú szakemberek, mint szabadúszók. Az év legnagyobb dobása még így is hátra van: hamarosan egy saját könyvet jelentetnek meg a magyar borról, aminek a legfőbb célja, hogy a remek hazai borászatokat minden eddiginél vonzóbban mutassa be.

Mi a hosszú távú céljuk?

Röviden annyi, hogy a borász boldog legyen. Ez manapság egy fiatal borász számára egészséges, tiszta, organikus borokat, nagyjából öt-hat borból álló portfóliót, és 150-200 millió forintos éves bevételt jelent, aminek közel fele neves külföldi éttermekben és szaküzletekben talál értő ízlelőbimbókra.

Ahogy ők mondják:

“Mi csak ott vagyunk a háttérben, mint egy jó edző, aki mindig tudja, mi a célravezető.”

Ez is érdekelhet:

ügynökség | marketing | álommeló | stratégia | grape content

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram