A tulajdonosok soha nem tervezték ezt a delit. De aztán jött a koronavírus-járvány.
Juhász Emese és férje, Turi Balázs három éve költöztek a Velencei-tóhoz. Ez az a Fejér-megyei állóvíz, amely szépségében nem sokkal marad el a Balatontól, mégis messze elmarad népszerűségben és így fejlettségben is. Bár akadnak ígéretes próbálkozások Velence és Gárdony környékén. Az egyik legígéretesebb a nemrég megnyitott Grøenk Delikát és Bisztró, amely olyan jó, mintha egy darabka Pozsonyi utca teleportált volna a Velencei-tó partjára. De az sem kizárt, hogy jobb. Érdemes ellátogatni egy jó burgerre vagy mangalicatarjára, hogy mindenki saját maga dönthesse el ezt a kérdést. Beszélgettünk egyet a tulajdonospár egyik tagjával, Juhász Emesével.
– Mikor született meg a deli ötlete és mennyi idő volt megvalósítani?
– A nyitás ötlete 2020 augusztusában született meg, de ennek van egy előzménye is, ugyanis soha nem terveztük, hogy delit nyitunk. A koronavírus miatt nagyon hirtelen kellett átalakítani zöldség- és gyümölcs nagykereskedésünket, ezért még a lezárások elején, 2020 márciusában összeraktunk egy webshopot és elkezdtünk magánszemélyeknek házhoz szállítani a zöldséget és gyümölcsöt, majd egyre több delikát terméket raktunk fel a kínálatunkba. Ez ment fél évig, aztán elkezdett látszani, hogy a lezárások és újranyitások miatt nagyon bizonytalan az egész élelmiszer kiszállítási szektor.
– Mivel a Velencei-tónál élünk, ahol a gasztronómiai kínálat még nem követte le az ide költözők és itt lakók igényeit, azt gondoltuk, hogy egy delikát üzlet jó kiegészítése lehet a kiszámíthatatlan házhozszállításnak, amelyet természetesen nem hagytunk abba. Szétnéztünk és szinte még aznap megtaláltuk az ingatlant, amely tökéletes egy ilyen üzletre - és mivel melegkonyhás része is van, teljesen adott volt, hogy egy bisztróval is kiegészüljön. Így lett ez egy nagyon komplex kis deli, amely Nyugat-Európában és Amerikában nagyon népszerű forma. A deli tulajdonképpen egy olyan vendéglátóhely, ahol mindenféle finomságokat árulnak és azokból ételeket is készítenek. A nyitásra mindenképp meg kellett várnunk a tavaszi újranyitást és a terasz-szezont, hiszen az épületben pont ez a terasz tetszett meg nekünk. Nem hajtott minket a tatár, elég sok átalakítást kellett végezni az épületen, de egy nagyon hangulatos helyet hoztunk létre. Mindössze ketten csináljuk: én és a férjem.
– Miért éppen a Velencei-tónál nyitottatok meg?
– Lassan három éve költöztük a Velencei-tóhoz, és ahogy már említettem, itt még a gasztronómiai kínálat messze elmarad attól, amire az igény már van. Vannak már próbálkozások persze, de éreztünk egy erős űrt – személyes tapasztalatok alapján is. Mindkettőnknek van gasztronómiai háttere, belevágtunk. Igazából sok választásunk és más utunk nem volt, erre terelt minket az élet és éltünk a lehetőséggel. Egyébként őszintén gondolom, hogy a delink nem csak lokálisan, de országosan is szuper helynek számít, szerintem bárhol megállná a helyét Európában is.
– Milyen koncepció van a bolt mögött? Mi mindent kaphat az, aki betér hozzátok?
Egyrészt van egy elég jó delikát kínálatunk, olasz, spanyol és magyar sonkák, szalámik, kolbászok, szerintem nagyjából nyolcvan fajta. Emellett francia, olasz, spanyol, svájci és magyar sajtok, kovászos kenyerek, nagyon menő természetes gyümölcs- és borecetek, mustárok, ketchupok, tormák és mindenféle ínyencség, amely egy sima szupermarketben nem található meg. Nagy kedvenceim a természetes borok, a nagy borrégiók mellett helyi, pázmándi borokat is felraktunk a polcainkra. Egyébként bor- és alkohol fronton még sokat szeretnénk fejlődni. Emellett vannak kisüzemi söreink, iráni teáink, olasz tészták és szószok – nagyon sok hozzávaló és ínyencség.
A bisztróban pedig tényleg ízes, szuper előételeket kínálunk, burgereket 100% marha húsból, vagány salátákat, klasszikus ételeket, mint a rántott csirke, mangalica tarja vagy a töltött paprika, és persze van specialty kávénk és isteni somlóink is. Mindent mi készítünk, házilag, tényleg azokból az alapanyagokból, amiket az üzletben is megtalálnak a vendégek, azaz szabadtartású tanyasi csirkéből, Charolais marhából és megyaszói mangalicából. Nem értek annyira a sörökhöz, de szerintem egy jó mérce, hogy a vendégek elcsodálkoznak, hogy Radebergert csapolunk.
Egy nagyon kedves, baráti és laza helyet szerettünk volna nyitni, ahol tényleg fesztelenül érzi magát a vendég, mint otthon. Szerintem sikerült, és a legnagyobb öröm, hogy a hozzánk látogatók is így érzik.
Ha nem jön a koronavírus, a tulajdonosok valószínűleg soha nem nyitják meg a Grøenk Delit, így lehetséges, hogy ez az egyik legjobb dolog, amit ennek a sok feszültséget és szenvedést hozó járványnak köszönhetünk. Üdv, Grøenk, jó, hogy itt vagy!
velencei tó | bor | deli | nagy sztori | burger | sajt

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!