Close
Váratlan területen okozott brutális drágulást és káoszt az orosz-ukrán háború

Váratlan területen okozott brutális drágulást és káoszt az orosz-ukrán háború

A nem várt fordulat hatását számos luxusmárka megérzi.

A Bloomberg jelentése szerint a kisméretű nyers gyémántok ára csaknem húsz százalékkal emelkedett március eleje óta. A növekedést az orosz Alrosa bányavállalat elleni amerikai szankciók okozták, a cég ugyanis a világ gyémánttermelésének körülbelül egyharmadát adja.

Az ékszerészeknek pedig már most komoly nehézségeket okoz a drágakövek beszerzése.

Korábban a De Beers, a gyémántpiac másik jelentős szereplője képes lett volna a készleteinek felhasználásával növelni a kínálatot, alig két évtizeddel ezelőtt  ugyanis a cég londoni széfjeiben állítólag ötmilliárd dollárnyi értékű gyémántot tároltak. Ma azonban ez nincs így, ráadásul

2024-ig, a dél-afrikai bányáik bővítéséig biztosan nem lesznek képesek arra, hogy növeljék a kínálatukat.

A Tiffany & Co. és a Signet Jewellers már korábban bejelentette, hogy felhagynak az Oroszországban bányászott gyémántok vásárlásával, de mások nem tették meg ugyanezeket a lépéseket.

A Bloomberg szerint például az indiai gyémántiparban továbbra is élénken érdeklődnek az orosz gyémántok iránt, amit számos helyen már a világ más részéről származóként kezdenek el árulni, így egy idő után már nehéz lesz megbizonyosodni arról, hogy egy drágakő valójában honnan is származik.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

ukrajna | drágulás | ékszer | drágakő | orosz háború

FOLYTASD EZZEL

Bulizz kortárs művészettel hajnalig! – Ötéves a Lavor Collective

Itt a magazin, amit a karácsonyfa alá is érdemes betenni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram