Így készül az autentikus gírosz a konyhádban

A házi gírosz készítése még soha nem volt ilyen egyszerű! Csupán néhány hasznos praktikát kell megfogadni, hogy az isteni szaftos hús, a meleg pita, a friss paradicsom, a hagyma, a feta és a krémes tzatziki tökéletes kombinációját megalkosd.

Minden a textúráról szól

A világ egyik legnépszerűbb street foodjának titka a tökéletes textúrában rejlik, hiszen a görög szendvicsben a pita puhasága, a hús szaftossága találkozik a krémes állagú tzatzikivel és a roppanós nyers zöldségekkel.

Bátor fűszerezés

A hús elkészítése során nem szabad szűken bánnunk a fűszerekkel. Lilahagymára, fokhagymára és hagyományos görög fűszerkeverékhez használt zöldfűszerekre, így rozmaringra, oregánóra, majorannára, sóra és borsra van szükség.

Ezt keverjük össze az apró csíkokra vágott csirkecombbal, egy kevés olívaolajjal. Serpenyőben, de sütőben is süthetjük; fontos azonban, hogy a pitába való betöltése előtt öntsük le róla a felesleges zsiradékot.

Friss alapanyagok találkozása

A korábban már említett roppanós állagot a friss zöldségek adják. A pitába tehetünk bátran paradicsomot, lilahagymát és uborkát is, de ha még dúsabbá kívánjuk tenni, felturbózhatjuk füstölt sajtos répasalátával, fetával és olajbogyókkal is.

Krémesen lágy, intenzív fűszerezésű tzatzki nélkül egy falatot se!

A joghurtos tzatzikit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az elsőre gondolnánk,

hiszen csupán uborkára, jó minőségű görög joghurtra, fokhagymára, pár csepp citromlére, egy kevés olívaolajra és sóra van szükség hozzá.

Az uborkát lereszeljük, pár percig állni hagyjuk, majd egy konyharuhába, vagy gézlapba tekerve kinyomkodjuk belőle a víztartalmát. Egy tálba öntjük, hozzákeverjük a görög joghurtot, és gyakori kóstolással ízlésünknek megfelelően ízesítjük.

Pita kissé lepirítva

A boltban megvásárolható pitát felhasználás előtt érdemes kissé meglocsolni olívaolajjal, majd forró serpenyőben vagy elektromos grill-lapon a külsejét picit megpirítani, ügyelve arra, hogy ne keményedjen meg.

Ezt követően már nincs más dolgunk, hogy az előkészített isteni alapanyagokkal rogyásig töltsük és frissen elfogyasszuk. Vigyázat, függőséget okoz!

Ahogy egyre melegebb az idő, úgy kerül egyre gyakrabban elő a grillfelszerelés. A BBQ központi eleme általában a hús, ám a zöldségekből is változatos és hihetetlenül finom grillételek készíthetők. Érdemes azonban néhány szabályt betartani, hogy a végeredmény valóban tökéletes lehessen.

(Fotók: Getty Images)

görög étel | recept | konyha | görög | gyros

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom