Close
Így készül az autentikus gírosz a konyhádban

Így készül az autentikus gírosz a konyhádban

A házi gírosz készítése még soha nem volt ilyen egyszerű! Csupán néhány hasznos praktikát kell megfogadni, hogy az isteni szaftos hús, a meleg pita, a friss paradicsom, a hagyma, a feta és a krémes tzatziki tökéletes kombinációját megalkosd.

Minden a textúráról szól

A világ egyik legnépszerűbb street foodjának titka a tökéletes textúrában rejlik, hiszen a görög szendvicsben a pita puhasága, a hús szaftossága találkozik a krémes állagú tzatzikivel és a roppanós nyers zöldségekkel.

Bátor fűszerezés

A hús elkészítése során nem szabad szűken bánnunk a fűszerekkel. Lilahagymára, fokhagymára és hagyományos görög fűszerkeverékhez használt zöldfűszerekre, így rozmaringra, oregánóra, majorannára, sóra és borsra van szükség.

Ezt keverjük össze az apró csíkokra vágott csirkecombbal, egy kevés olívaolajjal. Serpenyőben, de sütőben is süthetjük; fontos azonban, hogy a pitába való betöltése előtt öntsük le róla a felesleges zsiradékot.

Friss alapanyagok találkozása

A korábban már említett roppanós állagot a friss zöldségek adják. A pitába tehetünk bátran paradicsomot, lilahagymát és uborkát is, de ha még dúsabbá kívánjuk tenni, felturbózhatjuk füstölt sajtos répasalátával, fetával és olajbogyókkal is.

Krémesen lágy, intenzív fűszerezésű tzatzki nélkül egy falatot se!

A joghurtos tzatzikit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az elsőre gondolnánk,

hiszen csupán uborkára, jó minőségű görög joghurtra, fokhagymára, pár csepp citromlére, egy kevés olívaolajra és sóra van szükség hozzá.

Az uborkát lereszeljük, pár percig állni hagyjuk, majd egy konyharuhába, vagy gézlapba tekerve kinyomkodjuk belőle a víztartalmát. Egy tálba öntjük, hozzákeverjük a görög joghurtot, és gyakori kóstolással ízlésünknek megfelelően ízesítjük.

Pita kissé lepirítva

A boltban megvásárolható pitát felhasználás előtt érdemes kissé meglocsolni olívaolajjal, majd forró serpenyőben vagy elektromos grill-lapon a külsejét picit megpirítani, ügyelve arra, hogy ne keményedjen meg.

Ezt követően már nincs más dolgunk, hogy az előkészített isteni alapanyagokkal rogyásig töltsük és frissen elfogyasszuk. Vigyázat, függőséget okoz!

Ahogy egyre melegebb az idő, úgy kerül egyre gyakrabban elő a grillfelszerelés. A BBQ központi eleme általában a hús, ám a zöldségekből is változatos és hihetetlenül finom grillételek készíthetők. Érdemes azonban néhány szabályt betartani, hogy a végeredmény valóban tökéletes lehessen.

(Fotók: Getty Images)

gírosz | gasztronómia | konyha | recept | gyros

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram