Close
Hét tipp, hogy úgy grillezz zöldségeket, mint a profik!

Hét tipp, hogy úgy grillezz zöldségeket, mint a profik!

Ahogy egyre melegebb az idő, úgy kerül egyre gyakrabban elő a grillfelszerelés. A BBQ központi eleme általában a hús, ám a zöldségekből is változatos és hihetetlenül finom grillételek készíthetők. Érdemes azonban néhány szabályt betartani, hogy a végeredmény valóban tökéletes lehessen.

Figyeljünk a hőmérsékletre!

A zöldségeket nem szabad túlságosan nagy láng mellett grillezni, ugyanis sokkal könnyebben megégnek, és keserűek lesznek. Ha szén fölött sütjük őket, ügyelnünk kell arra is, hogy ne tegyük túl közel a parázshoz a rácsot, hiszen a túlságosan füstös íz teljesen elnyomja majd a zöldségek természetes aromáját.

Bátran csomagoljuk!

A zöldségek sütésének néha az a legjobb módja, ha alufóliába csavarjuk őket, hiszen az nemcsak a nyílt lángtól védi meg, de tökéletesen alkalmas arra is, hogy a fűszervajat magába zárja, így még ízletesebbek lesznek az ételek. A parázsban, alufóliába tekerve remekül elkészíthető a burgonya, az édesburgonya, a brokkoli és a kukorica is.

Darabolni vagy egyben sütni?

Egyes zöldségek akkor a legízletesebbek, ha egyben sütjük meg, vannak azonban olyanok, amelyeket érdemes darabolni. A spárga, a paradicsom, a gomba sütése egyben ajánlott, hiszen kisebb eséllyel esnek át a rácsokon. A nagyobb zöldségféléket, például a burgonyát, a padlizsánt, a cukkinit vagy a patisszont azonban érdemes szeletekre vágni. Minél kisebbekre daraboljuk, a végeredmény annál füstösebb lesz.

Használjunk nyársakat!

A zöldségeket gyakran könnyebb megfordítani akkor, ha nyársa fűzzük őket.

Ráadásul, ha például cédrusból készült változatot használunk, a fa belülről kifelé is ízesíti a zöldségeket.

Legyünk türelmesek!

Csakúgy, mint a hamburgereknek és steakeknek, a zöldségeknek is időre és odafigyelésre van szükségük grillezés során. Amikor rácsra helyezzük, adjunk nekik néhány perc nyugodt időt arra, hogy sülni kezdjenek, csak ezt követően kezdjük el forgatni őket!

Fűszerezzünk és pácoljunk!

A friss zöldségek nem igényelnek sok fűszert, némi só és bors éppen elegendő nekik. Ha azonban gazdagabb ízvilágra vágyunk, bátran használhatunk különféle pácokat is. A zöldségeknek elegendő harmincperces pácolási idő, a szójaszószos, citromleves, olívás és fokhagymás pác pedig igazán frissítő ízhatást biztosít majd.

Tálaljuk mártásokkal!

A grillezett zöldségeket lehet önmagukban is fogyasztani, de egy tökéletes szósszal párosítva igazi ízbombát kaphatunk. A sült sárgarépához társítsunk chimichurrit, de az egyszerű tzatziki is rendkívül sok zöldség ízét tudja remekül kiegészíteni.

Korábban arra buzdítottunk, hogy lépj túl a krumpli-rizs-kenyér hármason, és adj ötletes köreteket a grillezett húsok és sajtok mellé! Nemcsak a vendégek örülnek majd, de a grillpartik után megmaradhatnak a repertoárban ezek az ízletes és kímélő köretek, melyek akár főételként is megállják a helyüket. Fűszeresek, savasak, édesek, és remekül illenek a faszénen grillezett húsokhoz.

(Forrás: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Rómában üzembe helyezték az első pizzaautomatát
A koktél, ami több mint egy női név
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom