Close
Ezek a köretek tökéletes kiegészítői a nyári grillezéseknek

Ezek a köretek tökéletes kiegészítői a nyári grillezéseknek

Lépjünk túl a krumpli-rizs-kenyér hármason, és adjunk ötletes köreteket a grillezett húsok és sajtok mellé! Nemcsak a vendégek örülnek majd, de a grillpartik után megmaradhatnak a repertoárban ezek az ízletes és kímélő köretek, melyek akár főételként is megállják a helyüket. Fűszeresek, savasak, édesek, és remekül illenek a faszénen grillezett húsokhoz.

Sült paprika caprese

  • 6-8 különböző paprika (kaliforniai, kápia, akár néhány jalapeno is mehet közéjük)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 3-4 gombóc mozzarella vagy burrata
  • bazsalikomlevelek
  • só, bors
  • balzsamecet (legjobb, ha a krémes verziót választjuk)

Egy jénai edénybe pakoljuk be a negyedelt paprikákat, mehetnek melléjük a fokhagymák, és két-három evőkanálnyi olívaolaj. 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt elérik a kívánt állapotot, sokuk sötétbarnára pirul majd. Miután kihűltek vagy legalább langyosak lesznek, mehet rájuk a só, a bors, a vékonyra szeletelt mozzarella, a bazsalikomlevelek és a balzsamecet, balzsamecetkrém. Akik annyira nem bírják a paprika héját, langyos állapotában meg is válhatnak tőle.

Sárgadinnyeszalagok zsenge borsóval és ricottával

  • 1/2 keményebb sárgadinnye
  • 200 g frissen pucolt zöldborsó
  • 200 g ricotta
  • 3 tk. tárkony
  • 1/2 citrom
  • olívaolaj
  • só, bors

Azért kell a keményebb dinnye, mert zöldségpucolóval érdemes szalagokra szelni, ami a puhább gyümölcsnél nehezebben kivitelezhető. Ha végeztünk vele, tegyük hozzá az időközben bizonyára kicsit megfogyatkozott zsenge borsót, morzsoljuk rá a ricottát, és dresszingként az olajjal elkevert sót, borsot, tárkonyt és a citrom levét. Ha szeretjük a pikáns ízeket, kevés csilipehely még mehet a tetejére.

Gyökérzöldségek házi furikake fűszerkeverékkel

  • 1 széttört nori lap
  • 1 tk. csili
  • 1 ek. pirított szezámmag
  • 1 tk. nagyszemű só
  • 1/2 citrom
  • 1/2 kg retek (akár többféle is lehet)
  • 1 pohár zsíros tejföl

A furikake japán fűszerkeverék, melyet rizsre, zöldségekre, tojásra, halakra szórva használnak. Rengeteg változata van, de ez egy gyorsan elkészíthető házi verzió, és amilyen egyszerű, olyan ízes. Egy mozsárban törjük össze egészen pici szilánkokra az algalapot, a csilit, a szezámot, a sót és a fél citrom reszelt héját. Egy gyaluval vágjuk egészen vékony szeletekre a retkeket, halmozzuk őket egy nagy tányér egyik felére pár csepp citromlével és kevés sóval, míg a másik felére érkezik a furikakekeverékkel megszórt tejföl. Ha marad a fűszerből, a reggeli omlettnek, de például pattogatott kukoricának is jól áll majd.

Vajban sült nektarin (vagy ringló), kecskesajttal

  • 3 ek. vaj
  • 6 db magozott, felezett nektarin vagy ringlószilva
  • 250 g kecskesajt
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Közepes lángon olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és körülbelül öt perc alatt süssük meg benne a gyümölcsöket. Időnként rázogassuk a serpenyőt, hogy mindenhova jusson a vajból. Ha már illatosak és kicsit átsültek, várjunk egy kicsit, míg kihűlnek. Morzsoljuk rájuk a kecskesajtot, sózzuk és borsozzuk az aromás barackokat és a sajtot. A végén egy pici olívaolaj is mehet rájuk.

Répák fetával és szardellával

  • 5 közepes méretű répa, nagyon vékonyra szelve
  • 3 ek. frissen facsart citromlé
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 tk. csili
  • kb. 12 db kis, filézett szardella
  • 110 g feta sajt
  • finomra vágott petrezselyem

Forgassuk össze a vékonyra vágott répákat a citrom levével, 2 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál csilivel, a sóval. Ezt folytassuk addig, amíg kicsit meg nem puhulnak a zöldségek. Szórjuk egy tányérra a marinált répákat, morzsoljuk rá a fetát, majd jöhetnek a szardellák, a maradék kis olaj, a petrezselyem és még egy pici csili.

Ez is érdekelhet:

(Fotók és inspiráció: Unsplash, Bon Appetit.com)

kertiparty | grillezés | főzés | kerti grillezés | nyári receptek

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram