Ezek a köretek tökéletes kiegészítői a nyári grillezéseknek

Lépjünk túl a krumpli-rizs-kenyér hármason, és adjunk ötletes köreteket a grillezett húsok és sajtok mellé! Nemcsak a vendégek örülnek majd, de a grillpartik után megmaradhatnak a repertoárban ezek az ízletes és kímélő köretek, melyek akár főételként is megállják a helyüket. Fűszeresek, savasak, édesek, és remekül illenek a faszénen grillezett húsokhoz.

Sült paprika caprese
  • 6-8 különböző paprika (kaliforniai, kápia, akár néhány jalapeno is mehet közéjük)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 3-4 gombóc mozzarella vagy burrata
  • bazsalikomlevelek
  • só, bors
  • balzsamecet (legjobb, ha a krémes verziót választjuk)

Egy jénai edénybe pakoljuk be a negyedelt paprikákat, mehetnek melléjük a fokhagymák, és két-három evőkanálnyi olívaolaj. 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt elérik a kívánt állapotot, sokuk sötétbarnára pirul majd. Miután kihűltek vagy legalább langyosak lesznek, mehet rájuk a só, a bors, a vékonyra szeletelt mozzarella, a bazsalikomlevelek és a balzsamecet, balzsamecetkrém. Akik annyira nem bírják a paprika héját, langyos állapotában meg is válhatnak tőle.

Sárgadinnyeszalagok zsenge borsóval és ricottával
  • 1/2 keményebb sárgadinnye
  • 200 g frissen pucolt zöldborsó
  • 200 g ricotta
  • 3 tk. tárkony
  • 1/2 citrom
  • olívaolaj
  • só, bors

Azért kell a keményebb dinnye, mert zöldségpucolóval érdemes szalagokra szelni, ami a puhább gyümölcsnél nehezebben kivitelezhető. Ha végeztünk vele, tegyük hozzá az időközben bizonyára kicsit megfogyatkozott zsenge borsót, morzsoljuk rá a ricottát, és dresszingként az olajjal elkevert sót, borsot, tárkonyt és a citrom levét. Ha szeretjük a pikáns ízeket, kevés csilipehely még mehet a tetejére.

Gyökérzöldségek házi furikake fűszerkeverékkel
  • 1 széttört nori lap
  • 1 tk. csili
  • 1 ek. pirított szezámmag
  • 1 tk. nagyszemű só
  • 1/2 citrom
  • 1/2 kg retek (akár többféle is lehet)
  • 1 pohár zsíros tejföl

A furikake japán fűszerkeverék, melyet rizsre, zöldségekre, tojásra, halakra szórva használnak. Rengeteg változata van, de ez egy gyorsan elkészíthető házi verzió, és amilyen egyszerű, olyan ízes. Egy mozsárban törjük össze egészen pici szilánkokra az algalapot, a csilit, a szezámot, a sót és a fél citrom reszelt héját. Egy gyaluval vágjuk egészen vékony szeletekre a retkeket, halmozzuk őket egy nagy tányér egyik felére pár csepp citromlével és kevés sóval, míg a másik felére érkezik a furikakekeverékkel megszórt tejföl. Ha marad a fűszerből, a reggeli omlettnek, de például pattogatott kukoricának is jól áll majd.

Vajban sült nektarin (vagy ringló), kecskesajttal
  • 3 ek. vaj
  • 6 db magozott, felezett nektarin vagy ringlószilva
  • 250 g kecskesajt
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Közepes lángon olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és körülbelül öt perc alatt süssük meg benne a gyümölcsöket. Időnként rázogassuk a serpenyőt, hogy mindenhova jusson a vajból. Ha már illatosak és kicsit átsültek, várjunk egy kicsit, míg kihűlnek. Morzsoljuk rájuk a kecskesajtot, sózzuk és borsozzuk az aromás barackokat és a sajtot. A végén egy pici olívaolaj is mehet rájuk.

Répák fetával és szardellával
  • 5 közepes méretű répa, nagyon vékonyra szelve
  • 3 ek. frissen facsart citromlé
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 tk. csili
  • kb. 12 db kis, filézett szardella
  • 110 g feta sajt
  • finomra vágott petrezselyem

Forgassuk össze a vékonyra vágott répákat a citrom levével, 2 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál csilivel, a sóval. Ezt folytassuk addig, amíg kicsit meg nem puhulnak a zöldségek. Szórjuk egy tányérra a marinált répákat, morzsoljuk rá a fetát, majd jöhetnek a szardellák, a maradék kis olaj, a petrezselyem és még egy pici csili.

Ez is érdekelhet:
Mennyei receptek azoknak, akik szerint a saláta nem számít főételnek

Egy kis kedvcsináló mindazoknak, akik szerint salátát maximum köretként érdemes enni.

(Fotók és inspiráció: Unsplash, Bon Appetit.com)

nyári receptek | receptek | grill | grillezés | kertiparty | kerti grillezés

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A hely, ahonnan nem akarsz hazamenni – Spirit Hotel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom