Close
Hálaadás Magyarországon? Ezzel vágj neki!

Hálaadás Magyarországon? Ezzel vágj neki!

Annak ellenére, hogy a hálaadás ünnepének az Egyesült Államokban van nagy hagyománya, egyre többen döntenek úgy hazánkban is, hogy köszönetet mondanak az ételért, ami az asztalra került egész évben.

Az alkalom elengedhetetlen eleme a sült pulyka – bár sokan félnek tőle –, a valóságban egyszerűen, egy kis odafigyeléssel elkészíthető. A titok ugyanis az optimális sütési időben rejlik, ha nem sütjük túl, a hús lédús, szaftos lesz.

Hozzávalók:

  • egy jól megtermett pulyka
  • egy nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, negyedelve
  • egy citrom négybe vágva
  • 1 alma négybe vágva
  • 6-8 gerezdnyi zúzott fokhagyma
  • egy csészényi sótlan vaj
  • rozmaring, kakukkfű, zsálya, feketebors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  2. A szobahőmérsékletű vajat, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, egy evőkanál rozmaringot, ugyanennyi kakukkfüvet és fél evőkanál zsályát keverjünk össze!
  3. A megtisztított pulykát töröljük át papírtörlővel! Az üregét sózzuk és fűszerezzük ízlésünk szerint a zöldfűszerekkel és a borssal, majd töltsük meg a négybe vágott citrommal, hagymával, és almával!
  4. Ujjainkkal lazítsuk meg a bőrt a pulyka tetején, és simítsunk alá néhány evőkanálnyi fűszerezett vajat!
  5. A maradék fűszeres vajkeveréket olvasszuk meg, és dörzsöljük be vele a pulykát!
  6. 180 fokos sütőben a pulyka súlyához mérve fél kilónként 15 percig sütjük. Tehát egy 5 kilogrammos pulyka esetében a sütési idő 150 perc lesz. A sütési idő felénél járva ellenőrizzük a pulykát, és ha szép aranybarnára sült, takarjuk le alufóliával, hogy ne tudjon kiszáradni. A fóliát az utolsó 15-20 percre távolítsuk el ismét!
  7. Tálalásig a pulykát tartsuk a serpenyőben, kínáláskor pedig a szaftból is locsoljunk rá egy keveset, hogy az ízhatás még tökéletesebb legyen!
Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay)

 

FOLYTASD EZZEL
Így változtak meg a főzési szokásaink az elmúlt egy évben
Limitált kiadású ginnel köszönti a Hendrick’s az év első teliholdját
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom