Close
Hálaadás Magyarországon? Ezzel vágj neki!

Hálaadás Magyarországon? Ezzel vágj neki!

Annak ellenére, hogy a hálaadás ünnepének az Egyesült Államokban van nagy hagyománya, egyre többen döntenek úgy hazánkban is, hogy köszönetet mondanak az ételért, ami az asztalra került egész évben.

Az alkalom elengedhetetlen eleme a sült pulyka – bár sokan félnek tőle –, a valóságban egyszerűen, egy kis odafigyeléssel elkészíthető. A titok ugyanis az optimális sütési időben rejlik, ha nem sütjük túl, a hús lédús, szaftos lesz.

Hozzávalók:

  • egy jól megtermett pulyka
  • egy nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, negyedelve
  • egy citrom négybe vágva
  • 1 alma négybe vágva
  • 6-8 gerezdnyi zúzott fokhagyma
  • egy csészényi sótlan vaj
  • rozmaring, kakukkfű, zsálya, feketebors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  2. A szobahőmérsékletű vajat, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, egy evőkanál rozmaringot, ugyanennyi kakukkfüvet és fél evőkanál zsályát keverjünk össze!
  3. A megtisztított pulykát töröljük át papírtörlővel! Az üregét sózzuk és fűszerezzük ízlésünk szerint a zöldfűszerekkel és a borssal, majd töltsük meg a négybe vágott citrommal, hagymával, és almával!
  4. Ujjainkkal lazítsuk meg a bőrt a pulyka tetején, és simítsunk alá néhány evőkanálnyi fűszerezett vajat!
  5. A maradék fűszeres vajkeveréket olvasszuk meg, és dörzsöljük be vele a pulykát!
  6. 180 fokos sütőben a pulyka súlyához mérve fél kilónként 15 percig sütjük. Tehát egy 5 kilogrammos pulyka esetében a sütési idő 150 perc lesz. A sütési idő felénél járva ellenőrizzük a pulykát, és ha szép aranybarnára sült, takarjuk le alufóliával, hogy ne tudjon kiszáradni. A fóliát az utolsó 15-20 percre távolítsuk el ismét!
  7. Tálalásig a pulykát tartsuk a serpenyőben, kínáláskor pedig a szaftból is locsoljunk rá egy keveset, hogy az ízhatás még tökéletesebb legyen!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay)

 

gasztronómia | ünnep | hálaadás | sült hús | ünnepi vacsora

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram