Hálaadás Magyarországon? Ezzel vágj neki!

Annak ellenére, hogy a hálaadás ünnepének az Egyesült Államokban van nagy hagyománya, egyre többen döntenek úgy hazánkban is, hogy köszönetet mondanak az ételért, ami az asztalra került egész évben.

Az alkalom elengedhetetlen eleme a sült pulyka – bár sokan félnek tőle –, a valóságban egyszerűen, egy kis odafigyeléssel elkészíthető. A titok ugyanis az optimális sütési időben rejlik, ha nem sütjük túl, a hús lédús, szaftos lesz.

Hozzávalók:

  • egy jól megtermett pulyka
  • egy nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, negyedelve
  • egy citrom négybe vágva
  • 1 alma négybe vágva
  • 6-8 gerezdnyi zúzott fokhagyma
  • egy csészényi sótlan vaj
  • rozmaring, kakukkfű, zsálya, feketebors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  2. A szobahőmérsékletű vajat, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, egy evőkanál rozmaringot, ugyanennyi kakukkfüvet és fél evőkanál zsályát keverjünk össze!
  3. A megtisztított pulykát töröljük át papírtörlővel! Az üregét sózzuk és fűszerezzük ízlésünk szerint a zöldfűszerekkel és a borssal, majd töltsük meg a négybe vágott citrommal, hagymával, és almával!
  4. Ujjainkkal lazítsuk meg a bőrt a pulyka tetején, és simítsunk alá néhány evőkanálnyi fűszerezett vajat!
  5. A maradék fűszeres vajkeveréket olvasszuk meg, és dörzsöljük be vele a pulykát!
  6. 180 fokos sütőben a pulyka súlyához mérve fél kilónként 15 percig sütjük. Tehát egy 5 kilogrammos pulyka esetében a sütési idő 150 perc lesz. A sütési idő felénél járva ellenőrizzük a pulykát, és ha szép aranybarnára sült, takarjuk le alufóliával, hogy ne tudjon kiszáradni. A fóliát az utolsó 15-20 percre távolítsuk el ismét!
  7. Tálalásig a pulykát tartsuk a serpenyőben, kínáláskor pedig a szaftból is locsoljunk rá egy keveset, hogy az ízhatás még tökéletesebb legyen!

Ez is érdekelhet:

Ez lesz az idei év legütősebb desszertitala

Az édes ízvilág keveredik a pezsgő fanyarságával.

(Fotók: Pixabay)

 

ünnepi ebéd | pulyka | sült pulyka | sült hús | hálaadás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom