Close
Minden, amit a tökéletes sült pulyka elkészítéséről tudni érdemes

Minden, amit a tökéletes sült pulyka elkészítéséről tudni érdemes

Az Egyesült Államokban jövő héten tartják a hálaadás ünnepét, aminek központi eleme a tökéletesre sült pulyka. Utánanéztünk, miért pont pulykát készítenek, mik az aranyszabályok, amiket be kell tartani az elkészítésekor, és melyik az a recept, amivel garantáltan nem lehet mellényúlni.

Miért pont pulyka?

A pulyka őshonos állat Észak-Amerikában, a hálaadás napján pedig rendkívül fontos, hogy mindenki számára bőséges étel kerüljön az asztalra. Mivel a pulyka nagyobb testű állat, ezért egyetlen sült pulykával jól lehet lakatni egy egész családot. Ez pedig jóval egyszerűbb faladatnak bizonyul, mint több grillcsirke elkészítése. De valóban ez lenne az oka annak, hogy pulyka kerül az asztalra?

Az irodalomtörténészek egy része szerint nem, vannak, akik Charles Dickens nevéhez fűzik a szokást. Az 1840-ben megjelent Karácsonyi ének című művében a Cratchit család pulykát eszik az ünnepi asztalnál, a kötet bestsellerré válásával párhuzamosan pedig a pulyka népszerűsége is az egekbe szökött, és szép lassan beépült az ünnepi hagyományba.

Más megközelítés szerint Abraham Lincoln nevéhez fűződik, hiszen az ő elnökségének ideje alatt, 1863-ban nyilvánították a hálaadás napját ünneppé. A polgárháború miatt az amerikai nemzet sokat szenvedett, Lincoln pedig így kívánt emlékeztetni mindenkit arra, hogy van miért hálásnak lenni. Három évvel korábban indíthatta el a hagyományt egy nem hivatalos hálaadásnapi vacsorával, amikor az asztalra kedvenc étele, a sült pulyka került.

A Lincoln család nevéhez fűződik egyébként az a hagyomány is, hogy elnöki kegyelmet adnak egy szerencsés pulyka számára.

Nem lehet tudni tehát, miért ezt a fogást fogyasztják hálaadáskor, a legvalószínűbb, hogy a történetek mindegyike hozzájárult ahhoz, hogy a pulyka elfoglalja ikonikus helyét az ünnepben.

A pulyka sütésének aranyszabályai
  1. Ha hat főre készítjük az ételt, nagyjából három kilogrammos pulykát válasszunk!
  2. A húst nem érdemes megmosni, bőven elegendő, ha a pulykát papírtörlővel áttöröljük.
  3. Ha friss húst vásároltunk, nem szükséges előzetesen bepácolni.
  4. A ropogós bőrű pulykához nem kell különleges fűszerkeverékkel bedörzsölni a húst, egy jól sikerült fűszervajjal csodákat lehet elérni.
  5. Nem ajánlott a pulykát megtölteni, mire ugyanis az üregben lévő töltelék tökéletes állagúra sülne, addigra a pulykahús már kiszárad. A pulyka üregébe tegyünk inkább olyan alapanyagokat, amelyek ízesítik a húst és a szaftját is. Mehet bele só, bors, vöröshagyma, alma, sárgarépa, zeller vagy citrusféle is.
  6. Sütést követően pihentessük a pulykát nagyjából 30 percig, mielőtt tálaljuk!

Hozzávalók:

  • 1 db 3 kilogrammos pulyka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 1 alma
  • 1 kis csokor friss rozmaring
  • 1 kis csokor friss kakukkfű
  • opcionálisan 1 kis csokor friss zsálya

A fűszervajhoz:

  • 100 g sótlan vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 6-8 gerezd zúzott fokhagyma
  • friss, apróra vágott fűszernövények ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A pulykát áttöröljük papírtörlővel, eltávolítjuk a belsőségeket az üregéből, egy tepsi közepére helyezzük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A vajat meglágyítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a zöldfűszereket, ami lehet rozmaring, kakukkfű és zsálya is.
  3. A pulyka üregébe teszünk egy félbe vágott citromot, egy negyedelt vöröshagymát, sót, borsot, négybe vágott almát, feldarabolt sárgarépát és fűszernövényeket.
  4. A pulyka mellrésze felett kissé lazítsuk meg a bőrt az ujjunkkal, és simítsunk alá a kezünkkel néhány evőkanálnyi fűszervajat.
  5. A maradék fűszervajat felolvasztjuk, és egy ecsettel rákenjük a pulykára.
  6. A lábak és a szárnyak végeit tekerjük alufóliába! Ezek rendkívül hamar megsülnek, megéghetnek, mire az egész pulyka elkészül, ami ront az étel látványán.
  7. Addig sütjük, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 76 Celsius-fokot. Ezt húshőmérővel tudjuk ellenőrizni.
  8. Feldarabolás előtt 20-30 percig pihentetjük, ízlésünk szerint meglocsolhatjuk tálaláskor a lecsepegett zsiradékkal.

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Hét aranyszabály a tökéletes sült hal elkészítéséhez
Négy szívmelengető whisky a hűvös Skóciából
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom