Annyi a halálos baleset, hogy több népszerű turistalátványosságnál is betilthatják a szelfizést

A szelfik halálosabbak, mint a cápatámadások. Ez derül ki egy friss tanulmányból, ami az elmúlt tizenhárom évben bekövetkezett közel négyszáz halálesetet okozó szelfit vizsgálta. 

A múlt hónapban felborult egy gondola Velencében, mert egy csoportnyi turista nem volt hajlandó abbahagyni a szelfizést, hogy elfoglalják a helyüket. Közvetlenül a baleset előtt a gondolás megkérte a csoportot, hogy ne mozogjanak, amíg egy manővert hajt végre egy alacsony híd alatt. Az eset során szerencsére senki sem sérült meg.

Emlékezetes, hogy decemberben egy huszonnégy éves nő tragikusan életét vesztette, miközben megpróbált szelfit készíteni az indiai Prabalgad erőd szélén. A nő a hatvan méter mély szurdokba zuhant. A tavalyi Tour de France során egy néző az elhaladó versenyzőkkel próbált szelfit lőni, de elkapta egy amerikai kerékpáros kormányát,

így tömegbalesetet okozott, amiben húsz kerékpáros volt érintett.

A tökéletes szelfi elkészítése és a közösségi médiában történő posztolása extrém kockázatos vállalkozás lehet a turisták számára, amelyek tragikus eseményekhez vezethetnek. Ilyen például a sziklákról történő halálos zuhanás, a vonat- és egyéb közúti balesetek, a vadon élő állatokkal történő váratlan találkozás és a vízbefulladás.

A statisztikai adatok szerint 2008 és 2021 között világszerte háromszázhetvenkilenc, szelfivel  kapcsolatos haláleset történt. Az áldozatok átlagéletkora 24,4 év volt. A nők nagyobb valószínűséggel szenvedtek halálos sérülést a magasból való esések és az állatokkal való találkozások során, míg a férfiak többen haltak meg közlekedési balesetben. A legtöbb halálos szelfi Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban történt. Ugyanakkor a valóságban ennél jóval több halálesetért lehetnek felelősek a szelfik, mivel azok nem szerepelnek a konkrét halálokok között az esetek többségében.

Nem csoda tehát, hogy egyre több helyen tiltják be, illetve büntetik a szelfizést.

Élen jár a rendelkezésben az észak-olaszországi Portofino, ahol a város egyes, túlzsúfolt, szűk utcáin tiltották be a szelfizést. A japán JR West Railway Company a szelfibotokat tiltotta be a vágányokon, hogy megakadályozzák a sínekre zuhanást és a felsővezetékek okozta áramütéseket. A spanyolországi Pamplonában a hagyományosan minden évben megtartandó bikafuttatáson tilos a szelfik készítése, a Tahoe tónál pedig a medvékkel nem szabad fotózkodni.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

halál | szelfi | baleset

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom