Kiderült, milyen visszafordíthatatlan károkat okozhat az, ha gyereket viszünk a zenei fesztiválokra

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége, ezért a szakma törvényi szabályozást sürget - hangzott el kedden a Magyar Zene Házában a hang világnapja alkalmából rendezett eseményen.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével együttműködve sajtótájékoztatóval egybekötött rövid szimpóziumot tartott a gyermekek hallásvédelméről, hallásnevelésükről, valamint ismertették törvényjavaslatuk részleteit is.

Márki Ferenc villamosmérnök, egyetemi docens, a BME Akusztikai és Stúdiótechnikai Laboratóriumának vezetője, az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke elmondta: céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy

a rendkívül nagy hangerejű rendezvények komoly veszélyt jelentenek a felnövekvő generációk hallására.

Projektjükkel el szeretnék érni, hogy ezek a zenés rendezvények törvényileg szabályozhatóvá váljanak, mivel jelenleg a gyermekek hallásának védelmét semmilyen szabályozás nem biztosítja.

Felidézte, hogy az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága (MTA AOÁB) az Optikai Akusztikai Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesülettel (OPAKFI) és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével, valamint a Semmelweis Egyetem orvosaival együttműködve szakértői csoportokat alakított ki, amelyek széleskörű kutató, felmérő munkát végeztek a gyermekrendezvények zajterheléséről.

Az orvoscsoport vezetője, Hacki Tamás fül-orr-gégész professzor elmondta: az orvosok már évtizedek óta figyelemmel kísérik azt a jelenséget, hogy a gyermekek egymást követő korosztályainak egyre rosszabb a hallása. Ennek oka pedig a szabadidős zaj, amelynek egyre jobban ki vannak téve a fiatalok - mutatott rá.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének alapító elnöke utalt arra, hogy a jövő generációit érintő társadalmi ügy a gyermekek hallásának védelme. Ismertette a WHO jelentését, amely szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb fogyatékosság a világon.

A kutatás során végzett hallásvizsgálatok és hangerőmérések eredményeit Gáborján Anita fül-orr-gégész, egyetemi docens (Semmelweis Egyetem), valamint Vicsi Klára beszédakusztikus, egyetemi tanár (BME Beszédakusztikai Laboratórium) mutatta be.

Vicsi Klára elmondta, hogy a fővárosban huszonöt helyszínen végeztek méréseket, a rendezvények között egyebek mellett gyerekeknek szóló színházi előadások, koncertek, filmvetítések és óvódai ünnepségek szerepeltek. Eredményeik azt mutatták, hogy

a nagy hangerejű gyermekrendezvények kifejezetten gyakoriak:

a huszonöt mérési pont közül összesen hat esemény volt csak biztonságos, az összes többinél kockázatos vagy veszélyes volt a hangterhelés, sok esetben a hang erősség elérte a százhúsz decibelt.

Ezért különösen fontosnak nevezte a rendezvények hangerősítésének szabályozásáról készített törvényjavaslatot. Mint mondta, míg a munkahelyi zajterhelést törvény szabályozza, a zenés eseményekre nincsen korlátozás.

Gáborján Anita fül-orr-gégész kiemelte, hogy a zajterhelés a halláskárosodáson kívül egyebek mellett figyelem- és viselkedészavarhoz, valamint keringési megbetegedésekhez is vezethet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kockázatos és a veszélyes kategóriába sorolt rendezvények után azt mutatták a méréseik, hogy minden mért frekvencián romlott a belső fül működése.

Márki Ferenc elmondta, hogy a felmérés eredményei alapján dolgozták ki törvényjavaslatukat, amely a különböző hangerejű rendezvényeket úgynevezett zajkategóriákba sorolná, amit külön jelezniük kellene a szervezőknek a fogyasztók felé.

Ismertetése szerint a szakemberek a rendezvények színek szerinti kategóriabesorolását javasolják, amelyben a zöld a "megfelelő", maximum hetvenöt decibel hangnyomásszintre vonatkozik, a sárga a "kis kockázatú" hetvenöt-nyolcvan decibelre, a narancs a "kockázatos" nyolcvan-nyolcvanöt decibelre, a piros "nagyon kockázatos" nyolcvanöt-kilencven decibelre, a sötét piros a "veszélyes" kilencven-kilencvenöt decibelre, a bordó pedig az e feletti, "nagyon veszélyes" hangnyomásszintet jelezné. Az egyes ajánlott kategóriahatárokat az életkor függvényében is behatárolták.

A tervezetben emellett egyebek mellett szorgalmazták azt is, hogy a rendezvényeken a szervezők biztosítsanak hallásvédő eszközöket azoknak, akik igénylik. A törvénytervezet a fogyasztóvédelmi hatóságra bízná azoknak a szankcionálását, akik nem tartják be az előírásokat.

A keddi eseményre készült közlemény szerint a zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a túlzott zajterhelés nemcsak a rendezvényeken fenyegeti a gyermekeket, hanem az egyéni - tipikusan mobiltelefonos - zenehallgatáskor is.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

fesztivál | halláskárosodás | következmény | gyerek

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram